Домът, който съчетава грижата към природата и здравословния начин на живот

Покривните прозорци VELUX са важен елемент от реализирането на концепцията за енергийно ефективна къща.
01.10.2020
Велукс България ЕООД
1848
Велукс България, покривни прозорци VELUX

Спокойствие, здравословен живот в унисон с природата, и устойчивост. Днес това не са просто думи, лишени от съдържание. Живеем в свят, където мисълта за природата и за това как да оставим по-малък отпечатък от своята дейност върху нея, става все по-всеобхватна и вълнува все повече хора. Да живееш в хармония със света около себе си, да щадиш природата и да се наслаждаваш на всеки един миг от съприкосновението си с нея – това са важни моменти от живота, които го правят по-хубав и може би – една идея по-истински.

Запленени от мечтата си да имат свой дом, изграден съобразно идеята за екологичност и енергийна ефективност, преди близо три години едно семейство от София решава да напусне големия град и да заживее на 12 км от столицата в китното Иваняне, в подножието на Люлин планина. „Решихме да построим къща според нашите изисквания - такава, каквато я виждахме в мечтите си; къща, която да отговаря изцяло на нашата нагласа и философия“, споделя собственичката.


Източник: www.velux.bg

Покривните прозорци VELUX – важен елемент за постигане на енергийна ефективност

Основното изискване на собствениците е строителството да бъде изпълнено с естествени материали и къщата да е енергийно ефективна. Тези условия залягат още на етап проектиране, а самият проект е разчетен така, че да се постигне максимално оползотворяване на влизащата слънчева енергия през покривните прозорците VELUX на мансардния етаж и по този начин да се увеличи слънцегреенето в помещенията. „Благодарение на този факт, както и на изолацията и дебелината на стените, достигащи 50 см., през зимата дори не е необходимо да се отоплява мансардният втори етаж. Само в най-студените дни или в облачно време включваме отопление на долния етаж, като по този начин в резултат на естествената циркулация на въздуха се затопля цялата къща“, коментира домакинята.

Високата и доказана в практиката енергийна ефективност на прозорците VELUX е един от факторите, натежали при избора на собствениците да се разположат покривни прозорци на втория етаж. „Още преди да започнем да стоим къщата, си представях точно такъв дом с такива прозорци. Прозорците VELUX с техните показатели и много добрата им изолация се вписват идеално в цялостната ни концепция за енергийно ефективна къща“, уточнява собственичката.


Източник: www.velux.bg

Желаният климат в къщата ще се поддържа и благодарение на ролетните щори, които предстои да бъдат монтирани към покривните и вертикалните прозорци на втория етаж. Те допълнително ще допринесат за същественото постигане на желаната температура през зимата и за охлаждане на ъщата през лятото, така че да не се налага използване на допълнителна енергия за отопление или охлаждане. А през най-горещите дни на годината естественото проветрение, постигано благодарение на подходящото разположение на прозорците, включително покривните, създава прохлада и комфорт. „Това ни спасява дори и в най-жарките летни дни“, споделя семейството. Освен ролетни щори, собствениците са решили да закупят и външни сенници, с които да поддържат идеалната температура у дома.


Източник: www.velux.bg

Покривните прозорци осигуряват светлина, простор и комфорт
В обособения на втория етаж кабинет са монтирани общо 3 покривни прозореца с горно управление. Два от тях са допълнени с вертикални прозорци VELUX, оформяйки по този начин светъл и уютен кът за работа, за отмора с чаша кафе и хубава книга или просто за мигове в съзерцание на красивата природата наоколо. „За мен добавянето на двата вертикални елемента към покривните беше много важно – елемент, на който силно държах - обяснява собственичката. – От тези прозорци се разкрива уникална гледка към Витоша. Обожавам да седя там, да работя или почивам, наслаждавайки се на изключителната панорама, която се открива пред мен. Това е кътчето в къщата, което обожавам.“

Освен прекрасните гледки към простора наоколо, които се разкриват от покривните прозорци на втория етаж, те са и източник на обилна светлина, пускайки сияйните слънчеви лъчи в дома през по-голямата част от деня. Не е случаен фактът, че именно изобилието от светлина и простор, което покривните прозорци доставят, превръщат кабинета в едно от най-хубавите помещения в цялата къща, което и домакините, и гостите обичат и предпочитат.


Източник: www.velux.bg

Банята в съседство също е снабдена с покривен прозорец, от който се открива прекрасна гледка към София. Освен светлината и красотата, които този прозорец вкарва в помещението, той създава и усещането на простор, на иначе малката като площ баня. Допълнителният визуален обем, който той добавя, компенсира силното скосяване на външната стена и създава усещане за достатъчно пространство.

Източник: www.velux.bg

Още един покривен прозорец е разположен точно над вътрешното стълбище между двата етажа, а идеята за разполагането му там ни най-малко не е случайна. Прозорецът пуска дневната светлина в тази по принцип по-тъмна част на къщата, елиминирайки необходимостта от изкуствено осветление на стълбището. А това неизбежно води до намаление на разходите за електропотребление. „Обикновено не включваме осветлението на стълбището през деня. А при пълнолуние, когато ми се наложи да сляза по стълбите, не ползвам осветление дори и през нощта. Лунната светлина, която влиза през покривния прозорец, прави слизането по стълбите в тези нощи съвсем безопасно. Естествената дневна и нощна светлина над стълбището като цяло създава една прекрасна, естествена атмосфера“, споделя домакинята и допълва: „Обичам светлината, тя е моето вдъхновение. Изобилието от светлина създава отпускаща и ведра атмосфера в цялата къща. Тя дава усещане за простор, което ме зарежда всеки път, щом вляза у дома. Тя създава усещане за уют и за единение с природата. Тя ме кара да се чувствам така, сякаш цялата природа е влязла в дома ми и го е изпълнила с красова, свежест и енергия.“

 
Източник: www.velux.bg

Да живееш в уединение с природата

Грижа към природата и уединение с нея са водещи принципи в живота на семейството. Затова не е случаен фактът, че къщата изобилства от интересни интериорни решения, насочени именно към природосъобразност и устойчивост от екологична гледна точка. Повечето мебели в дома - шкафовете, бюрото, столовете и фотьойлите - са стари, но умело и с вдъхновение реновирани. В допълнение, всички те са дървени. Такива са и прозорците, а кухнята също е изпълнена изцяло от дърво. Глиненият под на спалнята на първия етаж пък създава неповторимо усещане за неразривна връзка с природата и близост до старите български традиции. „В дома ни няма място за пластмаси или изкуствени материали“, споделя собственичката.


Верни на мечтата си за природосъобразен начин на живот, семейството е превърнало своя дом в естествена част от природната среда наоколо. Къщата е заобиколена от много зеленина, а малка зеленчукова градина в единия край на двора, гледана с много любов и грижа, снабдява собствениците с екологично чиста храна.

„Животът в София не ми липсва. Винаги сме искали да живеем според нашата нагласа към света и според нашата философия, и го постигнахме. Избягахме от бетона и от затворените пространства. Тук се чувстваме прекрасно - разказва домакинята и допълва. - Тук посрещаме и нашите деца и внуци, които са щастливи да прекарат незабравими мигове в светлината и уюта на дома ни сред природата. Дори успяхме да вдъхновим и други семейства да построят своите домове в хармония с природата.“

А какво ми дават покривните прозорци VELUX ? За мен това са светлината - комфортът и прекрасното чувство да си на място, обляно от светлина, както и топлината през дългите зимни месеци. Обичам дома си, обичам неговата светлина и уют и винаги се прибирам вкъщи с нетърпението да се насладя на заслужената почивка, с която ме дарява моето кътче под небето в кабинета на мансардния етаж.“

Повече информация за тази прекрасна енергийно ефективна къща може да получите от видеото: 

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари