Дом – столетник – място за съвременни мечти

Представяме Ви апартамент, чийто интериорен дизайн е реализиран по проект на студио KUKADESIGN.
24.01.2023
Весела Кирилова
5586
интериор, интериорен дизайн, апартамент с куче
Източник: www.kukadesign.net

Обект: Преустройство на апартамент в София
Интериорен дизайн: студио KUKADESIGN


Фотограф: Атанас Згурев  www.interiora.me

Витите стъпала на къщата, доближаваща век, осезаемо напомнят за други, далечни времена, ценности и бит. Силният емоционален заряд, който лъха, прекрачвайки прага на старата сграда, неминуемо въздейства със смесица от спомени и образи, останали в епохата назад. В една такава къща, където дори стените „говорят“ и очакванията са различни, пристъпваме с респект към миналото.

Въпреки, че времената и нравите отдавна са други, носталгичните нотки в обкръжението стоплят цялата атмосфера. Поемайки задачата за цялостно преустройство и пренареждане на функциите на този дом с оглед изискванията на съвременните обитатели, архитектите от KUKADESIGN се залавят с нелека задача. Както знаем всеки дом си има история, а тази е почти на един век. Помислете си само, на колко различни знакови събития е бил съвременник този дом, и колко различни съдби е приютил…


Източник: www.kukadesign.net

Още със създаването на сградата през 30-те години на миналия век, порядките в богатите, аристократични домове, са определяли строги правила на разпределение на пространствата и функциите. И до днес се захласваме по старите табели, указващи фамилните имена над вратите и разположената непсредствено врата за прислугата. Отделните коридори и санитарни помещения – домове „две в едно“, за да бъде фамилията необезпокоявана от обслужващият персонал. През годините тези порядки се променят до пълното им заличаване. А новите времена идват и с нови изисквания и функционалност. Интересното при този дом е извършеното във времето назад преустройство, което позволявало на две семейства напълно автономно да съжителстват, но оттук идва и сложността на новата задача – връщане на разпределенията за нуждите само на едно домакинство.


Източник: www.kukadesign.net

От една страна – предостатъчно пространство за свободно развиване на идеите, но от друга – ограниченията от стил, автентични детайли и орнаментика. И все пак, новото задължително си проправя път, тъй както колелото на историята неминуемо се върти. С много внимание и респект архитектите разработват конфигурацията на нова функционалност, а за запазването на автентичния дух на жилището те разчитат на доверен подизпълнител.

Основните промени се налагат през необходимостта от обособяване на нова самостоятелна кухня, сърцето на дома, около което да се развият и всички останали функции.  Освен това жилището вече разполага с две самосоятелни, непреходни спални със собствени бани. Преустройство претърпява и входният вестибюл, който е вече в умален обем, с допълнително изолиране на входната врата, за още по-голям комфорт на обитателите. Спечеленото пространство осигурява чудесна позиция на нова трапезария, която е в пряка връзка с кухнята и дневната.


Източник: www.kukadesign.net

Изпълнено е и още едно важно изискване на собствениците – просторен работен кабинет с множество удобства, мека мебел и богата библиотека. Постигнат е съвършен баланс между зоните дневни дейности и почивка, без да са необходими сложни движения и прегради. С изключително елегантен почерк са усвоени дребните „чупки“ и „глухи“ пространства, като същите са послужили за уширяване на така необходимите функционални помещения. Както и обратното – ненужното раздробяване е фино заличено в полза отново на жилищните площи. Но всичките тези преустройства не са довели до загуба на площи за съхранение, благодарение на рационалното преразпределение, обемите за съхранение се изтеглят оптимално, заемайки цялата височина, навсякъде, където това е необходимо. 

Умелата намеса в щрихите на аристократичния дом не накърнява неговата история, а просто я допълва с разбиранията на новото време, защото всяка епоха носи със себе си необходимостта от промяна. Именно поради това особено популярни и обичани са съвременните стилове в интериорния дизайн, които създават изкусен фюжън между старото и новото, между класическите форми  и модерния полъх. За да бъде създадена такава една въздействаща компилация, определено се изисква тънък усет и разбира се афинитет към традициите.


Източник: www.kukadesign.net

Кухнята – както вече споменахме, е мястото с особена роля за семейството, тъй като предоставя поле на вдъхновение и изява за техните готварски умения. Дори един поглед е достатъчен, за да си представим интензивността, с която това помещение е обитавано, място което събира цялото семейство не по задължение, а с абсолютното удоволствие от времето, прекарано в приготовление на храната.

Истинско изкуство е конфигурирането на естетически издържана и многофункционална кухня. Тук сме свидетели именно на такава майсторски обмислена и реализирана арена за кулинарни шедьоври. Пространство, наситено с множество функции, детайлно съхранение и всякакви удобства. Подбраната комбинация от стилове е красноречиво допълнение към аристократичната атмосфера, присъща за този дом. „Рустик“ в съчетание със “SOHO HOUSE” - модерно британско звучене и изчистена орнаметика, със съответстващ баланс на цветове, тоналности и материали.


Източник: www.kukadesign.net

„П“ – образното ситуиране на кухненските мебели с централно разположена маса и прозорец превръщат това място в магнетичният център на дома. Решението с подсигуряване на плътен стенен модул, заемащ цялостната височина на помещението отляво и противоположен цялостен блок с огромен, дървен кухненски плот и стенни витрини, дава отлична възможност за идеален ред в кухнята, където всяка вещ и оборудване си имат своето гарантирано място, а синхронната работа по приготовлението на храната със сигурност е максимално улеснена чрез ясно подчертаните и обособени зони.

Впечатление неминуемо прави и детайлнта разработка в зоната около прозореца, ситуираните там рафтове и полици за излагане на книги и спомени, дребни вещи, както и всички онези „чудеса“, които да поддържат „магията на дома“ жива.

 
Източник: www.kukadesign.net

Дневната разкрива другата страст на тази фамилия – колекционерството. С изваждането на показ на тухления зид, заемащ една цяла стена, още веднъж се акцентира върху принадлежността към рода и приемствеността на традициите. Идеален фон за експониране на символите, съхраняващи спомените от пътувания и преживявания. Стената – „меморабилия“ е едновременно въздействаща, но и олекотена и непринудена, благодарение на фините елементи, използвани от дизайнерите. Спотовото осветление, от друга страна, засвидетелства важността на всичките тези вещи за семейството.

Цялостната атмосфера е непринудена, лежерна, неангажираща и невероятно гостоприемна, благодарение на умелото съчетаване на старото с новото и внасянето на много лични спомени, които да „доразкажат“ семейната история. Картини, пластики и керамика, естествени материали и повърхности в спокойни, пастелни нюанси.


Източник: www.kukadesign.net

С една идея по-сериозен тон е трактовката в кабинета. Тук определено посланието засвидетелства необходимото уважение към науката и знанието – другата слабост на домакините. Виждаме в детайл богатия, вътрешен свят, в който ни отвеждат книгите, в тяхното специално отредено място в този дом. Място за работа и творческо вглъбяване, място за концентрация и уединение - домашният кабинет е със специален статут. Наред с щедрото място, отредено за книгите, новите технологии, съжителстват редом, като важна част от информационните източници на съвремието. Но цялата тази „симбиоза“ носи носталгичен отпечатък, изразен с детайлите на интериора, знак на преклонение към постиженията от миналото, на база на които е съградено всичко днес.

 
Източник: www.kukadesign.net

Заслужава си да надзърнем и в приказното царство на най-малкия обитател на дома – детската стая. Трогателното внимание към детайла тук грабва на мига. Обстановката ни отвежда към едни наситени с вяра и любов времена, когато отношенията са били много по-близки до човешката душевност. И именно благодарение на семплите изразни средства, спокойните цветове и повърхности, акцентът попада върху личността, върху индивидуалната същност и безбройните възможности за развитие пред малкия човек, поставен в обкръжение, което го провокира да търси непреходните ценности.

 
Източник: www.kukadesign.net

Родителската спалня отдалечава забързания и напрегнат ден, като пренася обитателите в спокойна и приветлива атмосфера, отново изградена на база съпоставка минало и настояще. Идеята за мебелировката следва даденостите и подчертава автентичния характер на сградата. Същевременно удобството е водещият фактор - спокойни, изчистени форми и материали за пълноценна почивка и сън. Но дори тук семейните ценности не са пренебрегнати – част от картинната колекция присъства, за да остане непрекъсната нишката, която ги свързва.


Източник: www.kukadesign.net

Началото на деня и поредната „среща със себе си“ отново е свързана с разказаната дотук символика. Погледът в огледалото напомня за времето, за началото, чрез оригиналната идея за рамка от ствола на дърво и концентричните пръстени, белязали всеки един етап от живота му.

План разпределение преди и след реконструкцията.      Източник: www.kukadesign.net

 

 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари