Декоративни елементи за интериорен дизайн

В търсене на индивидуалност и комфорт, все по-голяма популярност напоследък намира използването на декоративни елементи за интериорен дизайн, с които се постига изцяло нова интерпретация на пространството.
03.07.2019
Екатерина Бонева
2638
интериор, дизайн, интериорен дизайн, декоратичн елементи
3D стенни панели
Източник: ИКОР, www.ikor-bg.com

Съвременният дизайн изобилства от вдъхновяващи идеи и креативни концепции. Интериорните решения са ориентирани към форми, текстури и цветове, които създават усещане за хармония и връзка с природата. В условията на ежедневния стрес и монотонната градска среда, постигането на стилен домашен уют със собствен характер неминуемо се превръща в приоритет. В търсене на индивидуалност и комфорт, все по-голяма популярност напоследък намира използването на декоративни елементи за интериорен дизайн, с които се постига изцяло нова интерпретация на пространството.
 

И ако до преди години реализирането на луксозен интериор изглеждаше трудоемко и най-вече скъпоструващо начинание, то днес нещата са далеч по-разлчини. Независимо дали става въпрос за реновиране на вече съществуващи сгради или новостроящи се такива, преобразяването на помещенията вече е доста по лесно и достъпно. Интериорните профили и декорации са идеална възможност да пренесем характерни елементи от отминалите епохи в интериора на жилището. Присъствието им в интериора създава усещане за изтънченост и неподражаем стил. Правилните контури и прецизната изработка на елементите спомага за реализиране на своеобразен дизайн – от класически форми и орнаменти до модерни и футуристични концепции. Благодарение на неизчерпаемите възможности за оформление, помещенията могат да придобият неповторимо излъчване и изцяло нов характер.


Декорации     Източник: ИКОР, www.ikor-bg.com

Интериорните профили предоставят цялостен асортимент от класически и модерни решения  за декорация на стени, подове и тавани, които могат да се използват като допълнителен декор към вече създаден интериор или да се включат като елементи на ниво проект. При изпълнението на по-сложни и пищни декорации могат да се комбинират няколко елемента.

Готовите продуктови решения включват следните декоративни акценти:
Стенни 3D панели и плочи
Атрактивните арт панели притежават специфична текстура и дизайн и се вписват оригинално в класическата и модерна архитектура, придавайки невероятен триизмерен ефект на стените или тавана. Реалистичното излъчване на така актуалните за градска среда декори, като камък, бетон и стомана дава възможност за проектиране на емблематичен и запомнящ се интериор. На допир и вид изглеждат като естествените си първообрази, но са в пъти по-леки от тях. Декоративните полиуретанови плочи с геометрични форми придават индивидуален стил на стените и тавана в жилището, превръщайки ги в акцентиращи пространства.
 

Декоративни полиуретанови греди     Източник: ИКОР, www.ikor-bg.com

Декоративни греди
Неслучайно интериорните дизайнери избират откритите греди като инструмент за придаване на индивидуален стил в помещенията. Те създават свеж хармоничен контраст със светлите тавани и неповторимо уютна атмосфера. Към всеки модел се предлагат отговарящите на избрания стил конзоли и декоративен обков. Изработените от полиуретан декоративни греди се използват за изпълнениe на различни по стил интериорни концепции, а монтирането им се извършва бързо и лесно. Не на последно място, използването на подобен тип декорации щади природата, като постига икономии на дървен материал.


Первази, които скриват цокли     Източник: ИКОР, www.ikor-bg.com

Подови первази и стенни фризове
Тези декоративни елементи оформят нов пространствен ефект на пода и стените в помещенията. На практика подовите первази и стенните фризове са много повече от декорация. Те защитават ъгловата зона между стената и пода и прикриват архитектурните несъвършенства. По-голямата част от моделите са снабдени с канали за кабели в задната си част. Най-често се изработват от полиуретан с висока плътност и могат да се боядисват в цвят по желание. Фризовете за стена са отличен начин за защитита на стената от натиска на мебелите или за рамкиране на декоративни пана, врати и ламперия.

Пиластри, колони и полуколони
Вертикалните конструктивни елементи придават луксозна и изтънчена визия на помещенията, типична за редица архитектурни стилове. Интегрирането им в интериора е лесен и сигурен начин да се придаде усещане за мащабност и простор. Изградените от база, тяло и капител елементи са ефективно средство за визуално разделяне или удебеляване на стените. Те придават усещане за релефност и геометрична симетрия в помещенията.


Декоративни розетки     Източник: ИКОР, www.ikor-bg.com

Декоративни розетки и конзоли
Розетките в различни цветове представляват функционален и естетичен декоративен елемент с доста разновидности по отношение на дизайн, стил, форма и големина. Могат да се използват като повтарящ се елемент на стените и тавана, както и да се комбинират с огледално осветление. Декоративните конзоли са лесен и достъпен начин за придаване на завършен и аристократичен вид на стени и мебели.


Линейни профили     Източник: ИКОР, www.ikor-bg.com

Линейни профили
Този тип профили позволяват изграждането на плавни линии и контури из цялото помещение. С тяхна помощ се постига креативно и естетически издържано разделение на отделните нива на стаите. Особено популярно допълнение към линейните профили са ъгловите елементи, с които може да се оформят елегантни рамки, както и красиви текстури и украшения.


Линейни профили     Източник: ИКОР, www.ikor-bg.com

Предимства на елементите от PU
Интериорните профили за декорация имат като основно предназначение да предоставят изцяло съответстващи аналози на масивните гипсови и мраморни елементи, характерни за различните архитектурни епохи. Наред с прецизната си изработка и рафинираната си визия, профилите от полиуретан притежават и редица други преимущества:

  • Резистентността на материала към негативното влияние на влагата прави продуктите идеални както за външно, така и за вътрешно приложение, запазвайки тяхната красота за дълъг период от време.
  • Здравината и високата плътност на HDPS полимера елиминират риска от увреждане на цялостта на профилите при натиск, което позволява ефективното им приложение във всякакъв тип частни и обществени сгради и помещения.
  • В контраст с високата си плътност и здравина, профилите от полиуретан имат особено ниско тегло. Това тяхно качество спомага за редуциране на натоварването, там където се полагат.
  • Възможността за изработка на детайлите в огъващ се вариант спомага за лесно полагане и оформяне около овални стени и кръгли колони.
  • Инсталирането на профилите става бързо и лесно, с помощта на монтажно лепило.
  • Полиуретанът е рециклируем материал - това превръща интериорните профили в екологичен продукт, в хармония с концепцията за устойчиво развитие.  


Използването на декоративни елементи за декорация на помещенията е начин да се придаде изцяло ново измерение на интериора, придавайки завършеност и неподражаемо естетическо излъчване.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари