Домашната работилница – къде и как да я организираме

Във всеки дом има нужда от инструменти – чук, трион, тесла, бормашина, пирони.
14.07.2012
Антоанета Салфидж
2821
дом, инструменти, домашна работилница, работилница
Домашната работилница – къде и как да я организираме
Източник: Интернет

Във всеки дом има нужда от инструменти – чук, трион, тесла, бормашина, пирони.
С течение на годините техническото оборудване на фамилията неминуемо нараства, стари машини се застъпват с нови, появяват се допълнителни шкафове за оборудването, работни маси, тезгях с менгеме…Ако пък домакинът обича сам да се грижи за колата си, техническият антураж може да задръсти целият му гараж. 


На някои членове от семейството (особено на жените )домашната работилница може  да им се струва чиста загуба на време и пространство, обективността обаче налага да потвърдим, че вкъщи има нужда от самостоятелно помещение за инструментите. С него оборудването винаги ще е под контрол и лесно откриваемо, а мъжките майстории ще се локализират в конкретна зона и няма да цапат и вдигат шум из цялата къща.


Мястото на домашната работилница
Къде ще създадете условия за домашните майстории зависи най-вече от мястото, с което разполагате. Ако живеете в къща с двор се предполага, че в дома ще има нужда от много дейности от типа „направи си сам”. Освен това вероятно към къщата има и градина, която се обслужва от множество техника и всевъзможни сечива. В този случай най-добре e да изградите самостоятелна пристройка в двора. Ако разполагате с гараж, в него също практично може да  се организира достатъчно работна площ и място за съхранение на инструментите. Ако живеете в апартамент обаче, най-добре е да направите работилницата в мазето или на тавана.


Пространството в работилницата
Пространството в работилницата трябва да е поне 6 кв.м. На тази площ ще можете да поставите работна маса с менгеме или машина за рязане, ще подредите инструментите по стената и ще имате място за съхранение на по-обемните машини. 


Металния тезгях
Важен елемент от оборудването в работилницата е металният тезгях. Той не се влияе от атмосферните условия и може да стои дори и на вън, под навеса. Той обаче, в зависимост от допълнителното оборудване, ще предостави работна площ за обработка и рязане на метал, дърво или други материали. 


Шкаф за инструменти
В работилницата не може без шкаф за инструментите. Най-добре е да е изпълнен от метал. В него ще съхранявате разнообразния работен инвентар. Шкафът може да е с различна конструкция, да е съставен от модули, в зависимост от особеностите на пространството. 


Стелажите
Стелажите ефективно могат да заменят шкафовете в работилницата и в конкретни случаи да се окажат по-удачни от плътния корпус.  Ако се спрете на този тип обзавеждане , тогава подредете инвентара в кутии. Надпишете всяка кутия с вида на съдържанието, за да можете по-лесно да откривате инструментите.


Работно табло
Работното табло също не е за пренебрегване. То пести много място и ефективно усвоява височината на стената. Може да се изработи от дървена конструкция под формата на скара, на която да бъдат забити пирони за закачане на инструментите. Така всички най-употребявани инструменти ще са под око и на ръка разстояние.


Павило 1
И накрая, но не и последно по важност – въведете правила. Изисквайте от всеки член на семейството да връща инструмента точно на  мястото, от което го е взел. Само така ще поддържате ред в домашната работилница.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари