Дизайнерът, който превърна заваряването в изкуство

Британският дизайнер Том Диксън завладя света със своите осветителни тела, мебели и аксесоари
14.12.2017
Константин Димов ( по материали от интернет)
1350
интериор, дизайн, tom dixon, индустриален дизайн, s-chair
Източник: www.mydesignweek.eu

Том Диксън е индустриален интериорен дизайнер. Неговите медни изделия , и особено решения за осветления са много търсени. Негови аксесоари  украсяват и световноизвестни кафенета.


Британският дизайнер Том Диксън (58- годишен) е роден в  гр. Сфакс, Тунис. За заслуги към развитие на британския дизайн получава рицарска степен, т.е офицер е на Ордена на Британската империя (2001 г). Днес той е креатив директор на марката Tom Dixon, специализирана в представяне на осветителни тела, мебели и аксесоари. Негови творби са притежание на различни музеи по целия свят – Център ”Жорж Помпиду”, Париж, Музей на модерното изкуство-Ню Йорк, Музеят Виктория и Алберт (известен с абревиатурата V&A), Лондон.


След завършване на училище в Лондон Диксън свири за бандата „Funkapolitan”, гостувал е и на музикалната програма „Top of the Pops”. Бил е управител и на няколко нощни клуба. В момента той е съдружник в „Dock Кitchen” в Западен Лондон. А неговата книга се казва Dixonary (игра на думи- от англ. Dictionary, т.е речник за Том Диксън: колекция от цветни илюстрации, откровения и пострационализации от един хаотичен ум). Междувременно Том Диксън се научава и да заварява. И затова първите му дизайни на мебели са направени от метални парчета, взети от строителни скелета и стари решетки. През 1992 г. Музеят Виктория и Алберт купува неговия S-Chair за постоянната си колекция.


„Мигновено бях запленен от заваряването, очарован от малкото количество стопен материал, който виждах, докато работех с предпазните очила. То позволява внезапното сливане на парче стомана към друго като в същото време няма нито частица от сериозността на занаятите и нито частица от помпозността на дизайна. То бе индустрия”, разсъждава Диксън. И продължава ” Заваряването подхожда чудесно на моето нетърпение като ми дава възможност да строя, разрушавам, намествам  и преправям структури на мига”.


„По това време Лондон бе пълен с метални дворове със скрап и имаше много обещаващи късчета и парчета, благодарение на строителния бум през 80-те години на 20-и век. Всички тези късове метал ги виждах като облегалки за столове или крака за маси”, спомня си с носталгия още дизайнерът. Необезпокояван от комерсиални замисли или артистично обучение, той прави нещата за удоволствие. Чак след като клиентите се тълпят, за да ги купуват, той разбира, че е успял, уцелвайки някаква алхимична формула, превръщайки купчина скрап в злато.


В интересния си живот Том Диксън е бил и творчески директор на Habitat – популярна компания за мебели. През 2002 г. дизайнерът основава едноименната си марка, която е базирана в Портобело, Лондон. Продуктите на компанията му се продават в 65 страни.


Най-добри проекти:
Марката Том Диксън представя новите си колекции от осветителни тела и мебели на всеки 2 години на Международното мебелно изложение в Милано и Лондонския фестивал за дизайн.  През 2012 г. компанията пуска своята колекция за аксесоари  на MAISON&OBJET, Париж.


Том Диксън е индустриален интериорен дизайнер. Неговите медни изделия , и особено решения за осветления са много търсени. Негови аксесоари  украсяват и световноизвестни кафенета. S-образният му стол продължава да се продава в търговската мрежа, заедно със стола с тъмнолакирана метална рамка, покрит с плетена ракита или тъкана блатна слама.


През 2007 г. Диксън пуска и своето Design Research Studio, специлизирано за архитектурен и интериорен дизайн. Сред неговите топ проекти са ресторант в Кралската академия в Лондон, лондонския ресторант на Джеймс Оливър, който се нарича Barbecoa, а през 2015 г. студиото пое поръчката и за дизайн на хотел. Том Диксън е доктор хонорис кауза на Градския университет в Бирмингам, Англия (2004 г) и на Университета по изкуствата в Лондон (2007 г.)

+3
Автор: Константин Димов ( по материали от интернет)
Закони Нормативна база Коментари