Децата в градината

Съоръженията за игра на двора могат да се състоят от няколко отделни модула или да представляват комбинирано съоръжение, което да има отделни секции с различни опции.
14.06.2012
Ланд. арх. Анита Янева
491
къща, градина, двор, детски площадки, детски съоръжения
Цветен пясък е едно от последните атракции за най-малките,
Източник: интернет

Лятото е тук с всички радости, забавления и предизвикателства, както за децата, така и за техните родители

Това е любим сезон на малчуганите, свързан с много игри на двора, палави приключения, опознаване и  завладяване на света.  Пребиваването на открито на малките  палавници е все по-ограничено, а те са все по-ангажирани с уроци, а „отпочиват”, докато играят на компютъра. Затова сега е времето, в което на децата трябва да се осигурят условия за игра навън, на двора. Съоръженията за игра на двора могат да се състоят от няколко отделни модула или да представляват комбинирано съоръжение, което да има отделни секции с различни опции. Изборът на съоръжения за градината трябва да е съобразен с възрастта на детето и с неговите предпочитания.

Детските съоръжения – (катерушки, къщички, люлки, пързалки, клатушки и трамплини, въртележки и др.) трябва да се проектират с повишено внимание, така че да гарантират безопасността на вашето дете. Ако закупувате готови детски съоръжения, за да ги инсталирате във вашия двор, обърнете внимание на материалите, от които са изработени. Материалите трябва да са екологични, да не са боядисани с вредни  и опасни бои. При самото инсталиране, убедете се че те са максимално укрепени, а конструктивните решения са стабилни и не застрашават децата ви.

Обособете зона в градината, оборудвана само за детето. Добре е тя да е със специална настилка. Специалните настилки се полагат в зоната, предназначена за игра на децата, под люлки и съоръжения, поради повишения риск от  падане. За целта може да се използва дървесен мулч, гумена настилка,  изкуствена трева. Гумен  мулч е едно от последните иновации, които се прилагат при изграждането на детски площадки. Той е по-лесен за поддръжка, по-траен и освен това е екологичен.

Детските съоръжения трябва да бъдат със свежи и ярки цветове. За да имат по-висока игрова стойност, за предпочитане е да се спрете на комбинирано съоръжение за игра, което да предразполага към различни дейности и забавления. Едно единствено съоръжение може да има модули за катерене, люлеене, пързаляне, пазене на равновесие, лазене и др.

Друго любимо занимание на по-малките деца в градината е играта с пясък. Пясъчникът трябва може да бъде обособен в специално рамкирано гнездо, така че да не се разнася и пилее из другите части на двора. Цветен пясък е едно от последните атракции за най-малките, които предлагат някои обществени паркове в Западна Европа. Защо да не го осигурим на детето си в нашия двор?

Градината може да има особено висока възпитателна и опознавателна стойност за децата. Може да обособите кът, където да възпитавате малкия градинар. Децата обичат да бъдат включвани в дейностите на  родителите, така че позволете на най-малките да участват в поддръжката и грижата за градината. Засаждането и обгрижването на цветя, растения и дървета може да възпита много положителни качества в детето – търпение, внимание, труд, последователност. За целта може да изберете бързорастящи растния и да обособите специален кът за младия градинар, където той да засади своята градина. Или просто позволете на децата да участват в дейностите, които вие извършвате в градината. Така ще се забавлявате заедно и ще държите малчуганите далеч от компютъра и телевизора.

Автор: Ланд. арх. Анита Янева
Закони Нормативна база Коментари