Дървото в жилищното пространство

Интериорните дизайнери тази година залагат все повече на дървото и продуктите от дървесина в декорирането на жилищното пространство. Тази тендеция е свързана с новите насоки в проектирането на интерио
14.08.2013
арх.Ралица Иванова
43
интериорен дизайн, Дървото, Продукти от дърво, Мебели от дърво, Дървени подове
Камината изгежда още по-миниатюрна на фона на нетрадиционно наредените дебели дъски на обшивката
Източник: Интернет

Интериорните дизайнери тази година залагат все повече на дървото и продуктите от дървесина в декорирането на жилищното пространство. Тази тендеция е свързана с новите насоки в проектирането на интериора. Търси се „къщното“ усещане. Доминират стилове като рустик, еклектика, винтидж и др. където дървото, камъкът и кованото желязо са водещи.

Дървото е един най-древнитеи екологични материали. То е многофункционално - използва се както за производство на мебели и настилки, така и за строителни конструкции. Дървените гардероби, скринове, легла, столове маси, а също така и архитектутините елементи от дървесина като врати, стълби, подове създават особен чар и стил във всяко пространство.

Продуктите на дърво притежават уникално качество да се впишат в идеята на пространството, изглеждайки едновременно рустикални и модерни в зависимост от намеренията на дизайнера.

Дървото може да бъде както фон за останалато обзавеждане, така и акцент в жилищния дизайн. То променя усещането за пространство. Стените, покрити с дървена ламперия визуално стесняват помещениято. Обшивката на тавана намалява неговата височина.

Естественият паркет еднакво добре се включва в модерни и в по-традиционни интериори, докато ламперията по стените и таваните като цяло добавя рустикално звучене на помещението.

Дървеният под е добро решение за всяко помещение в дома. Където и да бъде поставен той стопля и омекотява атмосферата. Различните начини в подредбата разнообразяват големите помещения. Възможни алтернативи са дюшеме или плоскости от корк. В момента доста актуални са светло лакирани дървени подове с дъски вразлични нюансите.

Друга тенденция е използването на плавеи и корени. Особено подходящи са за лятото.

Все по-често дървото навлиза в банята: традиционно като шкаф и рамка на огледало, но и в по-смели решения като облицовка по стени, подова настилка, ефектна вана или мивка. Малките дървени столове, масички и други дребни продукти от дървесина като рамки, статуетки и пр. създават носталгично ретро настроение.

Мебелите от дърво винаги са били ценени, въпреки по-високата си цена. Дървото и направените от него продукти са комплимент за всеки интериор. И не на последно място – закупуването на произведени от дърво мебели и аксесоари може да се окаже добра инвестиция. Все пак дървото винаги е на мода.

+5
Автор: арх.Ралица Иванова
Закони Нормативна база Коментари