Декоративни елементи от EPS преобразяват фасадата

Модерните технологии и дизайнерски решения позволяват фасадата и интериорът и на най-обикновеното жилище да бъдат преобразени в различни старинни стилове бързо и лесно.
15.08.2008
Теразид
657
дизайн, фасада, декоративни елементи, технологии

Модерните технологии и дизайнерски решения позволяват фасадата и интериорът и на най-обикновеното жилище да бъдат преобразени в различни старинни стилове бързо и лесно. Напоследък все по-популярно става обкантването с декоративни елементи на отворите – врати и прозорци, на еднофамилни къщи и цели хотелски комплекси. Често фасадите се декорират с плоскости, наподобяващи каменни плоскости, вместо трудоемкото и рисковано лепене на истински камъни.

За целта се използват декоративни профили от EPS (стиропор с по-голяма от стандартната плътност), проектирани и прецизно изрязани в желаната форма от специална машина. Детайлите от EPS напълно заменят „изтеглянето” на съответните орнаменти от гипс, като значително се намалява времето за тяхното изпълнение. В същото време се избягват неприятните ефекти от отделянето на прах при шкуренето и вероятността от поява на пукнатини. Декоративните профили, които са значително по-леки от гипсовите отливки, бързо и лесно могат да променят и разнообразят всяка сградата.
Елементите от EPS се закрепват със специално разработено лепило за EPS. По-големите и тежки елементи може допълнително да се дюбелират или се укрепват, докато стегне лепилото. Лесният монтаж и разнообразието от форми правят декоративните фасадни профили идеално решение не само при проектирането на нови сгради, но и за възстановяване на архитектурни паметници, при които сериозно е нарушена целостта на орнаментите – корнизи, картуши и др. Напуканите и нестабилни фасадни орнаменти могат да бъдат изцяло заменени от профили от EPS със същите форми и размери.

За да издържат на атмосферна влага и биещ дъжд, детайлите от стиропор се покриват със специален защитен слой. Сместа, която е на основата на бял цимент, гарантира също сигурна пукнатино- и светлоустойчивост. Обработените по този начин фасадни профили може да бъдат допълнително боядисвани с различни бои и покрития в съответствие с дизайнерските и архитектурни решения. На българския пазар декоративни фасадни профили от EPS се предлагат от „Теразид” ЕООД. Компанията предлага както разнообразни профили и 3D елементи като колони, капители и др., така и възможност за изработка на орнаменти по индивидуален проект.
Повече информация за продуктите и тяхното приложение може да намерите на www.terazid.com.

ЛЕПИЛО ЗА ДЕКОРАТИВНИ ПРОФИЛИ ОТ ПЕНОПОЛИСТИРОЛ
Суха смес, която се използва за залепване на декоративни профили от пенополистирол – за вътрешно и външно приложение. Лепилото се нанася с назъбена маламашка върху основата. Профилите се притискат отгоре, като се съблюдава спазване на подвеждане /хоризонтално или вертикално/ на декоративния елемент. Лепилото дава време за корекции при залепването около 30 минути. При неравна основа или монтаж на едрогабаритни елементи същите да се дюбелират, отворите от дюбелирането да се замажат с лепилото след 24 часа

ТЕРАЗИД G-55
Висококачественият проникващ грунд попива дълбоко в порите на основата, като я подготвя за следващите строителни операции, увеличава адхезията и дълготрайността на покритието. Приложението на грунда е при циментови, гипсови основи и мазилки. Изключително е подходящ преди шпакловане на водопоглъщащи материали, както и за стабилизиране на стар, сух бетон и ронливи замазки и мазилки. Подходящ като основа на фасадни бои. Дълбокопроникващият грунд ТЕРАЗИД G-55 е водоустойчив, безцветен след изсъхване, запазва дишането на основата и е безвреден при работа и ползване както при външни, така и при вътрешни строителни операции.

СИЛИКОНОВА ФАСАДНА БОЯ
Силиконовата фасадна боя е на база дисперсии и силиконови емулсии с добавени пълнители, водоотблъскващи добавки и висококачествени оцветители. Боята се произвежда в широка цветова гама по каталог на фирмата производител. Създава устойчив на атмосферни въздействия филм с матова повърхност с отличната паропропускливост и водоотблъскващ ефект. Добрата покривна способност на боята дава възможност за обновяване на гладки и насечени фасади, разделно оцветяване на различни фасадни елементи и детайли, както и за цветовото обновяване на стари структурни фасади, запазвайки основния декоративен ефект.

Автор: Теразид
Закони Нормативна база Коментари