Дуросторум - Дръстър - Силистра - дестинация, която си заслужава

1915 години история – култура – цивилизация.
07.04.2021
Лилия Лозанова
665
Силистра, Дорусторум
Сградата на Художествената галерия - “Късен Сецесион” е построена за Педагогическото наследство на града в периода 1890 – 1891 г. В нея са изложени над 1500 произведения на изкуството (живопис, графика, скулптура и други) на големи български художници – Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Златю Бояджиев и други.
Източник: Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Силистра е „перлата" на Дунава. Съхранява „съкровища“ от древна история и богата куртура и неповторима природа.
Градът има стратегическото местоположение още от древността – на брега на втората по големина река в Европа, което определя различни моменти от историческата му съдба. Това става причина за различни превратности, но и за интересни куртурни влияния,  съхранени днес като забележителностите от различни периоди. Името на града от античния период - Дуросторум (в превод “яка крепост”) преминава във византийското название Дристра, след това в Дръстър през Средновековието.Силстра - славна история и „кръстопът“ на цивилизации
Трудно може да се представят всички значими моменти в историята на града. Смята се, че в района е бил обитаем още по тракийско време преди над 5000 години.

Градът е основан през 106 г. сл. Хр., с настаняването тук на елитния ХІ Клавдиев легион по нареждане на римския император Траян. Само 60г. по-късно императорът философ Марк Аврелий обявява Дуросторум за самоуправляващ се римски град, жителите му - за равноправни граждани. За значение на Дуросторум като водещ военно – административен, културен и духовен център по време на Римската империя свидетелстват многобройни находки. Сред тях са укрепления на лагера на легиона, градските бани и вили, десетките мраморни и бронзови статуи, олтарите, разкошните златни и сребърни накити и предмети от погребения от ІІ – ІV в.  и др.

В некропола на Дуросторум е открито пищно погребение на легата /генерал/ на ХІ Клавдиев легион. Генералът е погребан в оловен ковчег със златни накити, оръжия и монета на имп. Проб. Впечатляват мечове със скъпоценни камъни, сребърния колан и златна фибула,  съхранявани в Археологическия музей на Силистра. Съпътстван е с парадна колесница, която по конструкция и бляскавата украса няма аналог в римския свят. Най-забележителният паметник от тази епоха обаче е Римската гробница с неповторими стенописи от средата на ІVв.
   
Покровители на града са 12 Свети мъченици, които са фундамент на християнството в българските земи след 303 – 307г. Мощите на св. Дазий Доростолски се съхраняват в Силистренския катедрален храм. В края на ІVв. тук е създадена епископска катедра от ученик на апостола на готите Вулфила. Недалеч от центъра на града е разкрит епископският дворец, епископската базилика и съпътстващите ги римски сгради от ІV-VІ в.

„Св. св. Петър и Павел“ възрожденска българска църква в град Силистра, катедрала на Доростолската епархия. Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев
 
Около 681 г. хан Аспарух превзема Доростол, разрушава крепостта и прогонва ромеите. Това сочат монетни находки и податки в Анонимната българска хроника от ХІ-ХІІІ в. Според открит надпис, през 810 г. по заповед на хан Крум, започва възстановяването на дунавската крепост и издигане на нова резиденция на българските владетели. При хан Омуртаг в Дръстър е изградена Дунавската резиденция - „Преславният дом на Дунав” на българските ханове и царе. В него се установява самият цар Симеон Велики през 896–897 година. Неговите руини и укрепената дръстърска цитадела и днес впечатляват с размерите и монолитността си между ХІ и ХІІ век.

 
Куршумлу джамия в град Силистра е строена през първите десетилетия на 17-ти век. Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Дръстър е столица на северните български земи – Подунавие. През Второто българско царство – Дръстър е митрополитска катедра и резиденция на областни управители. Тук пребивават цар Ивайло отбивайки татарските набези, после деспот Теодор Светослав. Около 1370 г. града е столица на независимо феодално княжество, начело с Тертер.

След падането под турско владичество града става столица на Силистренския санджак обхващащ цяла Добруджа, Бесарабия и днешна Източна България.  Силистра е освободена от руската армия през февруари 1878 г. Пръв комендант става освободителя на крайдунавския град - генерал Адрианов.

Забележителното културно - историческо наследство на Силистра
Многовековната история е съхранена за поколения в исторически и архитектурани паметници от различните периоди.

Регионален исторически музей Силистра. Снимка Димитър Шиклев

Регионален исторически музей (РИМ)- Силистра включва на „Археологически“ и „Етнографски“ музеи, като под негово управление са обектите „Римска гробница“ и крепост „Меджиди табия“.  Археологическият музей се помещава в сграда (паметник на културата) построена през 1923–1926 г. за клон на Румънската национална банка. Експозицията заема площ от 400 кв. м. и включва паметници от праисторическата, антична и средновековна епохи. Праисторическата колекция съдържа уникални експонати, като съкровището от медни брадви и тесли от V хил. пр. Хр, съкровището от бронзови сърпове и брадви от II хил. пр. Хр.
 
Етнографският музей представя бита, поминъка, материалната и духовна култура на населението от Силистренски регион от средата на XIX век до 40-те години на XX в. Фондът му съдържа над 5900 движими културни ценности. Това са основно предмети от селския и градски бит, занаятчийски инструменти, обреден реквизит, музикални инструменти  и др.

Източник: https://www.silistra.bg/

Римската гробница е една от емблемите на Силистра. Датирана в периода на късното управление на император Константин I Велики.  Изградена е за знатен гражданин на Дуросторум, но никога не е използвана. Стенописите ѝ са едни от най-впечатляващите образци от тази епоха. Основната сцена е процесия на прислужници и прислужнички, които носят елементи на костюма и тоалетни принадлежности и се отправят към господарската двойка. Други детайли от украсата са пауни и гълъби, а сводът е покрит с животински фигури, растения и ловни сцени. 

 

Крепостта „Меджиди табия“ е един от най-добре запазените образци на османската фортификация от средата на XIX в. Днес този форт е единственото съоръжение, останало от крепостта Силистра. Изградена е през 1840-1853 г. по план на пруския офицер Хелмут фон Молтке. Тя е част от общо осем укрепителни съоръжения имащи за цел да пазят подстъпите към града. В крепостта може да се види временната експозиция „Съдбините на Силистра през XV-XIX в.“.

Архитектурно-археологически резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“
Той заема почти две трети от територията  на Силистра. Навсякъде могат да се видят останки от крепостни стени, паметници и артефакти. Едни от най-интересните е Патриаршеската базилика, която датира от IX век и е разкрита сравнително скоро. Тя е предназначена за първия патриарх у нас Дамян. Част от резервата са останките от крепостните стени на древния Дръстър, които са го защитавали от набезите на враговете. Северната стена е построена около IV век.

Снимка: Димитър Шиклев и Дияна Кинова

Южната стена, издигната при императорите Диоклециан и Константин Велики, е сред най-впечатляващите защитни съоръжения у нас.

Голяма забележителност на Силистра е "Дунавския парк". Там може да се насладите на приятна разходка с уникални гледки, растителност и произведения на изкуството. 

Паметник от скулптора Георги Чапкънов до Градския театър.  Снимка: Димитър Шиклев и Дияна Кинова


В градската среда на Силистра и "Дунавския парк" може да видите много скулптури на Георги Чапкънов и много други известни българки художници.


Любопитна история крие старият вековен дъб, намиращ се в градсия парк в близост до руините от “Патриаршеската базилика на Дамян” и крепостните стени и руини на древен Дуросторум/ Дръстър. Силистренци го наричат "Дъба на кан Омуртаг". “Търновският надпис” на кан Омуртаг (владетел 814-836 г.), изсечен върху колона в църквата “Св.Четиридесет мъченици” в Търново включва известната сентенция на владетеля – “Човек и добре да живее, умира и друг се ражда…”.

В посланието се споменава и за мистичния дворец на Омуртаг, който предизвиква спор сред учени и археолози, относно точното си местонахождение. Според актуални проучвания и събрани факти, има достатъчно основание да се счита, че останките от двореца на Омуртаг буквално са вплетени в корените на над 100-годишно дърво – Старият дъб – един от символите на Дунавския парк на гр.Силистра. Пълният надпис изсечен върху колоната на Омуртаг гласи буквално следното: “Кан сюбиги Омуртаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунавa и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20000 разтега и до Дунавa има 20000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омуртаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години.”


Старият дъб и Археологическият комплекс са включени в уникалния по рода си пътеводител, посветен на маршрута Дунав Ултра”.


Уникалната природа на Силистренско
Брегът на Дунава тук е толкова красив, че още през 1895 г. в Силистра е изграден първия обществен парк у нас, наречен „Дунавски парк“. През всички сезони е приятно място за разходка не само за жителите, но и за гостите на града.

Снимка Димитър Шиклев и Дияна Кинова
 
Сигурно много места в България може да се опишат като уникални, но това важи в пърна сила за подържания резерват „Сребърна“, включен в списъка на ЮНЕСКО. Намира се само на 16 км. от Силистра, площта му е 600 ха, като обхваща езерото и прилежащите райони. „Сребърна“ е известна  с това, че се намира точно на пътя на прелетните птици от Европа към Африка – Via Pontica. Резерватът е истинска „съкровищница“ на биоразнообразието, което включва много застрашени и редки представители на флората и фауната. Той е рай за различни птици, като тук гнездят над 179 вида, сред които къдроглав пеликан (единствената колония в страната), малък корморан, чапли, блестящ ибис, лопатар, ням лебед и много други.

Снимка Димитър Шиклев и Дияна Кинова

Растенията са над 1430 вида, от които 275 цветя, 1119 вида водорасли, 16 вида гъби и много други. Освен красивите гледки, в „Сребърна“ може да се насладите на някои природни „чудеса“, като плаващите острови. При повишаване на нивото на езерото се откъсват тръстикови“островчета“, които се носят по водната повърхност и са любимо място за гнездене на птиците.
 
Интересно е посещението в Природонаучния музей на брега, където чрез средствата на съвременните технологии ще се насладите на образователна разходка в резервата.
 
Само на 30 км. от „Сребърна“ е резервата при с. Малък Преславец, където е „царството на водните лилии“. Околностите на Силистра предлагат възможности да посетите още интересни обекти. Ако сте любители  на комбинацията между уникална природа, древна история и интересни легенди, можете да посетите  скалното светилище Баджалията, до село Стрелково .

В радиус на 30-40 км. от Силистра, може да се насладите на интересна комбинация от история, куртура и природни забележитерности, като посетите град Тутракан. В този град забележителностите се в по-малки мащаби от Силистра, обаче пък впечатляват със своя уникалност. Заслужава си да посетите Археологически резерват "Античен кастел Трансмариска" - Тутракан, Музей на Дунавския риболов и лодкостроене, Архитектурен резерват "Рибарското селище". И тук има „Дунавски парк“, който също е изклъчително красив и предлага приятна отмора край Дунава.
 
Докато се наслаждавате на разходката в Силистренско, не забравайте да се насладите на традиционните специалитети – вкусностии с риба, традиционен гювеч и много други.  В региона на ваше разположение са множество прекрасни и удобни къщи за гости и хотели. Всичко това може да съчетаете с приятни разходки и воден туризъм и спорт.
 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари