Душ за градината – слънчев като водопад и далеч от чужди oчи

Преносимият градински душ пасва навсякъде - удома, на къмпинга, градината, басейна, алпийската хижа, вилата, къщата на колела, на плажа, дори на спортната площадка.
15.08.2014
Светлана Желева
83
двор, преносим душ, душ в градината, соларни душове, топъл душ
Първият, малко по-труден вариант е душът на открито да има фиксирано място.
Източник: http://wohnideen.minimalisti.com/badezimmer/wellness-spa/dusche-garten-solar-sichtschutz.html

Мечтаете ли през лятото, преди да заспите да си вземете топъл душ под открито небе? Какво по-релаксиращо от това да имате соларен душ, който можете да използвате и нощем? На пазара отдавна се продават модели за всеки вкус. В това как ще организиране водното пространство можете да изразите самите себе си.


Вариант 1
Първият, малко по-труден вариант е душът на открито да има фиксирано място. Добре е да прибегнете до услугите на специалист, защото дизайна и монтирането са много важни. Разкажете му какво точно искате. Водата от соларното устройство може да пада върху вас като водопад, все едно е частица от природата. Тогава трябва да помислите за дизайн, при който вместо да виждате скучния сив душ над главата си, капките вода падат от перваза на гладка стена, цялата от гладък камък. После е необходимо само  да добавите цъфтящи увивни растения или висяща растителност, съветват дизайнерите на специализирания сайт wohnideen.minimalisti.com/. Или да засадите тропически растения, с много зеленина, тогава пространството ще носи аромата на екзотика. Този стил изисква стена от бамбукови стебла. Ако няма как да се скриете от любопитни очи, то поставете цветна завеса, която подхожда на шарките в двора или на къщата. Или с различни по цвят и изглеждащи като начупени керемиди направите скриващия панел, то тогава в него ще оживее духа на стара къща. Подобно ще е усещането, ако монтирате душа на една от стените на дома. Можете да си купите и подвижен дървен параван, и още, и още идеи ще ви споходят. Важното е под душа да се чувствате уютно.


Вариант 2
Вие сте от хората, които искате да сте мобилни. А преносимият градински душ пасва навсякъде – у дома, на къмпинга, градината, басейна, алпийската хижа, вилата, къщата на колела, на плажа, дори на спортната площадщка. За поставянето му не е необходимо мъчително бетониране, пробиване, монтиране и други дейности. Монтира се без инструменти, само за 1 минутка. Соларният панел може да се използва и от деца. За да заработи, е необходимо само да го “включите” във водопроводната инсталация. Или, без да ви се налага да търпите неудобства, напаснете градинският маркуч към височината на соларния душ, обясняват специалистите. Слънчевият панел на душа има 2 подпорни крака и съоръжението стои на всякаква повърхност. Душът се състои от изолирани тръбести колектори за водата, има вграден отражател (рефлектор). Оставяте цялото съоръжение да се нагрее от слънчевите лъчи между 60-90 мин. и топлата вода е готова.  Смесването на топла и студена вода се осигурява от градинския маркуч.


Благодарание на изолираните дъбовидни колектори, някои модели събират топлина и няколко часа след залез слънце. Сред соларните душове има модели, подходящи за подгряване на повече топла вода за големи фамилии и семейни басейни (30 л),  а други – осигуряват достатъчно вода да се къпят до 3- 4 души  (15 л). Загряването на водата може да стигне до 70ºС. Няма рискове за здравето, предвид на доставката на вода, тъй като бактерии, наречени легионели умират при високата температура. Не е необходимо да загрявате максимално водата заради дезинфекция, над 99% от бактерии умират и при температура 60ºС. 

+5
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари