Декоративната зелена площ

Преди да насадите нова тревна площ, трябва грижливо да подготвите мястото и да обогатите почвата с хранителни вещества и хумус.
15.05.2007
ланд. арх. Анита Янева
1083
градина, ландшафт, трева, почва, лехи
Декоративната зелена площ
Източник: ланд. арх. Анита ЯНЕВА

Преди да насадите нова тревна площ, трябва грижливо да подготвите мястото и да обогатите почвата с хранителни вещества и хумус.
През април изораната през есента земя се покрива с пресят компост, обогатен с 1-2 кг пълноценна тор на кв м. Компостът трябва да бъде почистен от семена на плевели. Площта, по която растат много плевели, не е подходяща за тревна площ. Компостът се примесва  в почвата с помощта на грубер. Разрохканата почва се утъпква добре и се заравнява с гребло.
Тревните площи могат да се оформят кръгли, овални или четириъгълни, като се очертаят преди засяването с помощта на градински шнур.

 

Цветните лехи не се издигат в тревната площ като хълмчета, а съвсем леко се издават над повърхността. Ако нахвърляте много пръст, през лятото няма да можете да поддържате достатъчно влага, защото водата ще се оттича настрани, а като следствие от това растенията по средата няма да се развиват добре. Съветваме ви да изкопаете леко краищата на оформените лехи. Пръстта отива към средата и се оформя леко възвишение.

За да бъде трайна вашата тревна площ, трябва да си набавите подходяща смес от тревни семена. В магазините за семена се предлагат готови смеси, които са съобразени с почвените условия. Има и такива с добавка на детелина. Важно е семената да са кълняеми. Някои от тях губят своята кълняемост още през втората година след  събирането. За засяване на тревните семена се избира сух и безветрен ден. Ако вали дъжд, семената не се разпределят равномерно, а при вятър има опасност да отлетят надалеч.Ако искате по-бързо да имате зелен килим, засейте около 30 г/кв.м, и то семена с добра кълняемост. За да имате добра опорна точка, отбележете 1 кв.м и разпръснете равномерно посоченото по-горе количество. Видът на зеления килим зависи от равномерното разпръскване на семената. При посяването вървете назад, за да остава пред вас засятата площ.

Най-подходящото време за засяване на тревните семена е втората половина на април, освен ако не е много студено и почвата да е мокра. Колкото повече се е затоплила почвата, толкова по-бързо ще поникнат семената. Това е много важно за фините видове трева. В студена и мокра почва техните семена загниват, а поникват само устойчивите  видове и плевелите.

Границите на зеления килим може да се очертаят с по-гъсто засети семена в плитки бразди. Браздите се изтеглят с помощта на остра шпакла. Ако границата е права линия, достатъчно е да я отбележите със здрав канап.
Закопаването на тревните семена и затъпкването на засятата площ са другите най-важни мерки за създаването на тревен килим. За зариване е удобно да използвате гребло. Ако почвата е лека , то може да е дървено, но ако е тежка, вземете желязно. Работете с греблото като с мотика. Зъбците се забиват нагъсто едни до други в земята, за да покрият семената с малко пръст и да ги размесят. На малки площи семената се покриват с компост. Покривката е съвсем тънка. Имате нужда от известен опит и усет, за да постигнете равномерно разпределение на семената. След това почвата се затъпква с лопата, а при по-големи площи използвайте валяк.

До поникването на тревата засятата площ се поддържа равномерно влажна. Ако почвата засъхне по време на покълването, семената умират, а в най-добрия случай ще се получи неравномерна зелена покривка. Поливайте внимателно, за да не изместите семената.На много сенчести места и под дървета не се развиват красиви зелени килими. За озеленяване на такива места използвайте сенколюбиви растения.

Освен някои дръвчета можете да засадите тревисти растения като аsarum, епимедиум и валдщайния. Ако почвата е влажна и богата на хумус, те ще покрият почвата много по-добре от лошата морава. Под дърветата можете да насадите треви, например острица Carex silvatica , която се разсажда сама и образува красива зелена покривка. Ако искате да сложите в зелената площ плочи, трябва да свършите тази работа, преди да подготвите почвата за засяване. Повърхността им трябва да се пресича със земната повърхност и да лежи водоравно. По този начин няма да ви пречат, когато косите тревата. Всяка плоча трябва да има подложка от двусантиметров слой пясък. Така е по-добре, отколкото да ги поставите направо върху земята, защото през зимата няма да се разхлабят от студа.Вече съществуващи зелени килими с оголени места се окосяват до корен, преди да се предприемат необходимите поправки. Местата, които са оголени, се разкопават с желязно гребло и се поръсват с голямо количество добре кълняеми семена. След това мястото се поръсва с пресят компост и се затъпква с лопата. Полива се редовно до поникването.
Появата на мъх в зеления килим е знак за лош воден, въздушен и хранителен баланс. В почвата прониква твърде малко въздух и тя става кисела.

Тук помага само основното проветряване (вертикулация) на почвата. За тази цел тревната площ се обработва веднъж напряко и веднъж на дължина с остро вертикулационно гребло. При много мъх процедурата се повтаря след няколко седмици.През април в зависимост от протичането на пролетта всички съществуващи зелени килими трябва да се подкъсят. Това стимулира съществено растежа и разклоняването, но освен това сгъстява оределите площи. След първото подрязване на тревната площ е много важно да се обработи с мотика.

След рязането се напоява  основно и едновременно с това се обогатява с хранителни вещества. Най-просто е, когато използвате хранителен разтвор от подходящ тор. В зависимост от състоянието на зелената площ и концентрацията на тора вземете 2 до 4 грама на литър вода. Можете да поръсите зелената площ и със сух тор, около 20-30 г. на кв.м., разпределяйте равномерно и след това полейте с дъждовална машина. При силно увредена зелена площ наторете още веднъж през лятото. В сухи периоди осигурете достатъчно влага.

Автор: ланд. арх. Анита Янева
Закони Нормативна база Коментари