Дизайн и нови тенденции при интериорните врати

През последните години започнаха да се произвеждат интериорни врати с нестандартни размери – по-високи, по-широки и с различни дизайнерски форми.
01.07.2022
Светлана Влайкова
2353
интериор, интериорни врати, интериорни врати от ПДЧ
Двукрила врата.
Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Няма сграда без врати. Интериорната врата е част, без която не можем, затова би трябвало да ѝ се обърне подобаващо внимание. Стилът и изработката на интериорните врати помагат за създаването на такава среда, която да придава уют и топлина във всеки дом. Темата за интериорните врати е всеобхватна и зависи от това дали се интересуваме от тях при строителството на ново жилище или искаме да подменим старите врати в настоящото. И в двата случая дизайнът на вратите е от изключително важно значение.


Двукрила врата     Източник: www.arcoma-bg.com

През последните години започнаха да се произвеждат интериорни врати с нестандартни размери – по-високи, по-широки и с различни дизайнерски форми.

Широките интериорни врати са една от водещите тенденции в интериора. Те създават усещане за простор. Най-често са двукрили, плътни или остъклени. Чрез тях лесно може да се раздели едно голямо помещение на две или да бъдат използвани като преход към тераса, веранда или зимна градина. С използването на интериорните врати с по-голяма широчина, в помещението се осигурява повече светлина. Широките интериорни врати придават и пространственост на помещението.Висока интериорна врата     Източник: www.arcoma-bg.com

Високите интериорни врати създават усещането за повече височина в помещението. Ако помещението е с нисък таван, то високите интериори врати са идеалното решение. Могат да бъдат от плътни плоскости или с остъкление. Високата остъклена врата ще внесе повече светлина и ще придаде дълбочина на помещението.


В цвета на стените     Източник: www.arcoma-bg.com

Сливащите се с цвета на стената интериорни врати са тенденция в интериора. Чрез тяхното използване се получава една приятна дискретност и сливане. Тази технология може да се използва, когато към едно помещение има повече от три отвора за врати, които сякаш разцепват стените. С използването на плътни врати в същия цвят като цвета на стената, с дискретна дръжка, се постига интелигентен интериор. Изключително подходящи са за бизнес офиси, където има понякога твърде много врати.


Изцяло стъклена врата     Източник: www.arcoma-bg.com

Интериорните врати, изработени изцяло от стъкло също са актуални. Чрез тях се постига изчистен интериор и повече пространство. Могат да бъдат използвани като врати към веранда или зимна градина. По този начин се получава сливане с външното пространство и се получава естествено сливане с природата.

Особено актуални са интериорните врати със скрити каси, които се боядисват или тапетират, заедно със стената. Ефектът на тези врати е, че стават почти незабележима част от интериора.


Интериорна врата със скрита каса     Източник: www.arcoma-bg.com

При закупуването на интериорни врати е добре да знаем от какъв материал са изработени те.
Интериорните врати могат да бъдат изработени от МДФ или ХДФ, като вътрешността на вратите може да бъде пчелна пита, перфорирано ПДЧ, плътно ПДЧ, плътен МДФ или стратифицирано дърво. ПДЧ съдържа пресовани стърготини и дървени стърготини, импрегнирани с формалдехидни смоли. Стратифицираното дърво преставлява слепено дърво.  МДФ и ХДФ са плочи от пресована дървесина, слепени със смолисти вещества. За да се постигне по-голяма устойчивост и разнообразие от цветове, се полага двустранно покритие, което може да е дървен фурнир или ламинирана повърхност. Тези плоскости са влагоустойчиви до 60% влажност и могат да бъдат използвани в баня при добро проветряване. Разликата между MDF  (medium density fiber) и HDF (high density fibre) е в плътността на частиците. ХДФ е с по-висока плътност от МДФ.

Вратите, изработени от  MDF и HDF не се поддават на измятане. Те се запазват години наред, без да се деформират.

HDF е материал, изработен от естествени дървесни частици чрез сухо горещо пресоване. За неговото изработване са използвани повече естествени смоли и лепила. HDF е подобен на MDF материала, но с по-усъвършенствана технология при производството. Предполага се, че е по-здрав и устойчив на неблагоприятни условия.

Естествената дървесина  винаги съществува като материал за изработката на мебели и врати. За нейното използване се изискват много умения и майсторлък. Има по-висока цена. Изисква допълнителна защита и покритие. Има опасност от измятане и не е препоръчителен за влажни помещения, ако материалът не е изсъхнал достатъчно.


Врата Porta loft     Източник: www.arcoma-bg.com

По отношение на фладера, формите и цялостната визия на интериорните врати разнообразието е изключително голямо, така че да задоволи изискванията за качествен интериор на всеки клиент. Интериорните врати могат да са с изчистен дизайн, плътно едноцветно боядисани. Могат да бъдат имитация на различни дървесни видове. Могат да бъдат с рисувани форми и елементи. Могат да бъдат със стъкло или цветни витражи.

Интериорните врати са важна част от обзавеждането както на жилищни, така и на обществени сгради. Техният избор и като материал, и като дизайн е важен, за да са устойчиви и здрави във времето и да придават на помещенията естественост и красота.

Статията е изготвена с любезното съдействие на Антония Шкварек, управител на Аркома www.arcoma-bg.com.

 

Автор: Светлана Влайкова
Закони Нормативна база Коментари