Декорации в градината с естествен камък

Това, което прави естествените камъни важен компонент от декорацията на градината е тяхната натуралност. Те не просто се вписват в средата, а подчертават красотата на декоративните дървета, храсти и цветя, подсилват мекотата на тревата.
22.04.2021
Лилия Лозанова
7554
градина, декорация с естествени камъни, овални камъни, каменни плочи
Декорацията с естествени камъни е винаги оригинално и ефектно
Източник: www.piatraonline.bg

За да се изобразят „живи картини“ в градината, трябва да имат рамка. Най-подходящ материал за „рамкиране“ са естествените камъни, които не само очертават отделните зони, но са мощен „изобразителен“ елемент. Имат огромна роля в ландшафтния дизайн, тъй като не само щрихират, но създават многослойност, перспектива и дълбочина в „творбата“ под открито небе.

Ефектна декорация на градината с естествени камъни     Източник: www.piatraonline.bg

Това, което прави естествените камъни важен компонент от декорацията на градината е тяхната натуралност. Те не просто се вписват в средата, а подчертават красотата на декоративните дървета, храсти и цветя, подсилват мекотата на тревата. Както основите са важни за изграждането на всяка сграда, така присъствието на естествените камъни са своеобразен „постамент“, върху който се създават различните цветни и зелени „живописни“ слоеве в градината.

Приложението на естествените камъни като декоративен материал е разнообразно, но винаги – ефектно.
С тях се създават алеи, пътеки, бордюри, изграждат се или се покриват цветни саксии, украсяват се барбекюта, беседки, паркова мебел, алпинеуми, водни обекти, фонтани, декоративни стени, стълби, парапети,  акцентират се  зони в двора и др.

Източник: www.piatraonline.bg

Предимствата на естествените камъни са многобройни. Освен природната си хубост, се отличават със здравина, непоклатимост, дълговечност. Недосегами са за всякакви природни капризи - проливен дъжд, мраз и сняг, летен пек. Алеите и външните настилки, изградени с тях са стабилни, устойчиви на натиск, натоварване, на амбразия, химически и други агенти.

При ограждане на водни обекти освен филтриращ ефект имат и относителна водонепропускливост, при каскади и фонтани насочват водния поток. При покриването с тях на барбекюта  и открити скари, се залага на тяхната огнеупорност и пожарна безопасност. На пазара се предлагат различни видове естествени камъни, които неизменно впечатляват с натурална красота.

Декоративен жив камък за алпинеум.  Естетическият му ефект е винаги неповторим, тъй като се предлага във вида, в който го е създала природата. Съчетан с подходящи сукулентни растения, може да превърне алпинеума в истински шедьовър. Подреждането му е лесно, като дава възможност за всевъзможни творчески решения. Така винаги в градината ще имате истинско „късче“ от планината. Причудливите форми на варовика „разчупват“ пространството и през всички сезони носят радост от досега с природата.
Можете да го използвате като основна “тема“ в градината си, като с него декорирате стена, ограда, да „очертаете“ ниво на тераса и др.

Овални камъни от бял мрамор. Където и да ги поставите, снежния им цвят винаги носи приповдигнато настроение. В зависимост от ролята им в градинския компонент, може да  внушат усещане за средиземноморска радост. Вписват се в различни проекти – чрез тях може да се освежат и маркират градинските алеи, да се акцентират определени зони - около водоеми, фонтани, кътове за отдих. Подходящи са за покриване дори на паркинг зона. Ослепителната им белота се използва за финален слой на саксии или „чисти“ кръгове около дървета. Гладкостта и блясъкът им играят важна художествена роля - подсилват цветовете на красивите растения и ги правят по-забележими. Същевременно имат защитна и дренажна функция на почвения слой.

 
Овални камъни от бял мрамор      Източник: www.piatraonline.bg

С белия мрамор можете да описвате цветни легла или каменни ивици около определени групи цветя или храсти, или различни зони, така че ясно да се открояват. С тези овални камъчета можете „да рисувате“ навсякъде в двора. С тях може да се създаде „застинал поток“, който се стича по склона  или „тече“ към фонтана. Символиката им при създаване на елементите на японската градина е на искряща чистота. За решаване на някои практически задачи, кръглите камъни може да се смесят и с бял мрамор фракция. Същото приложение има и белия мрамор чипи, който се предлага с различни размери.

 
Естествени камъни в нюансите на червено и сиво      Източник: www.piatraonline.bg

Естествените камъни се предлагат в различни нюанси - сиви, жълти, черни, червени, т.нар. „зелени спагети“.  Изглеждат интересно при създаване на скални стени в градината, декориране на тераси, бордюри, „раздвижване“ на пространството около езерца. В зелените площи червените и жълтите камъни ярко контрастират и подсилват въздействието на иглолистните видове и тревните ивици.

Изграждането на декоративни бордюри или алеи с естествени камъни представлява интересна “игра“, като може да се избират според цвета и големината им. С тях може да се създадат живописни пътеки в градината, да се използват за настилка на кътове за отдих. Интересно решение е облицоването с тях на градинска мебел - пейки, маси, като се постига впечатляваща визия.

 
Декорация с речни камъни      Източник: www.raimar-bg.com

Речните камъни притежават неотразима красота. Те създават едновременно усещане за старинност и автентичност на дизайнерските решения, но и събуждат някаква волност от детството. Тъй като най-често се предлагат плоски или обли, подреждането им в двора предполага истинско забавление.
 
Усещане за весела свобода създава създава пътечката от тях, която криволичи между цветните кътове. Облицованите с тях скални арки и бреговете на езерцето „потапят“ в приказна атмосфера. Речните камъчета могат да служат за украса на скални саксии в градината, като в комбинация с други естествени камъни може да създават не само настилки, но и декоративни фигури и цветни легла сред растителността.


Декорация с каменни плочи      Източник: www.piatraonline.bg

Дебелите каменни плочи „водят“ към пасторалния уют и връзката с природата. С тях може да се „изпишат“ пътеки, да се настели част от градината, или в определени зони. Обикновено се съчетават с тревна фуга, което придава автентична атмосфера на двора. Интересното е, че подреждането на плочите може да зададе темпа на походката. Може плочите да са подредени в правилна редица, но може да са разместени закачливо, сякаш искат със своите „подскоци“ да Ви върнат в детството.

Приложението на естествените камъни в градината позволява чрез тях да се създават разнообразни „картини“. Те не само създават различна атмосфера и имат мощен декоративен ефект, но създават живот чрез вписването си в средата.

 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари