Декоративни интериорни мазилки - алтернатива на тапетите

Декоративните интериорни мазилки са една алтернатива на тапетите, с които може да се направят различни фигури на стените и цялата стая да придобие едно ново излъчване.
15.07.2015
Светлана ЖЕЛЕВА
16
декоративни мазилки, мазилки, интериорни мазилки, гипсова мазилка, стенни мазилки
Декоративни интериорни мазилки - алтернатива на тапетите
Източник: www.benatskystuk.sk

Декоративните интериорни мазилки са една алтернатива на тапетите, с които може да се направят различни фигури на стените и цялата стая да придобие едно ново излъчване.
Гипсовата и декоративната мазилка са двете  възможности, измислени специално за боядисване на вътрешната част на къщата, но изпълняват различни задачи, посочва сайтът www.bau-welt.de

Гипсовата мазилка се използва като основа за тапети или боя
Повърхността на стената трябва да бъде много добре почистена преди да нанесете гипсовото покритие. След като стената се овлажни предварително, мазилката се нанася със шаблонна линия или  плувка, за да стане гладка.  

Декоративната мазилка е структурирано грундиране, върху което само се нанася финалния цветен тон. Тя може да се купи от много строителни магазини като готова смес с различни гранулати. Колкото по-голям е размерът на зрънцата, толкова по-рустикално излъчване има стената. За целта имате нужда от различни инструменти: специални ролки, шпатула, мистрия, гладилки, художническа четка, „мече”, за да придаде на стените индивидуален външен вид. 

Декоративните мазилки оформят повърхността на стените.
Те се нанасят след съответното грундиране върху съвършено равни повърхности като основна мазилка, гипсови плочи или равни бетонни площи. Използват се и минерални, наречени още благородни мазилки, които трябва да се забъркат с вода. Или пък готови мазилки, които са предварително обработени и в кофите се намират като подобна на паста маса. 

При декоративните мазилки две неща играят важна роля за оформяне на повърхността.
Първото: големината на зрънцата, а второто – начина на нанасяне.
Ако след изсъхване на стените се нанесе цветова глазура, могат да се постигнат особено красиви ефекти. Модерни са цветни средиземноморски повърхности на стените, най-вече декоративните венециански мазилки.

Преди да се изработи декоративната мазилка е необходимо подготовка: импрегниране, фино шпакловане и най-накрая боядисване.

Мазилката опростено може да бъде сравнена с боя, която съдържа много твърди вещества: пъсък или фин мраморен чакъл. Тези вещества са аналогични на пигментите в боята, само че тук пясъкът не служи за оцветяване, а определя качеството на мазилките. Както боите, така и мазилките могат най-лесно да се разделят на групи, според използваните свързващи вещества, пише сайтът www.selbst.de.

Минералните мазилки съдържат освен основно съставно вещество пясък, а също и вар, смес от вар и цимент, глина и гипс. Всяко от тези минерални вещества има специални свойства във връзка с интерните материали. Те варират според съотношенията в които са смесени и според прибавянето на допълнителни вещества  служат за по-лесната обработка и за повишаване на здравината. Освен това мазилките биват долна и горна, долната мазилка образува носещия слой, а тънката горна служи - за оформяне на повърхностите, която позволява индивидуално оформяне. Всяка мазилка може да се нанесе след 100% втвърдяване на долния слой, за да не се получават пропуквания . 

Има различни видове мазилки за стени: минерални, органични, силикати или силиконови смоли.

Минерална (благородна) декоративна  мазилка - тънкослойна, за нанасяне върху минерални основни мазилки, според вида на зрънцата  и гранулатите и техния размер могат да се направят различни структури на повърхности и да бъдат цветни, да изглеждат като драскотини, шайби или просто да остане груба мазилка.

Силиконова мазилка – това също е декоративна мазилка с минерален характер за нанасяне върху  небоядисана повърхност: гипсокартон, минерална основа, плочи от гипсови влакна или картон. Според зрънцата могат да се направят различни повърхности.

Дисперсионна мазилка - веднага готови за нанасяне, приличат на паста и не се определя като хоросанова. Освен това тя се използва за боядисване не само на най-горния слой (като декоративна).

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Закони Нормативна база Коментари