Динамиката на един по своему ретро дом

Една къща не трябва да бъде подредена като за списание, т.е. да е подражателска и лишена от дух.
15.11.2008
Даниела Арнаудова
327
интериор, декорация, аксесоари, антикварни мебели, антики
Източник: сп. "Още за Къщата"

Една къща не трябва да бъде подредена като за списание, т.е. да е подражателска и лишена от дух. Вижте как изглежда домът на известна търновка. Самата тя е дизайнер по призвание и днес силно провокира представите ни за “модерен” интериор със своето смело, леко хаотично, но пък безкрайно артистично жилище. В него всичко се променя: картините, предметите, дори пердетата. Разбира се, периодично.

Важното е едно - животът да бъде едно непрекъснато удоволствие. А защо не в “компанията” на много и различни цветове, антики, забележителни картини, малки композиции и много цветя.

  

Самото жилище е част от сравнително нова жилищна кооперация, закътана в малка търновска уличка. Сегашния си вид, този дом придобива след редица трансформации.

На първо време мазето и терасата са приобщени към жилището, което значително разширява пространството. Отделните зони са оформени чрез леки преградни стени и следват опростена Г-образна форма. Последователно преминаваме от кухнята с нейния кът за хранене, към хола с трапезарията, а после към спалнята и детската. В кухнята преобладава дървото, оцветено в зеленикаво и преливащо в характерния ретро стил на помещението. Холът ни посреща с масивен Г-образен диван с малки масички около него.Усетът към изкуството на стопаните е най-силно изразено тук, където ни посреща изобилие от делви, супници, картини, ароматни свещи, стъклени съдове. Сред тях се откроява старият скрин, реставриран и превърнат в истинско бижу, интересна ретро лампа, купена от антиквариата, който се помещава в Къщата с маймунката. По ъглите в хола виждаме вази и делви в различни цветове, които все още чакат своя “звезден миг”, когато ще бъдат поставени точно в средата.Всеки цвят придава различно “звучене” на това жилище. За собственичката най-сполучливо е решението в светлосиньо и в розово. Най-красиви обаче са спомените й от Коледата, когато домът е в златисто.

“За мен Коледа е най-големият празник, но ме вълнува повече очакването й”. Може би точно затова тя обича белия цвят.

“Последната ми “мания” е бялата, рязана бродерия. Днес тя се среща много рядко. Въобще харесва ми всичко, което е направено на ръка, с мисъл, което е индивидуално. Важното е в нещата да няма повторяемост, а по-скоро нещо необикновено. Колкото е по-лудо, толкова по-добре. Това е принципът, според който е обзаведен и домът ми.”
Въпреки честите промени, днес апартаментът следва схемата на една класическа комбинация в черно и бяло. В допълнение е прибавена животинска окраска.“В различни периоди харесвам различни вещи от дома. Последната ми слабост е гардеробът. Той също е купен от антиквариат. Търговецът внася мебели от Белгия и Холандия. Той ми разказваше, че го е взел от старо имение, където хората били много добри като дух и енергия. Убеждаваше ме да го купя и е бил прав.”
Противно на очакванията, предметите в този дом не са свързани с конкретен спомен. Те са събирани изцяло от антикварни сбирки.

”Антикварите в Търново знаят, че събирам стари предмети, и когато се появи нещо по-интересно, винаги ми се обаждат. Никаго не търся нещо конкретно - свещници или подноси. В момента, когато видя една вещ, знам дали тя е “моя” или не.”

Но още по-интересни са “слабостите” на домакинята.

“Свещниците са моята слабост, обичам ги и паля стотици свещи. Имам различни видове и ги сменям според интериора.”

  

Действително ароматът на свещи е едно от отличителните неща в този дом. Те са много и са разпръснати навсякъде. Горят по всяко време на денонощието и така засилват положителните вибрации във всяко кътче на къщата. Особено място тук обаче е отделено на конете, във вид на малки керамични композции или в изтънчените изображения на художника Димитър Войнов.
“Имам много картини на Димитър Войнов, но за съжаление все още не съм се запознала с него. Но и това ще стане. Много ми допада виждането му за Бог, както и отношението му към жената. Невероятно е! Той е от малкото мъже, които наистина обичат жената, боготворят я и приемат красотата й.”
Антиките са другата слабост за собственичката и тя прави всичко възможно, за да ги съхрани, доколкото може. Според нея един ден те ще изчезнат, ще излязат от България, просто защото няма кой да ги задръжи тук.
“У нас няма ценители. Разбира се, има хора с пари, но те предпочитат да си купат скъпа кола.”
Въпреки сантимента си обаче тя не се изживява като колекционер. Антиките са едно преживяване за Теодора.
“Някой може да каже, че съм вещоман. Аз ненавиждам тази дума. Човек трябва да надскочи битовизма. Но в моя дом вещите си имат своя живот и той е част от моя живот. Те ме зареждат, създават ми емоция. Всеки човек трябва да има отношение към красотата. В противен случай е душевно беден.”
 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари