Дървена къща-кораб плува във финландската гора

Дървената еднофамилна къща Appelle в Кария, Финландия, е проектирана от Марко Казагранде - известен архитект, който активно участва в световния артистичен живот и музеите за модерното изкуство.
14.02.2016
арх. Анета Трифонова
1516
архитектура, сглобяема къща, дървена къща, marcocasagrande.fi, финландска къща
Къщата Апеле - дълга предна фасада.
Източник: AdDa Zei с позволението на Марко Казагранде

Автор на архитектурния проект и обзавеждане: Марко Казагранде, C-LAB, Финландия
Местоположение: Кария, Финландия
Площ: 140.0 кв. м
Изпълнение: 2013 год. 
Фотографии: AdDa Zei с позволението на Марко Казагранде


Дървената еднофамилна къща Appelle в Кария, Финландия, е проектирана от Марко Казагранде - известен архитект, който активно участва в световния артистичен живот и музеите за модерното изкуство. Освен архитектурни обекти, той е създал множество инсталации вдъхновени от местообитанията на човека и природата. Роденият на север Казагранде е представител на финландската школа, която съчетава суровата северна рационалност с тънка чувствителност, преклонение пред природата и свобода. "Плувайки" в пейзажа и търсейки защита сред дърветата, къщата е акостирала върху скалното си легло като закотвен кораб в горското пристанище. Апеле е вдъхновена от морския дизайн, както в буквалния смисъл така и в неговите тънкости. Забележителният скандинавски стил на необикновената къща-лодка включва традиционната финландската култура относно обитаване и строителство, материали и дизайн. Това се отнася до кръглите прозорци подобни на корабни илюминатори, дървената облицовка отвън и отвътре с вградени в стените мебели, издължената форма и разкриващите се наоколо природни гледки. Следвайки финландска традиция, интериорите са удобни минималистични и впечатляващо съвременни.


Къщата Апеле - задна  фасада.    Източник: www.marcocasagrande.fi

Според Казагранде, Къщата Апеле е част от природата. Гористата околност е превърната в архитектурно убежище за едно местно семейство, като медиатор между съвременния човек и природа. Тя е добре изолирана с дървени облицовки и по време на суровата зима има термално отопление, усилена с две камини. Основният обем на сградата е конструктивно подкрепен от малкия страничен дял откъдето се влиза, като двата обема са обединени под един покрив, прорязан от горно осветление.“


Вътрешното пространство на Apelle е дълга призма с организирани линейни пространства по нейната ос, която расте постепенно във височина от входа към завършващата остъклена фасада и малка кокетна тераса с изглед към спокойната гора. Колективните и лични активности са настанени по оста, според потребностите на обитателите през деня и нощта, функциите и връзките между отделните кътове. Този вид многофункционално пространствено "тупа" или "пирти" е често срещано в традиционната финландска архитектура. То се използва гъвкаво за спане, хранене, социализиране, работи като студио или фитнес зала. Свободно стоящият куб в средата служи за свързаните с водата активности като баня и тоалетна, но има възможност и за спане върху покрива му.


Дневната част до камината.    Източник: www.marcocasagrande.fi

След входа в единия край на малкия обем, се попада в издължено пространство/разпределител, което навлиза в къщата под шлиц с горно осветление. Този начин на осветяване затопля къщата в дълбочина. В същото време се  създава усещането за разходка по корабна палуба под открито небе. Огледалните плъзгащи се врати, допълнително отразяват естествената светлина в дома. От това средищно пространство се достига до всеки кът на жилището.


Работен плот в спалнята.    Източник: www.marcocasagrande.fi

Интериорът на къщата, подобно на корабен дизайн, е изграден ефективно с дървени облицовки по пода, стените и таваните. Освен това е уютен и непринуден. Отворената концепция, включваща дневна кухня и трапезария, създава идеалната среда за свободен избор и забавен семеен живот. Черната тухлена камина в ъгъла на дневната закотвя откритото пространство и носи драматична нотка в белия интериор, освен това осигурява топли места за сядане. Около нея са разположени и два меки дивана. Големите прозорци към терасата обливат дневната с естествена светлина и разкриват снежните гледки. Светлите стени, тавани и подовете усилват светлината и я довеждат до всяко кътче. Но не и с цената на удобството - това е нещо, което в тази къща никога не липсва. Като резултат, дневната позволява чудесни моменти пред голямата витрина сутрин на закуска или интимна вечеря на светлината на залязващото слънце. Както се знае, финландците са запалени читатели, затова по стената срещу камината е оформена голяма библиотека за любимите томове на собствениците на жилището, разположени по дългите лавици вградени в стената.


Спалното крило.    Източник: www.marcocasagrande.fi

Спалнята е значително помещение с бели стени. По фасадната стена с три кръгли прозореца се простира дълъг работен плот. Срещу нея по цялата дължина е изграден втори гардероб с плъзгащи се врати, който може да приберат, като в японско жилище, всички подвижни мебели. Отворената концепция е защитена твърдо от архитекта: "Подобно на мачтите между корабните палуби, бялата метална печка с дърва отделя кътовете и служи като преграда между леглото и останалата част на стаята. Трите кръгли прозорци по фасадата наподобяват корабни илюминатори, както и дървените подове покрай тях създават усещането за дом на пристанище, макар и сред гората наоколо." 


Къщата е не само вдъхновена от корабния дизайн. Тя е изградена от двама местни дърводелци, които строят дървени къщи и лодки в района. И както споделя Казагранде - "Според дърводелците, тя представлява истинска лодка". Когато слънцето залезе, къщата отново ни отвежда в морската шир, където се открояват само ярко осветените кръгли прозорци, а целият обем се слива с тъмносиния фон.

 

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари