Домът на щастливите контрасти

Преустройство на апартамент, реализирано по проект на студио за интериорен дизайн Моми Студио.
10.02.2023
Весела Кирилова
1915
Моми студио, интериор реализации, преустройство на апартамент

Обект: Преустройство на апартамент
Интериорен дизайн: Моми Студио,
инт. диз. Антония Саранеделчева
Фотограф: Евгени Иванов
www.evgeniivanovphoto.com

Ако заложиш на познатото, изпускаш предизвикателството, а ако загърбиш миналото винаги съществува риск да се изгубиш по пътя.

Потегляме през “портала на времето” в буквален и преносен смисъл, за да видим как изглежда днес един апартамент, прехвърлил вече 50 години. Трансформацията, осъществена от дизайнерите на Моми Студио, е повече от смайваща - вместо тежки сводове и мрачни предверия пристъпваме в екстравагантно, богато на вкусове модерно жилище. Ако и вие с лекота се ориентирате в помещенията и разпознавате промените, довели със себе си новото време, вероятно вече сте си припомнили епохата на “Войната на таралежите”, а ако ли не, със сигурност ще ви бъде забавно да го изгледате сега.

С тази подходяща настройка, доза любопитство и очакване за нещо все пак познато, нетрадиционният дом определено ще ви изненада с пламенния си темперамент. Наистина е необходимо едно първоначално “щрак”, за да се настроите на честотите на това жилище, и точно тогава всичко си идва на мястото.


Дневната след преустройството. Снимка: Евгени Иванов

Старият апартамент, строен през седемдесетте години на миналия век, предлага множество възможности за трансформация, особено що се касае до обособяването на отделните помещения с оглед на съвременните изисквания за удобство. Типичните преходни помещения, свързани чрез широки портали – спомен за една останала във времето назад различна тържественост и начин на организация на домакинствата, днес съвсем очаквано излизат “извън рамката”. И именно този елемент - „рамката” - се превръща в ключов за новата концепция на дизайнерите. За да излязат от остарялата норма, но с нужния респект, те избират смел подход - изрично да я подчертаят. И ето, че старите портали поемат новото си амплоа - модерни стъклени стени в индустриален стил – метална рамка с черен и месингов финиш - внушителен акцент за цялата композиция. Стена да, но стъклена, ето една сериозна заявка за свободата на духа - двете основни функции в дома, сънят и приготовлението на храната, демонстративно са извадени на показ. А за това се изисква смелост и по-мащабен поглед към света.

Следващото нещо, което веднага прави впечатление, е екстравагантният подход, който обаче е положен върху здрава и изискана основа. Смелите комбинации между цветове, стилове и материи вече подсказват огнен, но красиво овладян темперамент. Още един красноречив пример за това, че домът е своеобразно огледало на своите собственици.

 
Кухнята - детайли.  Снимки: Евгени Иванов

Върху тези 80 кв. метра, само с лека конструктивна намеса върху базовото разпределение, се помещава едно прекрасно жилище с основна спалня, юношеска стая, обширна баня, самостоятелна кухня и всекидневна, с добавена стойност на обитаване. В това отношение най-високата оценка отива при кухнята, която, макар и напълно самостоятелна, е красиво допълнение към дневната, благодарение на запазването на постоянния визуален контакт между двете помещения през огромната стъклена витрина, поместена в портала. Чрез тази концепция на практика се обезпечават множество сценарии на употреба на двете помещения, без по никакъв начин да се нарушава комфортът на домакини и гости, и с гарантирана възможност за споделяне на всички моменти и дори „шоукукинг”. Ето как традицията отстъпва място на новото време, без да напуска мястото си.


Родтелската спалня.  Снимка: Евгени Иванов

Подобно на това решение, е разделянето на спалнята от дневната, запазвайки цялата площ на съществуващия в миналото портал, дори разкривайки още по-голяма част от него, благодарение на фините метални рамки на остъкляването. На обитателите е дадена безценната възможност да използват цялото налично пространство, в зависимост от всяка една необходимост, която би могла да възникне. Свободното движение между помещенията от една страна, и от друга – осигуряването на пълен комфорт за сън и почивка. За удобство и спечелване на повече пространство дизайнерите обединяват съществуващите оригинално самостоятелни помещения баня и тоалетна.


Входното антре.     Снимка: Евгени Иванов

Идва ред на оформлението на пространствата и на детайлите в тях. И тук определено не търсим категоричност, осланяме се на едно приятно и очарователно, излизащо от „рамките” съчетание между няколко стила „art nouveau”, индустриален и класически. А кое е това, което би ги свързало – ами олицетворяването на един експресивен и многообразен характер, където обаче, няма място за компромиси. Същата тази свързваща нишка събира всеки един детайл, изпълнен със съвършена прецизност, в едно цяло, за да даде една абсолютна идентичност и собствен стил на това жилище.

Тук в хармония живеят крайности – от стъкло, студен метал с месингов завършек, през изяществото на дървесните и мраморните повърхности до топлината на плюшения текстил. Повърхностите са третирани мащабно без раздробяване, с елементи хоризонтално или вертикално завършващи линиите, илюзорно издължаващи и уголемяващи вътрешния обем на жилищната площ. Всичките детайли са подчинени на единна логика, една част се сливат с цялото, едва забележимо се открояват, за да дадат възможност на останалите детайли да изпъкнат. Идеята за цялостното преобразяване на жилището следва определена йерархия, която диктува, кога един елемент да „потъне” в общото – като например интериорната врата водеща от дневната към антрето или тъмните транспаранти, сливащи се с мраморната облицовка, и кога даден елемент да поеме ролята на водещ акцент – осветителни тела, мека мебел.


 
Банята.  Снимки: Евгени Иванов

Облицовъчните панели от широкоформатен гранитогрес – имитация на мрамор „Калаката” и „Маркуина” си партнират в създаването на една класическа и изискана атмосфера, много умело допълнена от аксесоари в златисто и черно. Стенните панели и подовите облицовки от гранитогрес в стил „Терацо” създават за баланс жизнерадостна и пъстра атмосфера в антрето и банята, на чиято основа да изпъкнат изчистените мебели и аксесоари в черен, приглушен мат.

В основната спалня откриваме познатата ни вече екстравагантна стилистика. И тук логика, форми и цвят се движат паралелно, за да се оформи функционално пространство с богат на вкусове дух, без излишно раздробяване, но и с прибавена „щипка романтика”. Докато зад затворената си врата юношеската стая въвежда свои правила – класиката отстъпва място на модерна рационалност и неизбежен прагматизъм.
 

Юношеската стая.  Снимка: Евгени Иванов

И ако още първия поглед към този интериор ви въздейства „отрезвяващо”, вторият задължително ще ви „опияни”. Точно тук е моментът да споменем основния визуален акцент – няма как да сте го пропуснали – диванът в кралско синьо сред свитата „придворни” в нежен пепелно-розов плюш. Заслужено място в сърцето на интериора, достатъчно силно експресивен и сериозно респектиращ, изборът на синия диван е кулминацията в коктейл от вкусове със силата на автограф. И след като веднъж въображението се е завихрило наоколо се разпределят успокояващите елементи, на които е възложена ролята да приземят емоциите – прекрасна камина с мраморна облицовка, артистична отворена етажерка за книги и декорации, ювелирна трапезарна маса и няколко по-малки помощни масички.
 

Авантюристичният дух познава добре всичките си проявления, както и методите за опитомяването им. Когато душевността се движи на високи „децибели”, това не остава скрито под повърхността. А идеята – да бъде овладян такъв един експресивен темперамент, без да бъде „окован” в рамка, виждаме реализирана тук в домът на щастливите контрасти.

Юношеската стая. Снимка: Евгени Иванов

Доставчици и подизпълнители:

Диван и спалня - Димела Дизайн
Несъмнено такъв интериор се нуждае от мебели с характер, допринасящи за модернистичния вид на помещението! За да се превърне един интериор в бижу, екипът на Моми студио не залага на готови решения в меката мебел, а често „предизвиква" екипа на Димела дизайн с нестандартни индивидуални проекти. Фокусът на компанията е върху производството на качествени мебели за обществени обекти като хотели, ресторанти и офиси. Въпреки това, Димела Дизайн, чрез работата си добавят акценти и в жилищни интериорни решения, като дивана в тази дневна, чийто колорит те приканва да се настаниш удобно пред запалената камина!

Маси, трапезарни столове - ТРИНЕКС ДИЗАЙН ООД
Маси, трапезарни столове, килим и лаундж кресло са доставени за апартамента BAMBU от италианската фабрика CALLIGARIS.
ТРИНЕКС ДИЗАЙН ООД е фирма, която се занимава с директен внос на високачествени мебели и аксесоари за интериорно и екстериорно обзавеждане на водещи Европейски и Азиатски производители.  Екипът ни работи с едни  от най-големите и утвърдени ресторантски и хотелиерски брандове в България.

Етажерки за книги Nautilus | Cattelan Italia - Selamore
Рафтовете са с различни размери като се отличават с изчистени линии и комбинация от ъглови елементи. Използвани са качествени и устойчиви материали, а асиметричният силует превръща италианската библиотека Nautilus във фокусираща точка във всеки модерен хол.
Разнообразие от налични италиански мебели и осветление на марката Cattelan Italia се предлагат в магазини Selamore, където може и да поръчате мебели, съобразени с вашите изисквания за размер, облицовки, покрития и други финиши.
 

Текстил – Велекс ИНК
В проекта са използвани платове от белгийския бранд Fr One.
Създадена през 1992 год. В София, с повече от 30 години опит в областта на интериорния текстил, фирма Велекс ИНК  е водеща в търговията на едро с дамаски, пердета и аксесоари. Фирмата е изключителен  представител на известни белгийски, испански и английски фабрики за интериорен текстил. Тя е специализирана в изработката на пердета, текстилни щори, шалтета и декорации от плат.
За повече информация относно продуктите и услугите на Велекс ИНК посетете: shop.velexinc.com

За Моми Студио
Студио за интериорен дизайн Моми Студио е създадено от дизайнер Антония Саранеделчева през 2010 г. Проектите на студиото подхождат на характера на собственика, неговата индивидуалност, предпочитания, житейски разбирания. Дизайнерските идеи на екипа са вдъхновени от философията, че "къщата ви трябва да бъде дом, вашето място, в което с радост да живеете". Екипът работи в тясно сътрудничество със своите клиенти, а те от своя страна получават изключително креативни и качествени интериорни решения, съобразени с техния бюджет. Всеки проект е уникален и създаден специално за конкретния клиент.
Проектите на Моми студио печелят множество награди на жури и публика в областта на частни и обществени интериори от български и международни конкурси за интериорен дизайн.
 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари