Добрият сън – на фокус матраците

Добрият сън и пълноценната почивка на тялото оказват положително въздействие върху човешкото здраве, настроение, външен вид и продуктивност.
22.10.2021
Екатерина Бонева
1649
легло, ортопедични матраци, латексови матраци, Матраци от мемори пяна, двулицеви матраци
Спалня Аспен, подгодяща за двулицев матрак 180х200 см
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Познавате ли усещането да се будите от сън, а вече да се чувствате уморени? Една от вероятните причини за това може да е неподходящо подбраният или остарял матрак. Неправилната позиция по време на сън води до натрупване на напрежение в мускулите около врата и гръбнака и може да стане причина за постоянно главоболие и отпадналост. Добрият сън и пълноценната почивка на тялото оказват положително въздействие върху човешкото здраве, настроение, външен вид и продуктивност. Ето защо, ако често се събуждате с оплаквания е най-добре първо да потърсите причината в матрака, на който спите.

Матрак Ametyst - с най-висока степен на ергономичност. Съдържа 7 зонов покет пакет Pocket System, Memory пяна, еластична пяна и висококачествен текстил.     Източник: www.videnov.bg

Как да изберете правилния матрак?

Изобилието от матраци на пазара е наистина голямо – пружинни и мултипокет системи, матраци с мемори пяна, латекс, дунапрен, еко материали. Качественият матрак трябва да предлага добра поддръжка на гръбнака и да поема равномено натиска от естествените извивки на тялото. Важно е да помислите за степента на твърдост и използваните материали на направа на вътрешната му конструкция и външна обвивка. В съвременното производство на матраци навлизат иновативни технологии и системи за осигуряване на оптимален температурен баланс – термоактивна тъкан, нанотехнологии с микрокапсули, дишащи материи и много други, които са проектирани така, че да реагират на индивидуалните особености на организма по време на сън. За да не се изгубите в морето от разновидности и съветите на търговските консултанти, най-добре е да се ръководите от нуждите на собственото си тяло и индивидуална представа за комфорт.

Двулицев анатомичен матрак с мемори пяна и две различни по твърдост страни.     Източник: www.videnov.bg

Съобразете позицията си при спане

Поведението на тялото ни по време на сън в голяма степен се влияе от специфичната професия и натоварването през деня. По статистически данни преобладаваща част от хората спят на една страна. При тази поза е важно гръбнакът и вратът да останат в една осова линия, докато раменете и бедрата потънат в достатъчна степен, за да осигурят това правилно изравняване, а матракът да смекчава натиска точно в тези зони. Най-подходящи в случая са матраците със средна твърдост, а също и тези с по-меки горни слоеве. Спящите по гръб е добре да се насочат към твърд матрак с омекотени слове, който да поддържа естествената извивка на гърба. Матраците с мемори пяна или гел пък са идеална алтернатива за хората, които спят по корем.
 

 

Модел Perla Еднолицев - ортопедичен матрак с ядро от високоеластична пяна и еластична пяна.     Източник: www.videnov.bg

Опознайте спецификата на вътрешната конструкция

Ако спите неспокойно и доста често сменяте позицията нощем, латексовите матраци са може би най-подходящия избор. Естественият латекс има свойството да променя формата си там, където тялото упражнява натиск върху матрака. Много подходящ вариант за спящите по корем, както и за хората със ставни проблеми или болки в гърба. Повечето ортопедични матраци са изработени именно от естествен латекс, вискозна пяна или микс от тях.

 
Еднолицев матрак Kaspia Pocket, умерено твърд - с метална рамка, система от покет пружини, пенополиуретанова пяна и висококачествен сертифициран текстил.     Източник: www.videnov.bg

Мултипокет системите са безспорен фаворит сред голяма част от потребителите, тъй като индивидуално опакованите покет пружини не пренасят движението от единия партньор към другия. Основното им предимство се състои в независимото функциониране на всяка пружина, осигурявайки оптимална ортопедична основа. Поради специфичната си структура, мемори пяната не може да се използва самостоятелно при производството на матраци, затова се използва в комбинация с друг материал. Най-популярните варианти са с покет пружини и с латекс. Способността на материала да възприема по съвършен начин извивките на тялото и да възвръща първоначалната си форма след оттегляне на натиск го правят предпочитан в дългосрочен план.

Двулицев матрак Sirena Ultraflex, умерено твърд, със сребърни нишки, високоеластична пяна и висококачествен сертифициран текстил.     Източник: www.videnov.bg

Помислете за здравословните характеристики

В днешно време при изработката на матраци се влагат различни компоненти с антибактериално и релаксиращо въздействие. Покритието, обогатено с Алое Вера успокоява и овлажнява кожата. Популярни са текстилните дамаски със сребърни нишки, които възпрепятстват появата на кожни обриви и алергии. Хората с чувствителна кожа е добре да изберат матрак с подобно подобрение. Аромотерапията е още един съществен пример за антистрес компонентите при изработката на матраци. Деликатният и приятен аромат на лавандула, евкалипт или канела спомага за по-бързо заспиване, като в същото време притежава антисептично и болкоуспокояващо действие. 

Сред важните фактори на добрия сън, е разбира се, и възглавницата. Изберете модел с достатъчна височина, съобразно позата, в която спите и задължително я изпробвайте, преди закупуване. Тук също има огромно разнообразие от материали и разновидности, но при всички случаи горните съвети отново ще са Ви от полза.  

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари