Домашен офис и библиотека

Много хора не отделят необходимото внимание за добро планиране на домашния кабинет. Няколко са съществено важните неща за домашния офис.
06.12.2008
Мая Янева
386
домашен офис, работно място, работна среда, бюро

Организирането на работен кът в дома не е особено сложна задача, но развиването на бизнес, управляван от вкъщи, вече означава много по сериозно планиране на работната среда. Домашният офис е разумната алтернатива на традиционния офис, особено в пренаселените градове и километричните задръствания. 

Обстановката у дома може да бъде пъти по-приятна, а работата много по-ползотворна. Всичко зависи от това доколко естеството на работата позволява изнасяне на офиса в жилищна среда. За много професии такава крачка е дори препоръчителна.

 

 

 

 

 

 

 

 

Много хора не отделят необходимото внимание за добро планиране на домашния кабинет. Няколко са съществено важните неща за домашния офис. На първо място работното пространство трябва да е удобно, достъпно и практично.


Дали разполагате с цяла стая за вашия офис или малък ъгъл в хола или сутерена, тези съвети ще ви спестят време, средства и усилия при оборудването на работния кът вкъщи.

  

Първо
Установете точното пространство във вашия дом за вашия офис. Отделно помещение е идеалният вариант.


Второ
Изберете мебели с офис дизайн за обзавеждането. Най-подходяща е U-образна форма, която позволява да се използват едновременно три работни площи, и да имате достъп до всичко на вашето бюро.


Трето
Изберете L-образна подредба, която да осигурява допълнителна повърхност, ако пространството ви е ограничено. Успоредни допълнения (приставки или етажерки) към плота могат да ви осигурят още допълнителни работни повърхности, ако са разположени една над друга.


Четвърто
Изберете V-образна форма, която се състои от малки работни повърхности пред вас (главно се ползват за монитор на компютър), и две ъглови повърхности отляво и отдясно, ако кабинета ви е малък. Това е подобно на U-образната форма, с изключение на централния работен плот, който е по-малък.


Пето
Осигурете си две служебни телефонни линии (едната за телефон, другата за факс и интернет). Ако трябва да прехвърляте обаждания до други офиси, поинтересувайте се дали фирмата доставчик осигурява такава услуга.


Шесто
Купете си офис мебели – маси, столове и настолни лампи, библиотеки, които подхождат на дизайна, който сте избрали.


Седмо
Купете си телефон с вграден секретар и възможност за изчакване. Ако искате да прехвърляте разговори от вашия домашен офис, осигурете си телефонен апарат с такава възможност.


Осмо
Купете си компютърна система, която включва принтер. Изберете такъв с вграден факс софтуер, ако искате да изпращате или получавате файлове, писани на компютър.


Девето
Предвидете отделна факс машина, ако ще изпращате или получавате снимки или статии от списания или вестници през факс. За да спестите пари, купете факс, който може да служи и като копирна машина.


Десето
Оборудвайте вашия офис със стандартни офис консумативи. Ако сте със собствен бизнес, включете месечните разходи в бюджета като бизнес разходи; в другия случай вашият шеф трябва да осигури тези консумативи. Все повече хора работят от дома си и домашните офиси имат своето място и в големи, и в малки жилища – те не са вече в сутерена или в малки и тъмни помещения.

 


Осигурете си добро осветление
Цялата ви работна площ трябва да е добре осветена, без сенки и тъмни петна. Изберете флуоресцентна светлина - лампите не се нагряват, светлината се разпръсква добре, имат дълъг живот); хубаво
е да имате и настолна лампа - добре е източника на светлина да е
покрит и да осигурява светлина върху цялата ви работна площ.

Сложете завеси или щори, за да можете да контролирате ярката слънчева светлина или рефлексията в екрана на компютъра; не разполагайте компютъра си срещу прозореца или пред него, така че да не свети слънцето пряко в екрана или да е срещу светлия отвор на прозореца.Изберете екран с матиран финиш, който да не е много ярък или пркалено тъмен.
 


Ако искате да си осигурите малка работна площ само за помощна работна дейност от дома или за плащане на домакински сметки он-лайн, тогава можете да си оборудвате малка работна площ в някой ъгъл на гостната или дневната. Планирайте добре вашата работна площ в случай че ще работите изцяло от дома и имате нужда от истински домашен офис. Започнете от най-важните неща, от които се нуждаете, за да работите удобно и ефективно. Започнете от подходящата температура и осветление. Тъй като столът ще се движи, бюрото е възможно също да е мобилно, настилката в домашния офис трябва да е твърда и устойчива.

Писалището ви трябва да е с подходяща височина и площ, така че да можете спокойно да работите върху него, да разполагате различни документи и материали. Подберете стол с подходяща височина, облегалка и страници, съобразен с работата, която вършите. Инсталирайте плот за клавиатурата и мишката на съответната височина за удобна и лесна употреба. Бъдете внимателни при избора на шкаф или етажерки и ги съобразете с вашите нужди. Подредете интелигентно библиотеката във вашия домашен офис. Подредете най-често използваните неща близо до вас. Работното ви помещение трябва да е добре шумоизолирано, срещу шум отвън, както и от другите помещения в дома.
 

     


И не на последно място, когато работите от дома, не забравяйте да си правите регулярни почивки!

 

Автор: Мая Янева
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари