Дълготрайна защита на дървесината в екстериора и интериора

Дървените къщи се нуждаят от екологично чиста защита и поддръжка.
14.03.2014
Ювикс Импрегнейшън ЕООД
2023
дървена конструкция, защита на дърво, дървена къща, водоразтворими лаков, грунд и лак за дърво
Дървената конструкция е импрегнирана предварително с Resistol®. Защита 15 години.
Източник: http://www.uvix-bg.com

Дървесината-основен материал за сглобяеми къщи
Дървесината е уникален материал: тя е природен ресурс, който има свойството да се самовъзобновява, лесно се обработва, притежава несравнима с останалите материали красота.


Използвана от векове, и днес архитекти и инженери се обръщат към дървесината при проектирането на сглобяеми къщи, нискоенергийни сгради, облицовки на фасади, подови настилки и др.


Архитектурните възможности на дървесината са неограничени, поради редица ценни качества: тя е лека, с висока плътност (отнесена към якостните показатели), с много добри топлоизолационни свойства и не на последно място създава уникален микроклимат в жилищата като поддържа оптимално ниво на влажност и кислородин баланс. Дървесината е част от бъдещото строителство, залагащо на енергийната ефективност.


Сглобяемите къщи от масивна дървесина, независимо дали са построени за отдих в планината или са модерни градски къщи се нуждаят от надеждна защита и поддръжка, за да се запази за дълго неповторимият им комфорт и уют. 


Недостатъци на дървесината
Имайки предвид органичния произход на дървесината, тя е предразположена към нападения от плесени, дърворазрушаващи гъби и насекоми (дървояди). Дървесината в екстериора допълнително е подложена на прякото въздействие на атмосферните условия. Погрешно е да се счита, че добре изсушената дървесина е защитена от биологични нападения. Сухата дървесина е идеална среда за развитието на насекоми (дървояди), които причиняват бразди, ходове, отвори (това води до намаляване на якостта на дървесината). По време на експлоатация сухата дървесина може да повиши  влагосъдържанието си и това да доведе до развитието на плесени и дърворазрушаващи гъби. Най-често това се случва в следствие на конденз по подове и стени и при евентуален теч от покрив.


Как да осигурим дълготрайна защита на дървесината в екстериора и интериора
За да се осигури максимална защита на дървените конструкции в интериора и екстериора много важно условие е вложената дървесина да бъде импрегнирана превдарително с подходящи продукти. По този начин пораженията от вредители ще бъдат избегнати и експлоатационният й живот може да бъде удължен от 15 до 60 години в мястото на експлоатацията.


Препоръчано импрегниране на дървесина
Подходящи средства за защита на дървесина са новото поколение продукти : водоразтворими, несъдържащи тежки метали, безопасни за хората, домашните любимци и околната среда, същевременно ефективни срещу всички видове дърворазрушаващи организми и атмосферни въздействия. Съвременните консерванти за дървесина Resistol®, Tanalith®, Tanatone® са много подходящи за защита на греди за покрив, носещи или преградни дървени конструкции, външни подове за веранди и тераси, дървени облицовки на къщи (сайдинг), ламперия, навеси, беседки, огради, градински изделия. 


Импрегниране на дървен материал чрез топене или обливане с Resistol:
Импрегниране с водоразтворим безцветен импрегнатор, без да има следи върху повърхността на дървения материал. Високоефективен продукт, осигуряващ ефективна и дълготрайна защита на дървесината срещу гъби и дървояди за 15-20 години. 

Импрегниране под налягане (в автоклав)
Какво представлява импрегнирането под налягане?  Вижте видеото тук
Този метод осигурява най-добрата защита на дървесината.


Това е технологичен процес, при който консервантът Tanalith E или Tanatone се внедряват в дървесната структура с помощта на високо налягане. Импрегнатът се фиксира здраво в дървесната структура и не може да се отмие по време на експлоатацията. Импрегнираната дървесина е с приятен зелен или кафяв цвят. Единствено импрегнираната под налягане дървесина не се нуждае от последващо лакиране. Импрегнирана в автоклав дървесина е с гарантирана защита срещу вредители (включително термити) и атмосферни въздействия от 15 до 60 години в зависимост от експлоатацията, дори когато е в контакт с почва и вода.    


Как се поддържа дървесината в екстериора


 • Импрегнираната под налягане дървесина е напълно защитена срещу вредители. Под влияние на климатичните фактори цветът на повърхността й придобива медено-кафяв оттенък. Цветът може да бъде освежаван с водоразтворим лак и импрегнатор с UV защита, които са лесни за нанасяне, с висока устойчивост срещу слънчевите лъчи, дъдж, температурни амплитуди.
 • Водоразтворима система от байц и лак за лакиране на дограма, екстериорни рамки, панели, ламперия, градински мебели и др. Отличава се с отлична фунгицидна и ултравиолетова защита. Подходяща е за нанасяне чрез шприцване, потапяне или с четка. Примерна технология:
 • Безцветен водоразтворим импрегнат с инсектицидна защита Resistol® (потапяне, четка). Приготвя се разтвор с вода в съотношение 1:9. Разход: 0.150-0.200 л. разтвор/ кв.м.
 • Импрегниращ водоразтворим байц SX 104  (шприцване, потапяне, четка). Разход: 0.150 кг./кв.м.
 • Водоразтворим лак с филмообразуване ЕМ1472 0030 тониран с UV пигменти.
  Разход: 250гр/м2 (за 2 слоя чрез шприцване или четка). Този метод дава много добър външен вид на дървените къщи, но е необходима поддръжка през няколко години.


Как се поддържа дървесината в интериора
За мебелите от масивна дървесина, както за ламперии, дървени стълби,парапети, паркет (от всички дървесни видове) могат да се използват:


 • Водоразтворими байцове : Разход: 0.120-0.150 кг/кв.м. Богата гама от цветове (включително пастелни тонове) за оцветяване на дървесината и подчертаване красотата й. Лесни за нанасяне, светлоустойчиви, подходящи за всички дървесни видове.
 • Водоразтворими лакове :
  Разход: 0.100 л./кв.м. (препоръчително е нанасянето на два слоя). Безцветнии или пигментирани, лесни за нанасяне, заличават малки дефекти, в същото време подчертават текстурата на дървесината, бързосъхнещи, безвредни за хората и околната среда. 
 • Грунд и лак за пакрет на водна основа :  Разход: 0.100 л./кв.м. (за всеки от двата продукта). Лесни за нанасяне, устойчиви на плъзгане, с отлична здравина и устойчивост на разливане на течности, бързосъхнещи, лаковете  за паркет могат да бъдат с различен гланц: мат (10%), сатен (40%), гланц (80%).

Да живееш с дървесина
Днес средната продължителност на живот на една дървена къща е между 80 и 100 години. Разходите за поддръжка не са по-високи в сравнение с тези за конструкции от други материали. Дървесината създава естествено здравословни условия за живот. Дървените къщи са не само най-икономични и екологични постройки, те превръщат съжителството с природата в удобство и комфорт. 

+8
Закони Нормативна база Коментари