Делтата на Дунав, или защо водното сафари си струва?

Наричат Тулча - столица на Дунавската делта.
01.06.2018
Константин Димов
1099
Тулча, туризъм, Дунав, екскурзия, Румъния
На едно от тепетата се извисява Паметника на независимостта.
Източник: www.dpnori.blogspot.ro

Пътувате ли до Констанца и Мамая, то не пропускайте разходката по делтата на р.Дунав.
Експертите определят мястото като биосферен резерват, който е под егидата на ЮНЕСКО с неговата площ от 4152 кв. км. Резерватът се слави с най-богато разнообразие на птичи видове в света (над 300 вида), кръстопът за прелетните птици от три континента, движещи се по пет въздушни коридора. Това е място, където могат да се видят застрашени и редки видове, а също така и над 45 вида сладководни риби в многобройните езера и блата, извънредно богата на растителност – над 50 вида дървета и храсти, обвити с лиани, хмел и шипка.
Пътуването по един от ръкавите на Дунавската делта се осъществява с различни по мощност корабчета, като най-модерни и предпочитани от туристите са високоскоростните лодки. Това преживяване трае над 3 часа и струва 20 евро. Наши приятели, пътували по р. Амазонка сравниха двете пътешествия и отсякоха: „Все едно си по Амазонка”. Ще побързам да успокоя природозащитниците и ще отбележа, че румънците се грижат за опазването на делтата, и разходките се правят само в един определен участък. По пътя се минава и през Лудото езеро, което може да се наблюдава само в далечината. Пътят е осеян с множество жълти лилии, които са дребни на цвят и с дълги дръжки, а най-често срещани са чапли, корморани, бял орел и др. Затова и наричат Тулча- столицата на Дунавската делта.

Самият град Тулча е много спокоен и близък до сърцето ни. На път към него се минава през селото Еникьой, днес Михаил Когълничану, в което е учителствал дякон Левски. Има много забележителности, които можете да видите в тихия град Тулча. Сред тях е българската църква ”Св. Георги” (1857 г.) с часовниковата кула. Тя била построена по подобие на едноименната църква в Добрич, като по-късно била вдигната и 27-метровата кула. В малкия двор отзад са погребани ктиторите, дарили средствата за построяването на православния храм. Султана и Димитраки били бездетни, и затова ги влагали в стойностни неща. В близост до църквата „Св.Георги” се е намирала къщата, в която е живял Стефан Караджа. Само не търсете надгробни плочи за тези светини, защото такива няма.

И катедралата "Св. Никола" в Тулча е градена от българи през 1865 г. Само че когато дошло ред за узаконяването й, поради размирното време - Руско-турската война в суматохата нашенци не успели да я запишат, а по-късно тя била узаконена вече като румънска. Сред постройките се откроява също и къщата на гърка Аврамиде, която днес е музей. Навремето видният тулчанец, който бил заможен търговец си поръчал архитекти от Виена, който му вдигнали чудно хубавата къща. Това е една от първите къщи от градски тип от началото на 20-и век.

Много интересен е и интерактивният Музей за делтата на река Дунав с аквариум.Тук се намира и Музея на минералогията Baia Mara.Добре е да се отбележи още, че Тулча е възникнала (както Рим и Букурещ) сред 7- хълма. На едно от тепетата й се извисява внушителен Паметник на независимостта. 

Заслужава си да се разходите и по променадата, т.е крайбрежния булевард. Тук правят и най-вкусната рибена чорба, уловена именно в делтата на р.Дунав, категорични са рибните гурме експерти. На централен площад туристът открива и четири бюста - на Есенин, Казандзакис, Ататюрк и Шевченко. Местните ги направили в знак на миротворството, което цари между различните религии в града.

+8
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари