Дизайн със светлина

Добре планирано, интелигентното осветление може да превърне и най-безинтересната стая в уютно и елегантно място за живеене
15.09.2015
Теменужка Захариева, интериорен дизайнер
9
осветление, осветителни тела, дизайн, интериор
Настроение със светлина
Източник: www.lucente.nl

Когато с удоволствие избираме мебелите или текстила за новия си дом, ние често забравяме за осветлението, а то има огромно значение за един интериор. Защото светлината в него може да се управлява и с нейна помощ да режисираме пространствата - с най-различни средства и не винаги директно с видими източници на светлина.
Добре планирано, интелигентното осветление може да превърне и най-безинтересната стая в уютно и елегантно място за живеене и затова специалистите казват, че ключът към успеха е в предварителното планиране и триизмерното мислене. И наистина е безмислено да изразходваме огромни средства за обзавеждане и накрая с неподходящо осветление да развалим или пропуснем да покажем добрия резултат.
Днес имаме на разположение много и различни технологични възможности за постигане на разнообразни светлинни ефекти, но при планиране на осветлението най-напред е важно да се спазят няколко основни правила. Първото е оценка на пространството – форма и размер, за какво ще се използва то и също така  какво настроение искаме да създадем.
След това трябва да решим каво искаме да подчертаем –архитектурен или декоративен елемент,  някакъв акцент , който може да бъде дори интересна повърхност на стена или растение, мебел или предмет. Но същевременно да имаме предвид ограниченията, с които трябва да се съобразим. Ако, да речем, имаме проблем с не съвсем гладко обработена повърхност на тавана, най-добре е да не използваме насочено осветление към него, защото то ще подчертае още повече несъвършенствата му.
Необходимо е също така да се мисли за това каква светлина излъчва вашето осветително тяло – топла или студена. От това зависи цветовото решение за всяка стая. При ‘топло’ осветление жълтите оттенъци стават по-ярки, а сините – обратно – потъмняват, посивяват.
Важно е и предназначението на конкретния светлинен източник. За четене, например, идеално е да се използва осветително тяло с комбинирана – пряка и отразена светлина – и специално ‘коляно’, чрез което можем да регулираме нивото му. За хранене най-често се използва осветително тяло, висящо над самата маса, а за фоново осветление възможностите са неограничени – то може да бъде вградено в мебелите, в стените, в пода и т.н.
Във връзка с разположението на светлинните източници в интериора можем формално да ги разделим на две големи групи: най-често в едната група са тези, които са акцент в интериора и втората, когато източника на осветлението е скрит и има само функционална стойност.
Средствата за акцентиране с помощта на осветлението са многобройни. Най-популярният начин винаги е бил познатото поставяне на осветление насочено към картини, окачени на стената. Днес все по-често акцент е самият източник на светлина. Известни са творенията на Инго Маурер – те самите са сякаш произведения на изкуството, окачени на стената, и съдържат в себе си внушението, което бихме искали да подчертаем със светлината. Много от неговите осветителни тела съзнателно и целенасочено, понякога с чувство за хумор, са създадени като скулптура. Достатъчно е само да споменем класическия пример BIRDIЕ – полюлеят с крила или този с парчета счупени чинии и прибори за хранене, заел централно място в неговия магазин в Ню Йорк.
Най-приятна и недразнеща за очите е дифузната индиректна светлина. Съществуват системи за вграждане в стената, пода или тавана, които позволяват невероятни светлинни ефекти и моделиране на пространството според желанието на клиента.
Осветлението може да бъде осигурено и от светещите мебели. Когато светлинните източници се вграждат в мебелите, те могат да се използват не само за акцент, но и за създаване на фоново, ненатрапващо се осветление, както и да се създават неочаквани ефекти. Например на плуващо в пространството легло, както е в проекта на известния френски дизайнер Noé Duchaufour-Lawrance.
Напоследък особено популярни са светещите диоди и оптичните влакна. Те  позволяват при вграждане, например в плат, да се създава впечатлението за излъчваща светлина материя, както и да се програмират предварително цветовете на излъчваната светлина, за да създадем желаното настроение в интериора или пък да подчертаем даден елемент.
Осветлението може да се използва и за оптично променяне на пропорциите в интериора – напречно поставени светлинни ленти, особено, ако източникът на светлина е скрит, създават усещането за значително по-широко пространство от реалното.
Опитвайки се да моделират пространството със средствата на светлината, съвременните дизайнери се стремят това да става на принципа на недиректното осветление и без ограниченията, които поставя самото осветително тяло.
Днес възможностите, които съвременните технологии за осветление предоставят на дизайнерите, са ограничени само от собствената им фантазия. Но и преди тях осветлението е считано за един от основните елементи на интериорния дизайн. Днес все повече се казва, че той е може би най-важният – нали с помощта на осветлението ние можем да видим и оценим по-добре красотата на останалите елементи!

 

+1
Автор: Теменужка Захариева, интериорен дизайнер
Закони Нормативна база Коментари