Декинг – допълнителното пространство пред къщата

За да сме съвсем точни обаче, редно е да поясним, че декинг е не просто облицовка, а конструкция.
15.05.2012
Антоанета Салфидж
569
къща, настилки, градина, басейн, декинг
Допълнителен подиум или тераса, която се изгражда до къщата.
Източник: www.banispa.com

Понятието „декинг” трайно навлезе и в нашия интериорен речник. Най-често то се свързва с дюшеме от естествена дървесина, предимно екзотична, с което се облицова територия пред къщата. За да сме съвсем точни обаче, редно е да поясним, че декинг е не просто облицовка, а конструкция, допълнителен подиум или тераса, която се изгражда в близост до къщата и дори в повечето случаи се залепя за фасадата й.

Дек и декинг  всъщност са понятия, взаимствани от термина във ветроходството (дек – палуба). Конструкцията на декинга се състои от две части – основа и повърхност. Основата е скелето на подиума или верендата, което може да е с различна височина и ширина.  Представлява вертикална конструкция от дървен материал. Повърхностният елемент, а именно самият под, се изгражда от дървени или композитни ламели. Важно е той да е с висока износоустойчивост, да издържа на атмосферни условия, да е красив и екологичен.

Трябва да е устойчив на гниене и нападение от насекоми, на вода и ултравиолетови лъчи. Най-популярните видове дървен материал като ела, бор или смърч могат да бъдат третирани, за да се  защитят от гниене, но те все пак няма да издържат на екстремални  климатични условия или на парещите лъчи на слънцето.

Сред видовете естествена дървесина с най-високи характеристики с приложение за външни климатички условия са повечето екзотични дървесини – тик, ироко (камбала), ипе, кумару, гарапа и др. Те притежават естествена устойчивост към влагата и слънчевите лъчи  и след допълнителна импрегнация могат да се подлагат и на директно обливане.

С времето те променят естествния си цвят, но в уникални благородни нюанси.
Преди да пристъпите към кавито и да било дейности, свързани с мечтата си за декинг пред къщата и до басейна, редно е да си потърсите отговора на следните три въпроса:

Първо: За какво ще използвате декинга?
Най-важният фактор при проектиране на декинга е уточняване на основните му функции. Колко често ще се използва, колко хора ще трябва да поема, колко зони трябва да се обособят, нужно ли е зоните да са разгърнати на  височина, какъв вид ще са местата за сядане, ще има ли вградени пейки?
Ще трябва да помисилите и за осветление, особено ако зоната ще се ползва и вечер. Опитайте се да си представите всички видове дейности, които искате да се случват на откритата тераса и те ще са базата за дизайна на платформата.

Второ: Къде ще разположите платформата?
Възможно е размерите и ориентацията на вашата къща да предполага позициониране на повече от един декинг . Дори и да не искате да ги оползотворите, то възползвайте се от шанса си за избор и преценете най-подходящата позиция за вашата платформа за релакс. Ако ли пък мястото ви се струва компромисно, премислете внимателно възможностите му за преустройство. Често пъти с допълнителни елементи като отваряне на вход, изграждане на допълнителна алея или монтирането на сенник дефектите се неутрализират и дори биха могли да се превърнат в ефект.

Климатът в района и гледката, която се открива пред дома ви са основополагащи фактори за избор на местоположението за декинг. Северното изложение е едно от най-предпочитаните. Ориентираният на юг или запад декинг може да е твърде слънчев през лятото, особено ако не е оборудван с навес или засенчен с короните на дървета от градината.

Съобразете ориентацията и с посоката на вятъра. Позиционирайте декинга така, че къщата да пази откритата тераса от вятър и коварно постоянно течение. С разумно позициониране може да се избегнат също и шумът от преминаващите автомобили както и любопитните погледи на минувачи и комшии. Факторът интимност на мястото е особено важен, особено ако декингът ще има прилежащ басейн или ще се използва като плаж.

Трето: Какви ще са размерите на декинга?
Може да е всякакъв в границите на позволените законови норми. Все пак не бива да е нито твърде голям, нито твърде малък. Голямата платформа може да изглежда грозна, поставена до малката къща, а малкият декинг може да се окаже твърде непрактичен и недостатъчен за фамилията и многобройните й гости.

Ако ви трябва голяма външна площ, а къщата ви е малка, решението е да го разгърнете на височина и да оформите няколко терасовидни зони.
Тествайте своята идея, като се опитате да визуализирате конструкцията на двора, където искате да я изградите. Означете крайните й точки с  колчета и очертайте разтоянията между тях с канап. Обозначете в тревата местата на мебелите и така ще придобиете  най-обща представа за новатаконструкция.  Най-честата грешка е твърде малък декинг. По-добре да е малко по-голям от нужното – и това дори няма да се отрази чувствително на бюджета.

Един съвет:
Съобразете размера на платформата със стандартния размер на дъските. Така няма да имате фира на материала и размерите няма да се отразят на бюджета.

+2
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари