Динамична тераса

Индивидуалността на всеки дом се постига не само с интериора на дома, но и с неговия екстериор.
10.08.2011
ланд. арх. Анита Янева
269
мебели, градина, тераса, дом, цветя
Динамична тераса
Източник: сп. “Още за къщата”

Индивидуалността на всеки дом се постига не само с интериора на дома, но и с неговия екстериор. Индивидуализирането при големите проекти на къщи е лесно да се реализира, като се наблегне на външното пространство и неговата връзка с вътрешността на къщата. Но какво може да се направи при ограничено външно пространство, наличие на тераса или балкон вместо голямо дворно място?


Решението на този проблем не е сложно и може да се обзаведе много приятно външно пространство, което да бъде зона за отдих, силно свързана с останалата част на къщата или апартамента. Има идеи, които са осъществими, независимо дали разполагате с балкон, тераса или покрив или просто добре обособена външна зона. Идеите за декорация и обзавеждане са свързани с общи принципи за оформяне на външни пространства – зелена зона, подходящи мебели, сенници, правилен аранжимент на отделните елементи. 


За много любители на цветя и градини балконът или терасата са единствената зелена зона в дома. Стандартните балкони са 4 кв. м, зона с ограничен избор за засаждане на растителност. Ако искате основното присъствие на терасата да е зелено, не превръщайте това място в склад за колелото, ненужни мебели и вещи от интериора. Растителността за терасата трябва да бъде от сезонни цъфтящи растения. Тя трябва  да бъде поставена в няколко по-големи кашпи или правоъгълни сандъчета, като се обособят и няколко акцента в по-малки саксии. Растенията също трябва да са добре съчетани – изберете няколко по-едри за акценти и комбинирайте с по-ниска растителност. Почти всички външни растения са подходящи и за терасата. Но има растения с дълбоки коренови системи, които няма да виреят в сандъчета и кашпи.  


Висящите кошници са особено подходящи съдове за зеленината при липса на достатъчно място, тъй като осигуряват място за растителност, но не заемат място на самата тераса. В тях може да се засадят композиции от вечнозелени растения (бръшлян), почвопокривни и каскадни сезонни растения (петуни, сакъзчета или вербени), чиито цветове ще се сипят надолу като цветен водопад. 


Оптималният подход за избора на мебели е малка маса и два или три стола. Изборът на мебели за вашата външна дневна трябва да бъде направен внимателно. Наличните възможности са неизброими – тапицирани мебели за открито, тикови мебели, ратанови мебели, ракитови мебели, мебели от ковано желязо, пластмасови мебели... Имайте предвид стила на вашия интериор, когато купувате мебелите за терасата. Те трябва да стоят като логично продължение на вашата дневна или помещението, пред което е разположена вашата тераса. Типът на мебелите трябва да определите според предназначението на терасата – за релаксация, за сутрешно кафе и закуска, за игра на децата. Съобразно приоритетните дейности, за които ще ползвате терасата, изберете диван или маса със столове или шезлонги и хамак. За децата задължително трябва да имат кътче за хранене и игра. 


Повечето тераси се използват сезонно в топлите месеци. Но за да удължите времето за ползване на вашата тераса, можете да я засенчите, закриете частично или да си осигурите многофункционално покритие. Едно от най-предпочитаните решения за засенчване на терасата е навес или тента. Те могат да бъдат подвижни, статични, сгъваеми. Материалът може да е различен – текстил, PVC и др., а някои нови покрития осигуряват защита от топлината през лятото и намаляват загубите на топлина през зимата. Съвременни решения предлагат различни материали, които могат да предпазят терасата ви от силните UV лъчи, непредвиден дъжд, вятър, шум и дори защита срещу инсектициди. Конструкцията на сенниците е различна и може да се избере според вашите индивидуални потребности – с чупещо се рамо, с ролки и водачи, с падащо рамо, тип кошница и др. 

GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари