Дни на нулевоенергийните сгради започват в седем български града

Първото събитие е в Пазарджик и Пловдив в края на седмицата, а инициативата ще обхване територията на цялата страна.
30.08.2021
ЕнЕфект
267
събитие, ЕнЕфект, енергийна ефективност, нулевоенергийни сгради

Камарата на строителите в България и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект организират серия от местни инициативи, в които гражданите ще имат възможност безплатно и отблизо да се запознаят с най-новите тенденции в света на устойчивото строителство и зелената енергия. Събитията включват изложения на открито за компоненти и технологии, подходящи за нулевоенергийни сгради, обучения за професионалисти и граждани, кръгли маси и семинари по актуални теми, както и демонстрации и игри за най-малките. 


Първите Дни на нулевоенергийните сгради ще се проведат в град Пазарджик на 2-4 септември 2021 г., като домакин е Професионалната гимназия по строителство и архитектура, а специален фокус на събитието е професионалното образование в областта на енергийната ефективност. Предвидена е кръгла маса по темата с участието на представители на МОН и НАПОО, като паралелно ще бъдат проведени демонстрационни обучения за строителни специалисти и проектанти с участието на някои от най-популярните фирми за строителни материали и компоненти. 
В продуктовото изложение в двора на гимназията ще вземат участие 10 фирми и организации, като ще бъдат представени най-новите материали за изолация и въздухоплътност, както и решения за вентилация с рекуперация и фотоволтаични инсталации. В съботния ден са организирани игри и демонстрации за деца и възрастни, както и посещение на една от малкото сертифицирани пасивни сгради в България – в село Марково, Пловдив. 


Регистрацията за събитието все още е отворена, като пълна информация е налична в уебсайтовете, както и в специалната страница на събитието във Фейсбук. След събитието в Пазарджик, Дни на нулевоенергийните сгради предстоят в Смолян на 23-25 септември, а 2022 г. ще предложи подобни събития в София, Бургас, Видин и Габрово.

Автор: ЕнЕфект
Закони Нормативна база Коментари