Духът на Коледа

Декорацията на дома за коледните и новогодишните празници е основният начин да се създаде празнична атмосфера и настроение за цялото семейство и вашите гости.
18.12.2011
Мая Янева
373
интериор, декорация, аксесоари, коледа, декорациа на дома
Източник: сп. “Още за къщата”

Декорацията на дома за коледните и новогодишните празници е основният начин да се създаде празнична атмосфера и настроение за цялото семейство и вашите гости. Къщата трябва да е украсена с вкус, а цветовата гама може да е разнообразна в зависимост от цветовата схема на интериора в дома. Изкуството на декорацията има основни принципи за съчетаване на цветовете които, ако се спазят, може да се получи добър ефект – червено и златно, сребърно със синьо, розово или лилаво, като цветните играчки могат да бъдат с металически блясък или матирани, зелено и червено, сиво и оранжево. Като основна модна тенденция за Коледа 2011 дизайнерите определят ансамбъла от зелено и сребристо

   Винаги е приемливо коледната декорация да е в бяло и сребристо, които са естествените зимни краски. Тази тема може да се разработи монохромно или в съчетание с някакъв ярък цвят, предпочитан от вас. Сребристите декоративни елементи се асоциират със сребърните монети, блясъка на леда и снега, което създава атмосфера на зимна приказка. Не се страхувайте да добавите тъкани и да направите аранжировки, които съвместяват прозрачни материи, сребристи топки и играчки, пайети и заскрежени клонки. Подредете композиции от звезди, стъклени светещи повърхности, фигурки на бели полярни мечета, бели пеперуди. Накрая можете да добавите само едноцветни червени лампи, които да бъдат цветно петно, например в украсата на трапезата, и които да осигурят приятен акцент. 


Много приятна е комбинацията между бяло и тюркоазено. Асоциацията от това цветосъчетание е арктически студ. Играйте с всички елементи, които правят тази асоциация още по-близка и я развивайте във вашето въображение – гирлянди със закачени играчки на тях, които висят като сталактити, тюркоазени звезди върху сребристи салфетки, тюркоазени играчки в сребърна фруктиера. Накрая придайте уют на тези композиции, като добавите отделни композиции от свещи в цвят тюркоаз с различна големина и форма, които да затоплят средата. 


Ако в интериора ви има основен цвят, разработете вашата украса с елементи в един нюанс по-светъл или по-тъмен тон от основната цветова схема на дома ви. Работете на принципа на бижутата с камеи – перленорозово върху червено или кафяво, тюркоазено или зелено върху цвят слонова кост или сиво. 


Вдъхновение за украсата може да почерпим и от Изтока – пищната атмосфера в духа на приказките от хиляда и една нощ – топки, покрити с мозаечна многоцветна декорация, имитация на диаманти и скъпоценни камъни, малки златисти метални птички, пискюли за трапезата и завесите. 


Цветно и плодово – това е особено свежа декоративна тема, която е подходяща за коледна декорация в дома, ако имате деца. Тази схема внася особена жизненост поради многоцветието – розово, зелено, оранжево, тюркоазено. Многоцветни лампички на коледното дърво и около прозорците ще допълнят тази тема. 


Златно или сребърно с червено е една от най-обичаните коледни декоративни схеми. Играта на светлината със златистите тонове хармонизира с топлината на червеното. Използвайте лампички, гирлянди и свещи – червени или златни, които да внесат магията на светлината във вашата декорация. Подредете на базата на контраста между червеното и златното и се потопете в коледното настроение. 


Златното и сребристото все още са фаворитни тенденции в коледната декорация. Те се съчетават много добре със съвременните интериорни тенденции и пасват на много интериори. Традиционните коледни топки и свещи, подходящо съчетани с кафяво, медно или сребристо, придават бароков стил на дома.


Червено и бяло е също сред традиционните съчетания, наложени за Коледа – в цветовете на Дядо Коледа. Това съчетание е вдъхновено от скандинавските страни. Заложете на лека непретрупана декорация, като експлоатирате благодатното съчетание на бели и червени елементи. Добавете коледните чорапчета, бели или червени свещи, снежни гирлянди. Тази цветова комбинация чудесно се съчетава със зеления цвят на коледното дърво и коледния венец. Тя е много уютна и непретенциозна, но в същото време носи духа на Коледа. 

  


Можете да смесите ярки цветове в декоративната схема на един дом, като създавате всяка  композиция с повтаряне на темата и цветовете на няколко места, но не и върху коледната елха. Така вие ще обособите един основен център и отделни цветни гнезда,  изградени в ъглите на помещението. Всяка композиция ще представлява една отделна вселена – например дневната да бъде със златиста декорация, а в трапезарията може да бъде тюркоазено и сребристо. За да направите красива украса на масата, отново се придържайте към правилното съчетание на цветовете.  

      


Добавете и един последен щрих, който ще има невероятен ефект – ароматите, присъщи на Коледа – бор, ванилия, джинджифил, карамфил, канела, портокал, мандарина. Добавете ароматни свещи, които да наситят сетивата ви и да допълнят атмосферата. 


Весела Коледа!


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари