Декорация на фасадата

Оцветяването на фасадата е определящо за нейното възприемане. Традициите в това отношение са разнообразни.
08.07.2010
арх. Анета ТРИФОНОВА
15
фасада, архитектура
Декорация на фасадата
Източник: Още за къщата

Оцветяването на фасадата е определящо за нейното възприемане. Традициите в това отношение са разнообразни. Характерни за Европа са бяла, охра или тъмно червена фасада на основата на естествените пигменти. Съвременното развитието на производството на бои позволи използването на голяма палитра в пастелни или наситени тонове.
Внимателното избиране на основният тон се определя най-вече от стила на къщата, вида и цвета на покрива. Бялата мазилка, съчетана с дървени елементи е основата на българската народна архитектура. В Русия и Скандинавия дървените обшивки са украсявани в червено, покритие от железен окис – евтина за времето боя, а по-богатите си позволявали жълтата, характерна и за обществените сгради. Затова построените в София след Освобождението държавни институции имат такива здания.
Традицията в Тоскана и Рим е светла и тъмна охра, а тухлената архитектура в Италия (Болоня) и Англия заражда традицията на тъмно-червените фасади. Нежните пастелни тонове във Швеция са вдъхновени от местния розов местен гранит, там и другите нюанси са по-бледи. Многобройните цветове и нюанси на съвременните бои изискват добра цветова култура и усет за приложение й.
Основния цвят се съобразява със стила на сградата и покрива, без да се пренебрегва и обкръжението. За предпочитане е да се мисли ансамблово, което спомага всеки елемент да стои спокойно на мястото си. Ансамбълът се изгражда на основата на хармонията или в по-редки случаи на контраста, за което са необходими познания и усет. Заедно с основния цвят се определят и оцветяването на елементите по-фасадата – бяла или цветна дограма, парапети, обшивка на стрехите.
При фасада, решена в два цвята – се избират два хармониращи си нюанса с еднаква интензивност. Най-добре е вторият да е изсветлен с бяло нюанс на основния цвят. Той се прилага по изпъкналите елементи, за да подчертае пластиката на фасадата.
Прилагането на по-тъмния цвят отпред е нецелесъобразно, защото деформира (сплесква) визуално фасадата. Играта на формите и цветовете по фасадата следва една и съща логика. Цветните елементи повтарят обособени елементи – ризалити, напречни носещи стени, балконски парапети, подчертава се входът, пиластирите, гредите и колони. В миналото са оцветяване предимно колоните.
Сега се подчертават и гредите, възвърнаха се перголите, които с носещите си греди и колони оформят завършващо рехаво покритие на терасите и частично на покрива. При фасади на бяла основа могат да се извадят елементи в основните цветове, което е характерно за модерните решения – балкони, сенници и други издължени правоъгълни елементи са цветовите акценти в синьо жълто, зелено. Такова решение е благоприятно за дълъг фронт, който се разбива с тези акценти.
Градска структура от началото на 20 век се възстановява с богато орнаментирани фасади – обрамчвания на прозорците, корнизи и под-прозоречни пана в бяло и тъмен нюанс. Такъв интересен опит реализира арх. Гергана Стефанова, като декорира съществуваща фасада, без никаква украса, с елементи характерни за стил сецесион.
Къщата е на кьоше в центъра на Сливен. Околните сгради са с подобна декорация, което наложило архитекта да предложи няколко варианта на добре обмислени елементи върху плоската фасада на къщата. Използвани са профилите “nmc” – nomastyl от сливенска фирма вносител и италианска фасадна боя.
Плътната ограда също е завършена с дантела от ковано желязо в стил сецесион. Такива са и металните декоративни решетки под прозорците. Резултатът е впечатляващ - вече е оформен новият облик на представителната градска къща, който е мечтата на свеки собственик, с необходимите за това средства.
Век по-късно тя придобива облика на представителна градска къща, който бил мечтата на собствениците, при необходимите средства.
И накрая, пълното тържество на цветовете можем да видим в остров Бурано, лагуната на Венеция. Малкото рибарско градче е застроено с редови къщи с тесен фронт, без никаква декорация и малки прозорци, които не блестят с нищо. Тук е проведена идеята за оцветяване в пищен венециански колорит. Декораторите са направили цялостен проект на оцветяването – където редуването на контрастни или хармонични цветове е съобразено с капаците по прозорците, щорите, сенниците и входните врати, където са използвани същите цветове.
Това селище, с няколко канала и малки рибарски жилища, се е превърнало през 21 век в цветна градина сред водата, съперничеща по своята пищност с дворците във Венеция. Бурано демонстрира силата на умело направената екстериорна декорация за преобразяване на овехтяла жизнена среда.

Автор: арх. Анета ТРИФОНОВА
Закони Нормативна база Коментари