Декоративни облицовки от изкуствен камък

На пазара се предлагат и варианти за облицовка от изкуствен камък, които по-нищо не отстъпват като резултат от естествения.
27.07.2022
Мила Стоянова
3234
фасадни облицовки, облицовка от изкуствен камък, декоративни облицовки, изкуствен камък
Декоративна фасадна облицовка от изкуствен камък Глиц.
Източник: Арт Стоун, www.artstonebg.com

Камъкът се използва още от древността в строежа на постройки и къщи, а днес той е част от интериора и екстериора на сградите, основно поради своите естетични свойства. Неговата непреходна визия създава връзка между дома ни и природата. Чрез каменните облицовки и орнаментика се постига изисканост и топлота в помещението. Ако и Вие искате да постигнете уникален декоративен ефект, прочетете следващите редове.

Какъв материал да изберем?

Изборът на материал се определя от местоположението на сградата и климатичните условия на района. Каменната облицовка може да се постигне както с естествени, така и с изкуствени материали, като и при двата вида се отчитат различните предимства. Важно е да знаем, че при използването на естествени материали като варовик, гранит, мрамор, гнайс, травертин, пясъчник или речни камъни, трябва да се направи специфична обработка на камъка, съобразена с конкретното му предназначение. Също така, процесът по цялостната подготовка и полагане на облицовката минава през няколко етапа. Трябва да се има в предвид, че при по-масивните проекти се извърша предварително укрепване и обработка на стените.


Фасадна облицовка от изкуствен камък Тип Гръцки градеж.      Източник:  www.artstonebg.com

Ето защо на пазара се предлагат и варианти за облицовка от изкуствен камък, които по-нищо не отстъпват като резултат от естествения. Голямото разнообразие на декоративни камъни и тухли, леката конструкция и сравнително лесния монтаж ги правят предпочитан избор при декоративните облицовки. Тук нямаме нужда от укрепване на стени. Разработени по нова технология, тези облицовки представляват олекотени панели и притежават топлоизолационни и студоустойчиви качества. В разработването на този вид иновативен продукт участва професионален екип от инженери, архитекти, скулптори и разбира се, дизайнери.

 
Фасадна облицовка тип Селски градеж     Източник:  www.artstonebg.com

Къде да използваме декоративните облицовки от изкуствен камък?

Стенните облицовки могат да бъдат използвани както за фасадата на сградата, така и за интериора ѝ. Също така един вид стенна облицовка може да бъде поръчан в различни цветове. Автентичният външен вид и изтънчен дизайн ще придадат уникалност на всяко помещение. Използват се както за домове и къщи, така и за бизнес сгради, заведения, туристически обекти и като цяло навсякъде, където собственикът иска да постигне впечатляващ декоративен ефект.

 
Декоративни облицовки от изкуствен камък като акцент в баня или дневна.     Източник:  www.artstonebg.com

И ако сте поставени пред избора за ново обзавеждане за баня, горещо Ви препоръчваме да помислите и за този вариант. Дали само на една от стените или на всички, декоративните облицовки от изкуствен камък ще превърнат банята ви в модерна и стилна стая. Последните тенденции в обзавеждането на това помещение са за използване на съвременни видове облицовки, които да заместят традиционните плочки. Освен това монтажът на тези конструкции е доста по-лесен, тъй като плоскостите позволяват да се моделират и изрязват. След като бъдат окачени те трябва да се импрегнират със специален импрегнатор за камък.


Декоративна облицовка тип Гръцки градеж, която замества кухненския гръб .      Източник:  www.artstonebg.com

Декоративните облицовки от изкуствен камък често се използват и като акцент в интериора. С тях можем да облицоваме отделни стени, ниши, комини, ъгли, первази, стълбища и други. Дори при обзавеждането на кухня те могат да заместят т.н. кухненски гръб. И така, търсеният ефект за повече уют и полъх от природата е постигнат.

Инструкции за монтаж

Преди да започнете с полагането на декоративната облицовка е необходимо да спазите няколко етапа в процеса на монтажа. Трябва да се има предвид, че за облицовка се използват два вида елементи: за равнинна (измерена в квадратни метри) и ъглова повърхност (измерена в линейни метри). На първо място се определя площта за облицовка, след което се извършва качествена подготовка на повърхността за полагане на плоскостите.

При облицовката се използват бели флексови лепила за полагане на естествени и изкуствени камъни. Има значение дали ще облицовате вътрешна или външна стена, за да подберете правилното лепило. Трябва да си осигурите също и пластмасови клинчета. За максимална естественост на резултата, редувайте елементите по релеф, дебелина, цвят и текстура по време на монтирането.


Декоративна облицовка от изкуствен камък тип Зид, приложена в интериора.     Източник:  www.artstonebg.com

Но как да изберете декоративни облицовки от изкуствен камък сред голямото многообразие на пазара?

Не забравяйте да се доверите на производител с добра репутация. Проучете качеството на продуктите. Информирайте се за съответствието на материалите за предназначението им за външна и вътрешна облицовка. Производителят трябва да притежава документ, с който да декларира експлоатационните им свойства. Консултацията, която ще получите също е от значение. Подгответе се добре с нужната информация за вида и разположението на стената, която искате да облицовате, къде се намира тя, смятате ли да разполагате в близост отоплителен уред и други.


Декоративна облицовка в интериора тип Тухла     Източник:  www.artstonebg.com

Облицовките от изкуствен камък са наистина добро и практично решения за декориране както на външна фасада, така и в интериора на Вашия дом или офис. Леката конструкция и сравнително лесен монтаж, ги превръщат в предпочитан декор, с който да постигнем уникален и ефектен вид на всяко помещение.

 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари