Декоративни елементи от EPS преобразяват фасадата

Модерните технологии и дизайнерски решения позволяват фасадата и интериорът и на най-обикновеното жилище да бъдат преобразени в различни старинни стилове бързо и лесно.
08.07.2010
324
фасада, декоративни елементи, технологии, дизайн
Декоративни елементи от EPS преобразяват фасадата
Източник: ТЕРАЗИД

Модерните технологии и дизайнерски решения позволяват фасадата и интериорът и на най-обикновеното жилище да бъдат преобразени в различни старинни стилове бързо и лесно.
Напоследък все по-популярно става обкантването с декоративни елементи на отворите – врати и прозорци, на еднофамилни къщи и цели хотелски комплекси. Често фасадите се декорират с плоскости, наподобяващи каменни плоскости, вместо трудоемкото и рисковано лепене на истински камъни.
За целта се използват декоративни профили от EPS (стиропор с по-голяма от стандартната плътност), проектирани и прецизно изрязани в желаната форма от специална машина. Детайлите от EPS напълно заменят „изтеглянето” на съответните орнаменти от гипс, като значително се намалява времето за тяхното изпълнение. В същото време се избягват неприятните ефекти от отделянето на прах при шкуренето и вероятността от поява на пукнатини. Декоративните профили, които са значително по-леки от гипсовите отливки, бързо и лесно могат да променят и разнообразят всяка сградата.
Елементите от EPS се закрепват със специално разработено лепило за EPS. По-големите и тежки елементи може допълнително да се дюбелират или се укрепват, докато стегне лепилото.
Лесният монтаж и разнообразието от форми правят декоративните фасадни профили идеално решение не само при проектирането на нови сгради, но и за възстановяване на архитектурни паметници, при които сериозно е нарушена целостта на орнаментите – корнизи, картуши и др. Напуканите и нестабилни фасадни орнаменти могат да бъдат изцяло заменени от профили от EPS със същите форми и размери.
За да издържат на атмосферна влага и биещ дъжд, детайлите от стиропор се покриват със специален защитен слой. Сместа, която е на основата на бял цимент, гарантира също сигурна пукнатино- и светлоустойчивост. Обработените по този начин фасадни профили може да бъдат допълнително боядисвани с различни бои и покрития в съответствие с дизайнерските и архитектурни решения.
На българския пазар декоративни фасадни профили от EPS се предлагат от „Теразид” ЕООД. Компанията предлага както разнообразни профили и 3D елементи като колони, капители и др., така и възможност за изработка на орнаменти по индивидуален проект.
Повече информация за продуктите и тяхното приложение може да намерите на www.terazid.com.
ЛЕПИЛО ЗА ДЕКОРАТИВНИ ПРОФИЛИ ОТ ПЕНОПОЛИСТИРОЛ
Суха смес, която се използва за залепване на декоративни профили от пенополистирол – за вътрешно и външно приложение.
Лепилото се нанася с назъбена маламашка върху основата. Профилите се притискат отгоре, като се съблюдава спазване на подвеждане /хоризонтално или вертикално/ на декоративния елемент. Лепилото дава време за корекции при залепването около 30 минути.
При неравна основа или монтаж на едрогабаритни елементи същите да се дюбелират, отворите от дюбелирането да се замажат с лепилото след 24 часа

ТЕРАЗИД G-55
Висококачественият проникващ грунд попива дълбоко в порите на основата, като я подготвя за следващите строителни операции, увеличава адхезията и дълготрайността на покритието.
Приложението на грунда е при циментови, гипсови основи и мазилки. Изключително е подходящ преди шпакловане на водопоглъщащи материали, както и за стабилизиране на стар, сух бетон и ронливи замазки и мазилки. Подходящ като основа на фасадни бои.
Дълбокопроникващият грунд ТЕРАЗИД G-55 е водоустойчив, безцветен след изсъхване, запазва дишането на основата и е безвреден при работа и ползване както при външни, така и при вътрешни строителни операции.
СИЛИКОНОВА ФАСАДНА БОЯ
Силиконовата фасадна боя е на база дисперсии и силиконови емулсии с добавени пълнители, водоотблъскващи добавки и висококачествени оцветители.
Боята се произвежда в широка цветова гама по каталог на фирмата производител. Създава устойчив на атмосферни въздействия филм с матова повърхност с отличната паропропускливост и водоотблъскващ ефект.
Добрата покривна способност на боята дава възможност за обновяване на гладки и насечени фасади, разделно оцветяване на различни фасадни елементи и детайли, както и за цветовото обновяване на стари структурни фасади, запазвайки основния декоративен ефект.

Автор:
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари