Детето в интериора

Още преди раждането на дете в семейството ние градим планове за бъдещето, възпитанието и развитието му и за всичко, с което ще започне неговият живот.
15.09.2009
Вероника Попова
244
мебели детска стая, обзавеждане детска, детски мебели
Детето в интериора
Източник: Още за къщата

Още преди раждането на дете в семейството ние градим планове за бъдещето, възпитанието и развитието му и за всичко, с което ще започне неговият живот. Разбира се, детството е критичен и ключов етап от човешкия живот – тогава се изграждат светоусещането, навиците, характерът. Децата учат от заобикалящата ги среда. Ето защо интериорът на детската стая е толкова важен. Според дизайнерите децата се образоват и възпитават от пеленаческа възраст.

Ако възрастните се ръководят от естетически принцип при декорирането на детската, без това да е съпроводено с необходимата функционалност, децата няма да го оценят. Домът за тях е свободна зона. Леглото на детето, всяка една мебел трябва да бъде изключително функционална и едновременно с това компактна. Има изобилие от привлекателни, идейни дизайнерски решения, които са достъпни. Например можете да купите легло с форма на кола, къщичка или кораб.

Авангардното
В последно време в детските стаи на голяма популярност се радва авангардната композиция. При нея леглото е разположено над работната зона в стаята или в ниша в стената. Професионалните дизайнери наричат това решение „мост”. Обаче много от архитектите смятат тази композиция за доста тромава, а психолозите са категорични, че висящите легла над бюрото или над рафтовете с книги се възприемат негативно от децата на подсъзнателно ниво. Ако детето е по-дребничко, бюрото за вграждане под леглото не е лоша идея. Но това е временно решение. Големите подпрозоречни рамки могат също да бъдат използвани, за да се обособи кът за четене и учене под прозореца, където е максимално светло. Децата са ценители на изобретателните решения и добре усвоените пространства. Тогава те ще станат не само господари на своята стая, но и ще организират пространството, в което ще бъде лесно да почувстват напълно своята идентичност и автономност.

Същността
Детската стая е мястото, където детето прекарва голяма част от времето. Основната задача на родителите е да създадат атмосфера на комфорт, сигурност и безопасност. Психолозите доказват, че дизайнът на детската стая има непосредствено влияние върху развитието на личността и характера на детето. Така че към обзавеждането на детската стая трябва да се подхожда много внимателно и сериозно. Децата са винаги щастливи. За нас детският свят е паралелна реалност, пълна с чудеса, която ни връща назад в нашето детство, където общите неща приемат форма и се възприемат различно. Обикновеният стол, обърнат в различни посоки, може да представлява къщичка, балкон и кола за вашето дете. По същия начин родителят трябва да бъде изобретателен при трансформирането на света, който ни заобикаля, така че да отговаря на детското мислене и възприятие.

Първо, трябва да решите от какъв материал трябва да е подът на детската стая. Подовата настилка трябва да издържа на скокове, тичане и интензивна експлоатация. Идеалното решение е настилка от естествено дърво – паркет или дюшеме, което не е евтино, а неговата по-евтина алтернатива е ламинираният паркет. Друг добър избор е линолеумът, но трябва да е естествен. Тъй като децата между четири и шест години са много подвижни, не е добре подът да е хлъзгав – това може да доведе до подхлъзвания и наранявания.

Стените в детската стая трябва да са боядисани или да са с тапети. Първият вариант предлага голям избор и възможност за творчество. Можете да оставите еднотонов фон и да украсите със стикери и артистични елементи. Що се отнася до тапетите, възможностите също са неизброими. Днес можете да намерите специални тапети за детски стаи, украсени с всякакви герои от любими детски приказки и анимационни филмчета.

Друг основен елемент от интериора на детската стая са завесите. Материалът, от който ще ги направите, трябва да се съобрази с дизайна на помещението, възрастта на детето и местоположението на стаята. Те може да са леки завеси от органза или шифон, плътна непрозрачна материя или атлас, както и оригинално дизайнерско предложение с комбинация от светли и непрозрачни тъкани. Добро решение би било, ако стаята е много слънчева, да поставите щори.

Важна роля в оформянето на стаята има осветлението. За централен източник на светлина е добре да се използва традиционен полилей. Но кристален полилей или осветително тяло, което създава зрителни ефекти по стените, не е подходящо за детската стая. Разпръсването на светлината трябва да е равномерно и балансирано, така че идеален вариант би бил централен плосък плафон. Друг добър вариант е вградено халогенно осветление, което осигурява ярка, но не заслепяваща светлина. То е подходящо за създаването на модното в момента „периметър” осветление, което се разполага в периметъра на цялото помещение, като по този начин осигурява мека, равномерна и приятна светлина.

Приятната атмосфера в стаята на детето зависи в голяма степен от избора на цветове. Важно е да се знае, че децата нямат понятие от „прекалено ярко”. Въпреки това цветовете им въздействат, но почти никога не ги дразнят. Децата на възраст от четири до шест години предпочитат ярките цветове като червено, розово, пурпурно. Специално проучване показва, че особено им допада яркозеленото и специално модерните предложения, които се характеризират с вмъкнати ярки мотиви в мебелите. Супермодерните дизайнерски предложения са с бели мебели, които следват класическата традиция. Това са серии, създадени специално за момиченца в стил – Малка принцеса.

Интериорът на детската стая може да се реализира с приглушени контрастни оттенъци. Но трябва да е много балансирано, защото ако е прекалено, може да изнерви детето.

Удобство и спокойствие
Малките детски мебели са онова, което ще позволи на децата да се чувстват наистина у дома, заради съответстващите им пропорции. Всъщност, възрастните строят къщите си с височина на тавана около веднъж и половина пъти техния ръст, което не е подходящо за детския ръст. Психологически, децата се чувстват неудобно във и около обектите на възрастните, и много от тях започват да строят собствени къщички от техните столчета или под вашите любими саксии с цветя. Ето защо купувайте мебели от специализираните колекции, предназначени за деца. Когато става дума за мебелите в детската стая, трябва да се подбере най-доброто и разбира се, най-удобното. Мебелите в детската стая трябва да са живи – да могат да бъдат мобилни, да може да се общува с тях, да отговарят на потребностите от активност на детето, което е жадно за познание и за новости. Както под леглото, така и под детската маса може да се прави „къща”. Краката на масата може да са украсени с картички, различни цветове и форми, така че когато се скрие под нея, да е заобиколено от интересни обекти. Има много голям избор от мебели, на които можете да се спрете за обзавеждането на стаята на вашето дете, но те трябва да подхождат на неговия темперамент и възраст. Мебелите не трябва да са прекалено много, защото може са обременяващи.

География на детската стая – десет стаи в една
Стаята на детето е мястото, където протича целият му живот, с изключение на храненето и хигиената. Детската стая трябва да съчетава дневната, спалнята, работния кабинет и игралната площадка. Цялото това разнообразие трябва да бъде съчетано в една стая за детето. За детето стаята представлява целият свят. Психолозите смятат, че за развитието на детето до две годинки е необходима собствена територия. (Дори възрастните имат нужда всеки ден да прекарват поне два часа сами или просто да не комуникират с никого). Освен това личното пространство е мястото, където никой и нищо не трябва да безпокои детето, а всичко трябва да създава атмосфера, в която се формира личността. Така то започва да опознава себе си, да се осъзнава като отделно същество, да формира своя поглед върху нещата, да създава и да твори. Така че дори да нямате възможност да отделите детето в самостоятелна стая, то поне му осигурете малък ъгъл, който е само негово пространство.

+3
Автор: Вероника Попова
Закони Нормативна база Коментари