Дом за две семейства

Двуфамилната жилищна сграда е ситуирана по вътрешната улица на парцела, ориентирана към Витоша, а от североизток към София.
08.07.2010
Арх. Светла Атанасова
8
интериор, проект, сграда, покрив, двуфамилна къща
Дом за две семейства.
Източник: Арх. Светла Атанасова

Двуфамилната жилищна сграда е ситуирана по вътрешната улица на парцела, ориентирана към Витоша, а от североизток към София.

Симетрично и огледално разположените жилища разполагат с по три етажа, един от които е подпокривен, и  сутерен с гараж за две коли, склад, котелно, перални и вътрешна стълба, която свързва всички етажи. Към гаража се слиза през рампа с наклон 11%.

Външната стълба води до входна площадка на първо ниво, където са разположени входно антре, тоалетна, гардероб и еднопространствена дневна със столова, кухненски бокс и бар. Антрето може да бъде отделено с врата според предпочитанията на собственика. Столовата е с естествено осветление. Кухнята е със североизточно изложение. От дневната се излиза на тераса на нивото на терена, покрита с пергола.

На втория етаж са трите спални, като родителската е с отделна баня, а пред двете детски е предвиден вестибюл.

На таванския етаж е предвидено ателие с баня. Стълбата е добре осветена.
Покривът е дървен, четирискатен, с капандури и с покритие от бардолин, конструкцията е стоманобетонова с греди и колони, безгредова в първия етаж. Всички външни стени са конструктивно изчислени за решетъчна тухла с топлоизолация с 5 см STYRODUR, който може да се замени с 30 см YTONG. Вътрешните стени са тухлени, навсякъде е предивидена топло- и хидроизолация, с добра шумоизолация на водопроводните и канални тръби. Всички дограми са алуминеви с пластмасово покритие и прекъснат термомост.
Търсено е разчупване на обема с покрива на жилищната сграда, а при интериорното решение е постигнато преливане на пространствата за общо ползване с осигурено много добро естествено осветление, което е съществено за приятното въздействие на интериора.

+1
Автор: Арх. Светла Атанасова
Закони Нормативна база Коментари