Декинги и настилки около басейна

Декингът около басейна добавя ползваемо пространство.
15.05.2010
Мая Янева
362
настилки, басейн, декинг, дренаж, спа зони
Декинги и настилки около басейна
Източник: сп. “Още за къщата”

Декингът около басейна и всички покрити повърхности като пътеките, задния двор или стълбите са функционални и разнообразни ландшафтни инструменти. Те добавят ползваемо пространство, осигуряват преход от една зона до друга, част са от системата за дренаж и покриват безплодните площи.

Повечето басейни и СПА зони са заобиколени от симетрични или свободно формирани декинги. Освен че очертават рамка около басейна, декингите осигуряват достатъчно пространство за обхождане на басейна и достатъчно място за градински мебели и шезлонги.

При избора на материали за декинга запомнете, че той трябва да бъде обезопасен, да не е хлъзгав, да не е груб и неравен, използвайте светлоотразяващи и топлоотразяващи материали, които ще поддържат повърхността на декинга прохладна.

За да предотвратим проникването на дъждовна вода от дренажа в басейна или връщането на вода, която е изплискана от басейна, обратно в него, декингът около басейна трябва да е дрениран с улеи с ширина около 2,5 см на всеки 30 см. Трябва да сте сигурни, че почистването му ще бъде лесно, както и оттичането ще бъде вертикално надолу, като се осигури необходимата бариера между растенията, тревата и другите възможни отпадъци. Изберете такъв материал за настилка, който се смесва или подхожда на останалите настилки в двора и е устойчив на киселинност, бактерии, химикали, замръзване и гъби. Също така той не трябва да е хлъзгав, както и да е студен.

Тухлите, плочките, формираният цветен бетон и гумата са добри варианти за настилка около басейна. Настилката в градината може да покрие задния двор, пътеките, по-ниските нива, както и зоните в градината, предназначени за различни дейности.

Задният двор може да функционира като зона за забавление или преход от една зона в друга, като осигурява граница за насажденията и може да разчупи правите линии и да ги превърне в интересни извивки. По-ниските стъпала на декингите добавят площ към пространството в двора в проблемни зони като хълмове например. Стъпалата не само свързват едно ниво с друго, но също обособяват отделни зони и нива.

Тухлите, бетонът или чакълът, плочките, дървото и кирпичените блокчета са трайни и надеждни материали за настилка за площта около басейна. Изберете материал, който да е с такава текстура, че да е лесен за поддръжка, устойчив на времето и да има способност за отводняване.

Когато решите да покриете площта около басейна с декинг, имайте предвид, че той не е само зона за влизане и излизане от басейна. Той ще бъде място за отмора върху шезлонги, за забавление с гостите ви или място за съзерцаване на децата, докато те се забавляват в басейна. Ако настилката около басейна е от бетон, тя често е част от конструкцията на самия басейн. Тогава остава тя да бъде покрита с плочки или павета, поставена върху бетона и да се впише в дворната зона, предназначена за релакс.

Традиционната настилка около басейна е дървото. Дървеният декинг е все още фаворит за настилка около басейна поради своя естествен вид и приятното усещане при допир. Ако решите да изберете дървен декинг, той трябва да е изграден от твърда дървесина. Инвестицията не е малка, но ще бъде изключително траен в сравнение с другите видове мека дървесина, която ще задържа вода и ще гние. Декингът може да бъде от едната страна на вашия басейн или да покрива обходната площ от всички страни. Входът към басейна може да бъде през стълби, изградени като част от декинга.


Дали басейнът ще е красиво допълнение към вашия двор, зависи от вида на дървото, което ще използвате. За да изградите здрав декинг, изберете хубава дървесина за основата, парапетите и стъпалата. Запазете обработваната под налягане дървесина за рамки и подпори.

Западният червен кедър е червеникаво-кафяв, а по-старите дървета могат да бъдат и сребристосиви. Меката му дървесина е лесна за обработване, устойчива е на слънце, дъжд, топлина и студ. За да го направите по-устойчив и красив, използвайте лак.
Секвоята е като кедъра мек дървен материал, а възрастните дървета имат приятен сив цвят. Продължителната влага причинява почерняване на тази дървесина. Декингът от секвоя ще бъде устойчив на гниене, но ще изглежда по-красив, ако го импрегнирате с лак или друго защитно покритие за дървесина.

Филипинският махагон е със здрава структура, която е устойчива на гниене и вредители. Ако го обработите с корабно масло, той ще изглежда като тиково дърво.

Ипе е почти магическо дърво от Южна Америка. Американската лаборатория за сертифициране на дървесина го определя като изключително устойчиво на инсекти и гниене и със здравина почти толкова голяма, колкото на бетона.
Независимо каква настилка или тип декинг ще изберете за вашия басейн, имайте предвид стила и структурата на къщата и материалите, от които е изградена тя – те трябва да са съвместими с ландшафта, за да се създаде една цялостна визия.

Автор: Мая Янева
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари