Домашен наръчник за оградите от ковано желязо

Те са много подходящи, ако сте собственици на къща - издръжливи са, практични и украсяват сградата.
15.04.2016
Константин ДИМОВ
1624
екстериор, ковано желязо, двор, дом, ограда
Синхронизирате дизайна на оградата с този на дома.
Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Оградите имат както практически цели, така и естетически галят сетивата, така че ако възнамерявате да си направите ограда от ковано желязо, това са двете неща, които трябва да съблюдавате.


Оградите са правят от най-различни материали и се срещат в широк набор от дизайн и стилове. Те се простират от обикновени до декоративно изваяните (особено предпочитан е арт деко), като материалите могат освен ковано желязо да бъдат още дърво, тел, само желязо, винил, алуминий и др. Вашият избор на ограда трябва да се събразява и с климатичните условия на дома, както и на типа поддръжка, която предпочитате.

 
Фотограф Димитър Шиклев

Малко бюрокрация
Заради разпоредбите за зоново регулиране имате нужда от разрешение преди оградата да бъде вдигната на жилищна площ (за Германия- б.а). Типът огради, разрешени за предни и задни дворове, както и разпоредбите за височината трябва да ги проверите в съответните отдели в общината. Оградите от ковано желязо са много популярни при собствениците на къщи, защото са издръжливи, практични и украсяват сградата.


Кованото желязо се прави ръчно (много рядко-б.а) или машинно, и се състои от твърди пръти и пръчки, или от много други различни форми. Преди всичко се произвежда от мека стомана. Подходящо е още за приземни етажи, както и върху вече изградени дувари.

 
www.ironartinc.com

Как да изберем оградата ?
Разбира се, едно от първите неща, на които трябва да се спрем, когато избираме ограда от ковано желязо е производителят. Това е с цел да си гарантираме, че няма да бъдем подведени с качеството, защото инвестицията не струва малко пари. Допитайте се преди това до приятели, близки и познати, които вече са купили сходни изделия от същия производител.


Оградата от ковано желязо, която наистина е високачествена ще трае много години, без да ви се налага да я пребоядисвате или ремонтирате. Издръжливите огради са тези, които имат галванизирана стомана от двете страни на изделието.


Друго нещо, което трябва да постигнете е да синхронизирате дизайна на оградата с този на дома. Ако има силно разминаване с оградата дори можете да направите крачка назад, т.е. да загрозите вашата къща.

        
www.ironartinc.com

Ползите на кованото желязо
Правилното поддържане може да помогне да удължите живота на оградата. Трябва регулярно да проверявате оградата, за да се уверите, че нито една от съставните й части не е повредена или липсва, вади се или разпада и пр. Ако това вече се е случило, то вижте дали сте в гаранционния срок.
Другото важно е да предпазвате оградата от ръжда. Според някои експерти, почти са минали 2 години и вече може да покаже първи признаци на ръжда. Дори може да е по-рано, зависи от климата. Използвайте боя, която издържа на капризите на времето. Проверявайте периодично дали боята не се е обелила вече на някои места. Ако вече се е случило, пребоядисайте бързо, ако не искате ръждата да се разпространи, а освен това оградата ще изглежда добре.


Ако търсите оградата да ви скрива от хорските очи, то тогава кованото желязо няма да е правилният избор. Дори напротив – красивите орнаменти привличат любопитството на другите около вас, освен това пролуките между решетките не може да осигури жадуваното лично пространство. Фотограф Димитър Шиклев

Някои хора са склонни да прибегнат до алуминиеви огради, тъй като те струват по-малко, имат лесен монтаж и поддръжка, но това не е възможност, за която ви съветваме, защото оградите от ковано желязо печелят със своя уникален дизайн и дълготрайност.

Автор: Константин ДИМОВ

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари