Дървен под от керамика.

Кога и къде да използваме плочките, имитиращи естествена дървесина.
15.05.2012
Антоанета Салфидж
596
керамика, настилки, плочки, Дървен под- керамика, Имитации на дърво, пейки
Най-трудна за подражание се оказва естествената дървесина.
Източник: архив www.banispa.com

За всеобща изненада на дизайнери и търговци, плочките, които имитират фладера на дървото все още са изключително актуални.
Тенденцията да се пресъздават различни материали и финиши с плочки и гранитогрес е активна вече повече от десет години. Глината по природа е пластичен материал и притежава способността да наподобява разнообразни повърхности.Когато в процеса на производство към нея се добавят специални цветни емайли, тя може да добие визия на метал, текстил, кожа, коприна, мозайка и разбира се – дърво.

Според специалистите най-трудна за подражание се оказва естествената дървесина, поне до скоро. Вярно е, че имаше доста добри постижения в цветовете и шарките на фладера, но при близък поглед или докосване, огромните разлики не можеше да не се забележат. През последните една две години обаче, с развитието на принт –технологиите  и дървото трайно се поддаде на имитаторите. Първо италианците и испанците, а после и всички световни производители започнаха да включват в колекциите си все по-съвършени копия на дървесина – с истински релеф, реални цветове и полутонове, дори топли на допир. Именно технологичният бум и овладеният финиш станаха причина за новия бум на плочките като дърво.

Дървесните визии при плочките се развиват в две основни направления – имитация на дървесна текстура и цвят – бук, дъб, тик, венге, състарено дърво, избелен финиш и имитация на паркет и дюшеме. В първия случай плочата най-често е ректифицирана (изрязана по края с точност до милиметър) и има квадратна или правоъгълна форма. Монтажът и е без фуга и в готов вид създава представата за монолитна повърхност.

При второто направление дървесната визия се пресъздава от формата на плочката. Тя е дълга като дюшеме или тясна като паркетина или е под формата на реден паркет на от вида „рибя кост” или пачи крак”. В луксозните колекции дори се предлагат бутикови розетки от дърво, с които се постигат уникални подове, познати от интериорите на дворцовите зали.

Имитации на дърво се предлагат както под формата на керамични плочки, така и като гранитогрес. Колекциите обикновено са предназначени за стенно полагане или за под. Има специални колекции гранитогресни плочки, имитиращи дървесина, които могат спокойно да се монтират на двора и балкона. Разликите в техническите характеристики на моделите задължително са описани в каталозите. Когато ги избирате, трябва да следите за степените на износоустойчивост, издръжлиост на атмосферни влияния и грапавина. Гланцираните плочи спокойно можете да поставяте на стената или пода в дома. За алеите в двора обаче изберете грапав гранитогрес, защото е с по-висока износоустойчивост и няма да се пързаля след всеки дъжд

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари