Дом с футуристичен дизайн сред ренесансова Флоренция

Известният италиански дизайнер Simone Micheli обединява две жилища в центъра на бившата италианска столица и създава впечатляващ интериор като от бъдещето
14.01.2014
Антоанета Салфидж
437
къща, интериор, проект, апартамент, simone micheli
Диваните са с обли форми и са разположени около телевизора
Източник: http://www.simonemicheli.com

Известният италиански дизайнер  Simone Michel


http://www.simonemicheli.com обединява две жилища в центъра на бившата италианска столица и създава впечатляващ интериор като от бъдещето.


Истинско интериорно бижу е създал дизайнерът Simone Micheli  в сърцето на един от най-романтичните европейски градове Флоренция. Сред масивните, окичени с ренесансови орнаменти сгради от преди няколко века се открива модерна резиденция със свободни вътрешни пространства, бели повърхности и ефектни отражения от градския пейзаж, който по странен начин въздейства като авторски картини в интериора.Ето какво споделя за своето произведение сам авторът:
„При разработката на проекта аз се стремих да дам свобода на пространството, но и да го направя пластично и скрито от нежелани погледи. Тъй като домакинята обича да посреща гости и да общува с тях в неформална обстановка, ние направихме комплекса максимално открит. А за да формираме жизнерадостна атмосфера, боядисахме стените в бяло, зелено и оранжево. Тук, в това кътче на покой сред големия град, се сплитат съвременност и древност благодарение на цветовата гама, идеалните повърхности и специалната система на осветление“.Тази симбиоза става възможна след обединяването на двата самостоятелни апартамента в старинната кооперация. След преустройството вътрешността на сградата изцяло се променя като започва да функционира като общо пространство на къща със самостоятелен вход и помещения, разгърнати на три етажа. 
Първият етаж, оформен като кръг, пряко се свързва с банята и дневната на дома. В някои зони на пространството архитекта запазва старите тухлени стени, които се включват като автентичен акцент от историческото минало на къщата. Грубите повърхности са покрити с бяла боя, с което границите между минало и бъдеще сякаш се забелват и артистично се преливат.
Всички мебели в интериора са проектирани от архитекта Симон Микели. Диваните са с обли форми и са разположени около телевизора. Изглеждат така, сякаш плуват над светлия паркет. Трапезарната маса е изработена от естествена дървесина – ароматен кедър, а столовете около нея са тапицирани с кожа.
Кухнята е разделена на два белоснежни блока – с мивката и с хладилника. Ориентирани са към трапезарията, но може и да се отделят от нея с помощта на мобилен параван. Повече светлина и динамика в пространството придават оригиналните огледални колони и вратата на дневната.В спалнята се появява разкошен бял лакиран шкаф, а в центъра на стаята – легло с оригинална табла. Банята е отделена от спалнята със стъклена врата.
В детската стая водещи отново са лъскавите бели повърхности. Тук обаче те са съчетани с жълти табли на леглата и жълти полици. В детската стая е разположена и игра за настолен футбол, също с повърхност от бял гланц.
На втория етаж, представляващ дървена мансарда, светлината влиза през голяма капандура, която се отваря автоматично. Стаята тук не е голяма и е предназначена за свободни занимания като гледане на филми, фитнес уреди, има и много шкафове с книги.Третият етаж е тераса, проектирана като гостна под открито небе. Обзаведена е с принадлежности за барбекю, има и мивка. Мебелите са леки, от пластмаса и са аранжирани с меки възглавници. Лакирана дървена врата отвежда до самото сърце на къщата – техническата стая, където са инсталирани бойлера, системите за климатизация, а също и помпено отделение. Системата за отопление и охлаждане е свързана със светодиодното осветление и се управлява с помощта на модерна апаратура.


Къщата е предназначена за енергично семейство с активен живот. Модерният интериор е изпълнен основно от естествени материали, които са подбрани така, че да подчертават стабилността и старинността на конструкцията и същевременно да помогнат на забележителните гледки навън да се включат в интериора и даже да изпъкват като акцент. 

+12
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари