Душ кабини и паравани – практично решение за всяка баня

В последно време душ кабините са изключително популярни при обзавеждането на бани.
15.07.2016
Румяна Бонева
415
баня, душ кабина, душ прегради, паравани за баня
Правоъгълна душ кабина с плъзгащи двойни врати
Източник: www.bagnoidea.com

Нерядко банята и тоалетната се проектират в едно и също помещение. Подобен архитектурен план спомага да спестим значителна част от пространството на дома. Поддръжката също се осъществява много по-лесно, тъй като се налага да чистим едно помещение вместо две.
Редом с тези преимущества обаче, се нареждат и немалко недостатъци. След всяко къпане стените и подът на банята остават мокри в продължение на часове. Особено при по-студено време и липса на проветрение и вентилация влагата може да се задържи за почти цяло денонощие. Никак не е приятно да стъпваме по мокрия под при нужда да ползваме тоалетната, а е известно и до какво води постоянното задържане на влага – образуване и развитие на мухъл и плесен.

Практично решение в този случай би било да разделим общата площ на сухо и мокро помещение. Един от начините за това е изграждане на душ кабина, преграда или параван за баня, а също така и монтирането на душ кабина в готов вариант. По този начин банята ще остава суха след ползване, а оттичането на водата в душ зоната ще става бързо и безпроблемно.

Важна ли е формата на душ кабината?
В последно време душ кабините са изключително популярни при обзавеждането на бани. Формата и размерите им може да варират съобразно общата площ на банята и мястото, където са позиционирани. Различните форми на душ кабините предполагат специфични предимства, тъй като всяка една форма преследва точно определен търсен ефект. Ако ще монтираме готова душ кабина, е важно да я огледаме добре не само отвън, но и отвътре. Само по този начин ще проверим дали ще ни предоставя желания комфорт докато се къпем, без да ни е тясно или да удряме лакти в стените.

• Правоъгълната душ кабина предоставя най-голямо пространство и ще се чувстваме изключително удобно по време на релаксиращия душ. При нужда може да се монтират и семпли лавици, където да поставим любимите си душ гелове и сапуни. Единственият недостатък при тази форма е, че заема повече място в банята. Освен правоъгълни, душ кабините може да се изработят и в квадратна или трапецовидна форма.

• Овалната форма позволява оптимално усвояване на пространството. Подобна душ кабина придава модерно и стилно излъчване на банята, а заоблените форми елегантно обграждат избрания ъгъл, предоставяйки повече място извън нея. Възможността стъклата да се прибират в различен радиус внася естетична и луксозна нотка в декора на банята. И както логично се подразбира по-голямото пространство извън душ кабината предполага по-ограничено вътре в самата нея. Този недостатък би превърнал къпането от приятен ежеднеден ритуал в досадно занимание, което бързо бихме искали да приключи. Особено ако някой член от семейството е по-едър, къпането ще е свързано с доста неудобства.

• В случай, че банята е наистина много тясна е препоръчително да се насочим към душ кабина с плъзгане или тип хармоника. Тези модели ще ни спестят доста пространство, като се има предвид, че хармониката се прибира плътно до стените, когато банята не се ползва и помещението изглежда като едно цяло.  

Душ прегради и паравани за баня
Съвременната аранжировка на банята може да се изпълни и с употребата на все по-модерните паравани и душ прегради за баня. Изработват се статични варианти, с плъзгащи врати или с отваряеми врати. Трите вида предпоставят редица фактори, с които трябва да се съобразим, като например общата площ на банята и удобството при ползване. Изработват се от закалено матирано или темперирано стъкло, а по поръчка на клиента може да бъдат и фигурални. Душ преградите елегантно фиксират зоната за къпане и изискано разделят помещението на сухо и мокро.

Материали и начини на отваряне
Вариантите на отваряне на душ кабините могат да бъдат врати на панти, плъзгащи врати, тип хармоника или с така нареченото горно водене. В изработката се влагат материали с проверено качество, при това предназначени за специфична употреба в тази насока. Използват се предимно бял или хром алуминиев профил с пълнеж от полистерол или закалено кристално, цветно или матирано стъкло с дебелина от 4 до 10 мм.

Стъклото е естетически издържан, екологично чист и здравословен строителен материал, който намира огромно приложение в изработването на душ кабини, душ паравани и прегради. Тук трябва да споменем обаче един безспорен факт – ако не почистваме редовно душ кабината по стъклата остават отлагания от варовик.

Иновативните технологии са разработили стъкло със специална обработка за противокапков ефект, известно като Protect Clean. Посредством този метод повърхността на стъклото се третира и се образува защитен слой, който отблъсква водата и с това предотвратява наслояванията от варовик и прах. Тази технология осигурява отлична хигиена и предпоставки за почистване с минимални усилия. Стъклата ще се запазят кристално чисти за много дълъг период от време. Поради спецификата на третиране на стъклото не се препоръчва използването на агресивни почистващи препарати. Отскоро вече стъклата на душ кабините могат да се поръчат с релефни орнаменти, съобразени с фриза на плочките например, или друг акцентиращ елемент за създаване на цялостно хармонична визия на банята.

Оформяне на душовото пространство
Трябва разбира се и да помислим върху какво ще се монтира душ кабината. В този случай съществуват следните варианти – поддушово корито, поддушов праг или дирекно монтиране към пода. Оттичането на водата е фактор, на който трябва да обърнем внимание непосредствено с това. Един от начините за оформяне на душовото пространство е чрез поставяне на подови лентови или линейни сифони за баня. Предлагат се разновидности в различни размери и разнообразни перфорации във формата на решетка, квадратчета, кръгчета и др. Този елемент позволява монтирането на душ кабината или параванът за баня да се извърши директно към пода и освен това придава завършеност и лукс на интерора.

Целесъобразно проектираните душ кабина, преграда или параван почти невидимо се вписват в концепцията на съвсем обикновена или ултра модерна баня. Практичен начин да обособим две помещения в едно и екстравагантно да изразим собствения си вкус.


 

+3
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари