Дворната градина – пространство за релакс, здраве и наслада

Модерна тенденция е деликатното навлизане на стъклото и керамакита в ланшафната архитектура.
15.05.2016
Лилия Лозанова
1296
градина, двор, ландшафт, растения, българска градина
Двор в подножието на Шуменското плато
Източник: арх. Василев, личен архив

"Дворната градина е „домашното слънце”, връзката между урбанизираната среда и природата. Малко хора оценяват нейните разнообразни функции. Това е мястото, където хората не само релаксират, но и възстановяват своето здраве, възвръщат силите си след напрегнатия работен ден. Същевременно освен здравословният ефект, то има и естетическо въздействие", посочи арх. Веселин Василев – зам.председател на Съюза на ландшафните архитекти. Това е своеобразно интимно място за всяко семейство, което да дава спокойствие и простор на душата.

Поради тази причина хората трябва да търсят професионална помощ за правилно проектиране на това пространство, категоричен е ландшафтния архитект. Специалистите знаят как да подсилят оздравителното действие на двора, дори чрез подбор на растителните видове. Крайната цел е постигането на хармония в разположението и съчетаването на различните елементи, вписването им в околността. Непрофесионалният подход води до дисбаланс, която има отрицателно въздействие върху обитателите на дома и гостите.

Благотворен ефект има присъствието в градината на растения, излъчващи фитонциди – здравец, босилек, индрише, сакъзчета. Неслучайно те са задължителен щрих в представата за автентична българска къща. В спомените ни тя е цялата в зеленина и ухае на родни цветя. Малко хора знаят, че брезата също разпръсква такива полезни вещества, както и ореха, обаче кореновата му система може да повдигне нивото на почвата. Мирисът на иглолистни видове също освежава въздуха.

Композирането на градината е цяло изкуство. Целта е не само детайлите на градината и наличните сгради да са в синхрон, но и да хармонират с околността. Един от много примери е реализиран проект на двор в подножието на Шуменското плато, посочи л.арх. Василев.

Тук той е успял да постигне многопланова перспектива. Първо, при създаването на композиция бяха отчетени спецификите на околния релеф, наличието на сгради, подходи и други важни дадености. От голямо значение е преценката дали обектът е в градска или природна среда, както беше в конкретния случай. Избрана е широколистна растителност, която е характерна за района, сред която обаче изпъкваха брезите и пъстроцветните явори. Тъй като теренът е с денивелация, се наложи южната част на имота да бъде укрепен с подпорни стени. Точно те бяха закрити от  вечнозелена храсти и дървета, които имаха не само естетическа, но и противоерозионна функция. В другия край бяха изградени басейн и барбекю, свързани от дискретни пешеходни връзки. Обаче особен акцент създадоха кълбовидните корони на западните смарагдови туи. Тези топиларни форми изпъкваха на фона на вертикалните стъбла и така се постигна хармонизиран контраст. По този начин се създаде възможност за постигане на една пространствена дълбочина. В близък план е градината, а в далечен се вижда Шуменското плато.

С цел да се създаде симетричност и визуален ефект, хората трябва да се вслушват в съветите на ландшафтните архитекти. Напоследък алпинеумите са един популярен елемент, но трябва клиентите да отчитат дали е подходящ за тяхната градина. Той също освен естетическа функция може да имат и укрепителна. Обаче впечатлението от него или от другия модерен обект - водното огледало, може да се наруши от безразборното внасяне на допълнителна украса. Напоследък масово се използват глинени фигури на животни, които често са напълно излишни, или са така подредени, че създават усещане за кичозност.

В световен мащаб възможност за създаване на въздействащи акценти са стъклото и керамиката. Международна тенденция през последните години е деликатното и пестеливото им навлизане в ландшафтната архитектура, посочи л.арх. Василев. Стъклото може да участва при създаване на водни елементи. Например водните площи може отгоре да са „обримчени” със стъкло и да отразяват падащата вода като огледало. Може да се използват като подпорна стена и със своята прозрачност да правят видимо дъното на езерото, което да стане като аквариум. Ако отгоре се излива вода, стъклото ще я пречупва и отразява в блестящи пръски.

Има стъклени късове, които могат да бъдат подредени на дъното, вместо речни камъни. Те ще разпръскват лъчите в прекрасна дантела и ще играят със светлината.

"В българската градина, която създадох на Световното Зелено Експо в Китай, стъклото има не само специфична роля, но й придава символика. Чрез него изградих воден поток, който се влива в традиционен нашенски кладенец -  метафора на живота. Друг елемент от стъкло е пътечка, която има форма на стилизирана риба. Тази малка алейна връзка всъщност „гледа” света с огромно любопитно рибешко око. На слънцето проблясва и разпръсква „ заря” от отблясъци", сподели архитектът.

Все повече в градината навлиза и друг благодатен материал - керамиката. Той е традиционен за нашата архитектура и хармонира с автентичните български сгради. Подходяща е за двора, защото излъчва мекота и топлина, създава усещане за уют и комфорт.

Напоследък много изследвания потвърдиха устойчивостта на керамиката. Затова може да има разнообразно приложение – не само като тухли, керемиди, но и като настилка на алейната мрежа, на пешеходните връзки. Може да се използва и като художествен елемент в паркове и градини – скулптори, съдове, делви, мозайки. Многообразно е използването й като парков елемент, още повече, че може да бъде глазирана. Като материал е изключително благодатна, защото може да й се придадат всевъзможни форми. Същевременно е и по-евтина от естествените камъни и икономически по-изгодна.

Проектирането на двора, композицията и вписването му в околната среда изисква майсторство и вдъхновение. Градината, в която ще се релаксира, може да бъде създадена само с много любов и фантазия, категоричен е ландшафтен архитект Василев.


 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари