Дизайнерски килими

Попаднали в полето на дизайнерите, килимите придобиват небивали измерения.
15.11.2012
Мая Янева
558
интериор, дизайн, килими, интериорен текстил, дизайнерски килими
Уникални модели с марката Missoni са от колекцията Botanica.
Източник: Интернет

Килимите са история, култура, бит и начин на съществуване. През вековете те вписват послания, магия и изкуство. Попаднали в полето на дизайнерите, килимите придобиват небивали измерения.
Ако само надникнем в този свят, може да се омагьосаме. Съвременните килими представляват съчетание от древни технологии, модерни и класически материали и уникалните светове на творците, които въплъщават своите видения в уникалните произведения. 


Missoni Home
Missoni Home има уникална колекция килими, с които би озарила всеки дом. Водещата модна къща е известна с луксозните цветни творения, изработени от разнообразни материали и с различни мотиви. Това е засвидетелствано още веднъж в колекцията от килими на марката.  


Флоралният килим на Missoni е от колекцията Missoni Home на луксозния италиански бранд. Той е още един спиращ дъха пример за красивите, подчертани графики и контрастните цветове, които са направили тази италианска модна къща световно известна. Този килим би стоял стилно и би подчертавал стила на всяко едно помещение. Изработен е от чиста новозеландска вълна. Моделът е разработен в три различни цветови гами – черно и бяло, мека пъстра гама и наситена пъстра гама.  


Друг уникален модел с марката Missoni е от колекцията Botanica. Килимът с форма на цвете е друг пример за красивото смесване на цветовете характерно за Missoni. Колекцията от килими на Missoni Home е с невероятно изобилие от цветове, форми и размери. Всеки един килим създава топла, слънчева и ведра атмосфера. Подобен килим с характерните за марката ярки цветове би внесал жизненост във всяко жилище. Килимът Missoni Botanica T03 е луксозен килим изработен от вълна и вискоза. Той е с мотиви в розово, прасковено и сиво на фона на бяло. 


Nanimarquina
Мозаечният килим на модната Ню-Йоркската дизайнерка Sybilla  е разработен за Nanimarquina, Испания. Модерните килими на Nanimarquina са наистина забележителни. Компанията е основана върху една ясна идея – да прави килими. Дизайнерката Sybilla  предлага разходка в небесни цветове. Уникалният и свят е показан със стил. Килимът е правоъгълен и наподобява мозайка. Пурпурните и зелените цветове на килимът имат хармонизиращо въздействие. 


Модерните килими на Nanimarquina се характеризират с подчертана цветова гама и впечатляващи детайли. Забележителният дизайн е разработен в Барселона. Аритистичните съвременни килими биха обагрили всяка стая, всеки декор и биха внесли изискана елегантност във всеки интериор. Те биха могли да се поставят и като пано на стената – необикновените детайли и хармоничните цветове могат да съперничат на картина. Почти всички килими на Nanimarquina са изработени от естествени материали като вълна или юта. Дизайнът на килимите е създаден в Испания, но килимите са изработени в Индия, Непал и Пакистан. 


Килимът Victoria е друг модел, създаден от дизайнерката Sybilla за Nanimarquina. Като технология на изработка той е ръчно връзван килим, а мотивите са фантазна флорална фигура. Гамата е получена при уникално смесване на цветовете. Графиката на килима се колебае  между класически и съвременен дизайн и клони към необароков стил. Резултатът е лукс и изискана атмосфера, постигната с елегантни цветове и форми. 


Килимът Do-Lo-Rez е по идея на дизайнера Ron Arad отново за Nanimarquina. Той е създаден като единство между килим и диван. Това е уникален проект. Двата компонента напомнят на пикселизирана картина, която сякаш пренася виртуалния свят в реалния. Името, макар да звучи като женското име – Долорез, всъщност е съкращение от “do low resolution” ( ниска резолюция). Идеята идва на дизайнера, в момент в който вижда пикселизирана снимка с ниска резолюция, която сякаш се материализира пред него в триизмерен обем. Килимът е с ръчна изработка, като всеки отделен квадрат е с различна височина от съседния на него. Крайният резултат е необикновен формат с вид на мозайка. 


Formosa е особено красив килим. Той е с дизайн на Michael Lin за Nanimarquina. Килимът с името Formosа припомня старото име на Тайван, дадено от португалските мореплаватели през XVI в. Килимът е с деликатен и привлекателен стил и представлява смес от попестетика и традиционна тайванска пиктография. Видът на възлите на този килим го прави около 40 % по-здрав в сравнение с другите технологии. Артистичният японски дизайнер е вдъхновен от миналото и настоящето. На възпроизвеждането на тези интензивни цветове върху вълнен килим дизайнерът посвещава три години. 


Moooi
Moooi творят и произвеждат модерно осветление и съвременни аксесоари в Холандия. Нищо чудно, че колекциите на Moooi са толкова впечатляващи – “moooi” на датски означава „красив”.  Комбинация от елегантност, изящност и непреходност характеризират колекциите на дизайнерската къща. Колекцията от килими на Moooi са с дизайн на Marcel Wanders. Те са изискан шик, който успешно ще разкраси пода или стената на вашия дом и ще впечатли със стил.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари