Домашната енотека

Най-важното за една изба за вино е постоянната температура – 12-13 градуса е идеалната температура за отлежаване на виното.
13.12.2012
арх. Гергана Стефанова
403
интериор, вино, домашна изба, енотека, домашна енотека
При проектирането да се предвиди помещение в зимника за енотека
Източник: http://www.ozalex.com/

Най-важното за една изба за вино е постоянната температура – 12-13 градуса е идеалната температура за отлежаване на виното. Температура от 20-21 градуса няма да „развали“ виното, но промяната на температурата не бива да е рязка, а да става постепенно. При по-висока температура виното ще старее по-бързо, но няма да е толкова хубаво, колкото ако отлежава бавно в хладна, проветрива изба.


При избора на помещение избягвайте близост до котелно помещение или абонатна станция, заради топлината и вибрациите. Ако пък има опасност температурата да падне под нулата, трябва да се предвиди отопление. Подовата настилка на енотеката може да е пръст, бетон, теракота, материалът не е от голямо значение, но е важно подът да е равен, а и да се предвидят 5-10 см въздух от всички страни  -между последния ред бутилки и подът, отстрани и отзад на рафтовете.
Колкото до влажността, тя трябва да е между 50% и 75%, като по-голямата влажност може да развали етикетите. При влажност 70% тапите не се разсъхват и запазват виното от окисляване. При влажност над 80% изолирайте стените на избата с един ред тухли, а при ниска влажност поставете кофа вода в избата. Затова домашната енотека трябва да разполага задължително с два уреда – термометър и хигрометър. Вибрациите също са вредни. Затова най-добре е избата да е под земята, но да е и добре проветрива. Светлината също трябва да се избягва – слагайте крушки с минимална мощност.


При подреждането на виното белите вина се поставят най-долу, а над тях се нареждат червените. Виното може да отлежава и в дървена касетка, но от картонен кашон непременно се изважда. Задължително водете дневник на енотеката – кога е купено виното, количеството, кога ще е най-добро за пиене, т.е. апогеят на качеството му.


Ако не разполагате с подходящо помещение, виното може да се съхранява и в специални шкафове, с капацитет от 50 до 500 бутилки, с вградени термометър и хигрометър, автоматично поддържащи нужната влажност и температура. В зависимост от помещението – ако е в неотопляемо помещение, шкафът за вино трябва да има и функция за затопляне. Предвидените шкафове за вино за вграждане в кухня, се вграждат подобно на фурните или миялните машини. Разходът на енергия е между 150 и 200 киловата за малките и 650 -750 киловата за година. При изборът на място имайте предвид, че тези шкафове не са безшумни.


Добре е още при проектирането на индивидуалната жилищна сграда да се предвиди помещение в зимника за енотека. Може да поискате от архитекта да предвиди и дегустационно помещение в близост, въпреки че истинските дегустатори предпочитат естествената светлина, за да преценят виното не само по вкуса, но и по цвета и прозрачността. Ако искате да добавите енотека, може тя допълнително да се изкопае (например под гаража), но разходите вече са по-големи.


Френските сомелиери съветват в енотеката да има 70% червено вино, 20% бяло, 5% шампанско и 5% розе.

+6
Автор: арх. Гергана Стефанова
Закони Нормативна база Коментари