Декоративните ниши – екзотична сцена за скъпите ни вещи

Декоративната ниша винаги е била ексцентричен архитектурен елемент и практично решение за оползотворяване на наличната жилищна площ.
15.07.2015
Румяна Бонева
871
интериор, гипсокартон, декоративни ниши, ниши от гипсокартон, ниши в банята
Източник: www.rigips.bg

Декоративната ниша винаги е била ексцентричен архитектурен елемент и практично решение за оползотворяване на наличната жилищна площ. Подходящо вписани в цялостната концепция на интериора, подобни ниши могат да се превърнат в основен акцент от украсата на модерния дом.
Появата на първите ниши датира още от преди векове, когато те представлявали естествени вдлъбнатини в пещерите. Основно се използвали като място за складиране на инструменти и предмети за бита. В буржоазните съсловия те били водещ знак за престиж и неизменно присъствали в обзавеждането на елитни обществени сгради. 


В християнските храмове били обособявани като специално място за поставяне на икони и църковни предмети, а в източната култура тези ниши, наричани “токонома” предоставяли ефектен фон за различни произведения на изкуството. В наши дни модерните дизайнерски идеи придават определен смисъл и функционалност на този архитектурен фрагмент като част от общия интериорен проект. Приложението на нишите се откроява в две основни направления – ефектен декориращ елемент и функционално решение за интериора.


Функционалните ниши са пространствата, които усвояваме за вграждане на мебели, обособяване на дрешник, малък работен кът или килер. Декоративните ниши се изграждат съвсем преднамерено посредством сухо строителство, обикновено с гипскартон. Стилна декорация от естествен или изкуствен камък приказно ще допълни и подчертае визията на нишата. Цветното стъкло и дървото са още едни оригинални решения в избора на материал. Рафтовете от стъкло в изградената ниша ще придадат изключителен блясък и стил в целия кът.


Жилищен интериор, дневна с ниши      Източник: www.rigips.bg

При изграждането на декоративна ниша следва да имаме предвид някои основни аспекти, сред които:
Конкретното предназначение
Необходимо е да имаме идея за какво точно ще използваме нишата, за да можем да предвидим както желаната форма и размери, така и уместните цветове и подходящото осветление. Подобна ниша може да бъде изградена в почти всички стаи в дома - в трапезарията, всекидневната, спалнята, антрето и дори в подстълбищното пространство. Съобразно това може да определим и съответните произведения на изкуството, семейни ценности, книги, скулптури, сувенири или картини, които ще поставим в тях. Все по-често подобни ниши се предвиждат във всекидневата за поставяне на аквариум, телевизионен монитор или фалшива камина.Жилищен интериор, ниши с осветление     Източник: www.rigips.bg

Подходящото осветление 
Вграденото осветление в нишата е друг основен елемент, за който трябва да помислим. Дискретната светлината визуално ще придаде вълбочина на нишата, като приятно ще фокусира вниманието и едновременно с това ще акцентира върху избраният материал, текстура и поставеният предмет. Много често вместо вградени лампи може да се заложи на контрастен цвят за вътрешността на нишата в по-светли и съответно по-тъмни тонове. Този начин на игра с цветовете е ефектен и наистина интересен.


Каква форма е подходящо да изберем
Формата на нишите може да варира в най-различни разновидности – правоъгълна, овална, с форма на арка. Може да се избере и тематична форма за конкретната стая, което допълнително ще подчертае функционалното приложение – ниши с форми на плодове в кухнята или детската стая. За рамкиране може да се използват различни видове профили – дървени, декоративни гипсови или полиуретанови. Отдавна отпаднаха правилата за строгите правоъгълни или сводести форми при класическото обзавеждане. Съвременните дизайнерски възгледи възприемат за подходящи всякакви фигуративни очертания за модерния дом, стига те стилово да се съчетават.

Цветовете – контрастни или в тон с останалите
Тук отново трябва да се съобразим с предназначението на нишата, или какъв обект ще бъде поставен в нея. Посвоему тя представлява нашата малка сцена, където с гордост да изложим скъпи за нас предмети. Ако ще акцентираме върху ценна картина, произведение на изкуството или скулптура, от особено значение е правилно да се комбинират текстурата и осветлението, така че не цветът, а самият елемент в нишата да изпъква. 


По правило, ако помещението е решено в дискретни нюанси и текстурата е относително еднородна, може да боядисаме нишата в контрастен тон на основния. Няма да сгрешим, ако за декорация използваме по-дръзката текстура на естествения камък или декоративна мазилка. Друг удачен вариант е използването на различни тапети, за предпочитане винилни. Комбинация от релефните рисувани мотиви, съчетани с подходящото осветление ще превърне нишата сама по себе си в ефектно бижу към стената, дори и нищо да не е поставено в нея.


Жилищен интериор, стълби с ниша     Източник: www.rigips.bg

Етапи в изграждането на ниши от гипскартон


  • Фиксиране на желаната дълбочина за нишите – на този етап към стената се монтират тънки метални профили от поцинкована ламарина /UD профили/, като отстоянието им от стената определя дълбочината на самата ниша. Тук е и моментът, в който се прокарват кабелите за ток, в случай че желаем да добавим вградено осветление в нишата за повече акцент.
  • Определяне на броя, формата и големината – оформят се гърбовете на нишите с помощта на метални профили, като при поставянето на вертикалните задължително трябва да се използва нивелир.
  • Облицоване с гипскартон – към така изградената конструкция се добавят носещи метални профили, след което се пристъпва към облицоване на страните с гипскартон. Обшиването става постепенно за всяка страна, като се следват очертаните форми на нишите и изрязването на ненужния материал. По този начин се облицоват всички участъци от конструкцията.
  • Оформяне и шпакловка – всички ръбове се оформят и шпакловат поотделно с помощта на съответния за целта разтвор. 
    Изборът на ъглозащитни лайсни е от решаващо значение както за естетическите качества, така и за функционалността на нишата. Стандартните алуминиеви ъгли са неподходящи за оформяне на ръбовете при изграждане на ниши. Те нямат нужната здравина, не могат да оформят идеално прави линии, а шпакловката няма добро сцепление с метала и много скоро вследствие на нормалната експлоатация ръбовете на нишите се нараняват и се налага да се ремонтират. Ето защо при оформянето на ръбовете се препоръчва използването на специални ъглозащитни лайсни в комбинация с подходящ фугопълнител. Специалните ъглозащитни лайсни имат много по-добра удароустойчивост от алуминиевите, могат да се използват за всякакви ъгли (не само за прави ъгли като алуминиевите), и се полагат много по-лесно.  
  • Декорация с боя или декоративна мазилка – след като вече нишите са изпълнени в желаните от нас параметри е време да помислим как да декориме ефектно стената. За целта може да използваме боя, която съответства на основния тон на останалите или пък да заложим на по-дръзка комбинация от нюанси. Декоративните мазилки също са интересно решение, а ефектът който придава приятното преливане на цветовете е поразителен.

За изграждането на декоративни ниши в банята трябва да се използва влагоустойчив гипскартон. При желание рамката може да се очертае с керамичен фриз.
 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари