Декоративни подове и стени от микроцимент – защита и декорация в едно

Важно преимущество на микроцимента е неговата водонепромокаемост, което го прави предпочитан за употреба в помещения с висока влажност, като кухни, бани, както и на открито.
21.06.2021
Екатерина Бонева
5281
микроцимент, декоративни подове и стени, декоративен слой
Деликатната елегантност на покритието балансира красотата на традиционните материали
Източник: www.terraline-bg.com

Декоративните покрития от микроцимент са модерна система за подове и стени, която придава съвременен вид на интериорните и екстериорни пространства. Изключителната якост, гъвкавото приложение и авангардния ефект на материала го правят предпочитан при реализацията на най-амбициозните дизайнерски идеи у нас и по света. Изисканата визия и възможността за постигане на разнообразни релефи върху хоризонтални и вертикални повърхности във външна и вътрешна среда позволяват създаване на пространства с уникален характер.

Какво представлява?

Материалът представлява декоративно покритие на циментова основа, което съдържа изобилие от заздравители и минерални пигменти. Сухият микроцимент се комбинира с вода или смола за създаване на невероятно трайна и гъвкава повърхност. Структурните компоненти и подобрители придават изключителна адхезия на готовата консистенция към всякакъв вид основи – керамични плочки, мазилка, гипсокартон, цимент, бетон, метал, дърво, композитен дървен материал, MDF, OSB плочи. Важно преимущество на материала е неговата водонепромокаемост, което го прави предпочитан за употреба в помещения с висока влажност, като кухни, бани, както и на открито.

 
Микроциментът е предпочитан за употреба в помещения с висока влажност като кухни и бани     Източник: www.terraline-bg.com

Дебелината на покритието е само 2-3 мм, но въпреки това има висока якост и твърдост. Лекотата и финото полагане спомагат да се пресъздаде визия на бетон върху повърхности, чиято здравина не позволява апликиране на стандартен бетон. В зависимост от концепцията, може да се смесва с неограничен брой цветове за постигане на желания нюанс. При нанасянето на микроцимента могат да се използват различни техники с краен ефект огледален блясък, мрамор, камък, рустик, индустриален.

 
Микроциментът е с висока износоустойчивост, поради което  е подходящ за всяко помещение в дома     Източник: www.terraline-bg.com

Предимства на микроцимента

Едно от най-ценните предимства на микроцимента е възможността за създаване на непрекъснат декоративен слой, без фуги и лайсни, което го прави изключително лесен за поддръжка. Поради високата си износоустойчивост, той е подходящ за всяко помещение в дома, както и за външни пространства, изложени на атмосферни влияния. В процеса на полагане не се генерират вредни шумове, прах или замърсяване, както при обичайните ремонтни дейности. Нанасянето се прави изцяло ръчно, без нужда от допълнителна техника и скъпи съоръжения. Способността за отлично прилепване към съществуващи повърхности ускорява освежаването на обитаемите помещения и елиминира мръсните процеси. Предвид специфичната обработка, микроциментът притежава и противоплъзгащи свойства и може безпроблемно да се прилага в натоварена среда, семейства с възрастни хора и малки деца. Наред с непромокаемите си свойства, материалът издържа и на екстремно високи температури, без да изменя първоначалната си визия. Не на последно място, микроциментовото покритие позволява поставяне на нова повърхност, в случай на последващ ремонт.

 
Микроциментът е изключително лесен за поддръжка материал     Източник: www.terraline-bg.com

Ето и основните характеристики на материала:

 • Всяка отделна техника за полагане на фина шпакловка прави повърхността уникална
 • Не се изисква премахване на съществуващи основи
 • Голямото разнообразие от цветове на системата от пигментни пасти
 • Реализация на привлекателни повърхности за домашни и търговски пространства
 • Устойчиво покритие в натоварена среда, без фуги, с дебелина на слоя от 1.5мм до 3мм.
 • Комфортна за стъпване повърхност
 • Устойчивост на пигментите и запечатващия слой при UV лъчение
 • Устойчивост при употреба на ролкови столове
 • Подходящи за отопляеми подове
 • Регулаторно одобрени за ползване в обществени помещения
   

 
Артистичната визия на микроцимента го прави идеален за декориране на стени и подове в интериора и екстериора     Източник: www.terraline-bg.com

Разнообразно приложение на микроцимента

Специфичната структура и артистична визия на микроцимента го правят идеален за декориране на стени и подове в интериора и екстериора, както и за създаване на безфугови пространства на нетрадиционни места. Липсата на прекъсвания в покритието възпрепятства риска от напукване, създавайки усещане за повече простор. Характерният индустриален привкус придава деликатна елегантност на помещенията и балансира красотата на традиционните материали в декора. Сред многобройните му приложения е и възможността за декориране на мебели, като бюра, пейки, градински мебели и кашпи.

 

Декоративните покрития от микроцимент придават съвременен и модерен вид на интериорните и екстериорни пространства     Източник: www.terraline-bg.com

Цената на микроцимента се определя съобразно сложността и местоположението на полагане, както и в зависимост от избраната тоналност и защитен запечатващ слой.   

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари