Дворните врати – красивата рамка на нашия имот

Подобно на ефектно бижу, дворните врати се съчетават със стила на оградата и са естествнен завършек на цялостния облик на имота с неизчерпаеми комбинации от фигури, орнаменти и горещо ковани форми.
28.06.2019
Екатерина Бонева
4304
двор, Портали, дворни врати
Метални врати в оригинален дизайн.
Източник: www.austinartisan.org

Едни от тях впечатляват с масивни материали и исторически детайли в изработката, други  подчертават елегантен изчистен дизайн,  трети пресъздават ексценстричен стил чрез символика на елементите, като с всичко това фино „загатват“ собствения ни вкус и предпочитания. Независимо от визията, преди всичко е необходимо да изберем дворните врати съобразно конкретните си нужди за защита и уединение, вземайки предвид изискванията за пространство и функционалност.

Видове врати и автоматика за тях
Най-общо те се подразделят на радиални – на панти, като при желание движението им може да бъде автоматизирано, и плъзгащи – по релсов път или с конзолно водене. Предимство при последните е лекото и безшумно движение поради факта, че са окачени на неподвижни конзоли като липсва пряк контакт със съответната настилка на земята. Еднокрилните и най-вече двукрилните врати са много популярни не само защото са по-евтини, а и поради факта, че рядко разполагаме с вход с толкова големи размери. Според структурата на елементите дворните врати могат да бъдат решетъчни и плътни.
 


Плъзгаща желязна врата в сребърен тон. Източник: www.inool.com

Плъзгащите врати са сполучливо решение за затваряне на входове с дължина от 8 до 16м. При по-голяма дължина на отвора можем да комбинираме две насрещно плъзгащи се врати. Задвижването на по-голяма част от тях се осъществява с помощта на моторредуктор чрез водещо зъбно колело и зъбна рейка, монтирана на портала, като изборът на мотора е съобразен с интензивността на ходовете и тежестта на вратите. Възможен е и монтаж вертикално или хоризонтално под или над вратата според конкретните нужди. Порталът спира движението в крайните позиции при отваряне и затваряне, посредством класически краен изключвател или индуктивен датчик. При желание се извършват настройки за плавен старт и стоп за безшумна работа а и за дълготрайност на системата за задвижване.  За безопаснот и по-голяма сигурност при автоматизираните врати може да се използват фотоклетки, детектори, сигнални лампи, енкодери и др.

Материалите, които се използват в изработката на този вид врати са предимно ковано желязо, метал, алуминии, дърво и винил. Всеки един от тях предполага характерни предимства, предвид критериите за издържливост, стабилност и оригинален дизайн.

 


Вратите от ковано желязо - винаги на мода. Източник:  www.wroughtirondiprinzio.com

Какъв тип врата да изберем
Вратите от ковано желязо винаги ще са на мода, впечатлявайки с неподправения си стил и красота. Технологичният процес при обработката на желязото предлага изключително голямо разнообразие във формите и сложността на изработваните елементи, което със сигурност ще персонифицира облика на двора.

Металните и стоманени врати – с характерната си здравина и стабилност, също са сред водещите в предпочитанията на повечето собственици на имоти. Обикновено са поцинковани и с прахово боядисване за защита от корозия, което гарантира дългата продължителност на използването им. Основен недостатък, както при тях, така и при вратите от ковано желязо е известната трудност при монтажа, поради голямата тежест на материалите. Ако ще ги поставяме сами е необходимо да подходим с повишено внимание.

Нека не оставаме с впечатление обаче, че вратите, изработени от дърво или от по-леки материали, като алуминий не са достатъчно надеждни. Още едно предимство при тях пък са достъпните цени, на които се предлагат. Въпреки факта, че дървеният материал се уврежда от промените в климата, запечатан с подходящо лаково покритие податливостта му към изменение в следствие температурите и влагата е минимална. Наред с продължителната трайност и устойчивост, естествената красота на дървото неизбежно изпраща завоалирано послание за уют и вкус към естетичното.

Алуминиевите врати са едно добро решение при променливи климатични условия и продължителни дъждове. Тъй като материалът е неръждаем и лек и не изисква почти никаква поддръжка, често намира приложение в изработката на врати и огради за заграждения около басейни и водни съоръжения. Друго предимство на алуминиевите врати са както разнообразните цветове, в които могат да се изпълнят, така и сполучливият визуален ефект, имитиращ ковано желязо, при това на много по-ниска цена.

Подобно на дървените, винилните врати също не изискват особена поддръжка, а и разликата в цената между двете е почти минимална. Характерна особеност на винила е изключителната му здравина при опъване, както и способността му да се огъва. Ако обаче ни харесва да пребоядисваме вратите през определен период от време няма да е добра опция да изберем този материал поради факта, че винилът не позволява полепването на нова боя към повърхността.
 


Комбинация от дърво и метал. Източник: www.houzz.com

За да вземем правилно решение при избора на дворни врати е необходимо да имаме предвид следните фактори:
- ширината и височината на превозните средства, които ще влизат в двора – добре е да планираме допълнително пространство в случай, че се наложи влизането и на по-големи превозни средства;
 - начинът на отваряне, ако сме избрали двукрилни врати – навътре или навън, вертикално или хоризонтално в зависимост от приложението, характерните особености на местността, трафикът на превозни средства и дворното пространство;
 - да изберем здрави материали и да се подсигурим в стабилното и функционално окачване предвид евентуалната тежест при отваряне и затваряне;
 - да помислим за подходяща структура и орнаменти на дворните врати с оглед сигурността за деца и домашни животни;
 - да не забравяме предимствата и удобството на автоматизираните системи с дистанционно управление;

Независимо от избрания материал и дизайн, производители и търговци съветват да потърсим професионална помощ при инсталацията на вратите за да сме сигурни както за всеки един детайл, така и за правилното техническо изпълнение предвид сигурния монтаж и подвижност на елементите. Един естетичен завършек и ефектно допълнение към екстериора – дворните врати са нашата сигурност и представителност към околните.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари