Две жилищни сгради в ансамбъл

Ансамбълът, който ще ви представим всъщност, е от няколко къщи, но тъй като не всички са завършени напълно, се спираме на първите две от тях.
15.07.2006
арх. Милена Милкова
130
къща, фасада, тераса, двор
Източник: Снимки: Aрх. Банко Банков

Проект: Aрх. Банко Банков


Градът Стара Загора бе известен с масовото си жилищно строителство преди години. Това личи от застрояването на главната улица - булевард “Цар Симеон Велики” - с предимно жилищни блокове на по 5 до 7 етажа. Но все пак те не успяха да погълнат напълно основния жилищен фонд от индивидуални жилищни сгради, строени около средата на миналия век. С настъпването на “промените” се появиха нови финансови възможности и гражданите се върнаха към най-традиционния и истински начин на обитаване – къщата. Ансамбълът, който ще ви представим всъщност, е от няколко къщи, но тъй като не всички са завършени напълно, се спираме на първите две от тях.
 
Местоположението им е в квартал “Малък Железник” сред панелни блокове, но групата къщи определено има вече свое лице. То започва от цветната гама - предимно топли цветове в комбинация с бяло, също с подравняването им на една линия – но не и в силует, и еднаквата денивелация на парцелите.
 
Първата къща е по-импозантната от двете – но само на пръв поглед - по проект те са с еднаква разгъната жилищна площ. Веднага трябва да ви предупредим, че представянето на интериорите липсва поради неокомплектованата мебелировка.

С характерната си главна фасада - с полукръгла изпъкнала средна ос и също толкова характерни издължени прозорци, къщата има запомнящ се изглед. Този фрагмент всъщност е  една реминисценция на много популярен в средата на миналия век елемент в жилищните сгради. Полудъгата е повторена в контура на прилежащата тераса на първо ниво, през която се минава за главния вход. Всъщност тераса може да се нарече по-голямата част от терена около къщата – както от двете страни, така и отзад, където е барбекюто заедно с външен кухненски бокс. Решението е толкова практично, че е повторено и в съседната къща. 

Разпределенията в двата етажа са композирани около трираменно стълбище, което на първо ниво е обединено с обширното дневно пространство, с камина в центъра, а на второто ниво излиза в широк и удобен вестибюл, обслужващ спалните. В къщата ясно са разграничени две зони – предна публична и  фамилна, ориентирана към задната част на парцела. Там се намира  голяма по площ покрита задна тераса – едно чудесно място за горещите летни дни. Именно там е осъществен съвременен вариант на българския “комшулук” – преходът между терасите в двата съседни парцела е почти незабележим.

Преминавайки по този начин в двора на втората къща, първо виждаме барбекюто с бокса, а после заобикаляме и се озоваваме отпред. И тук площта на прилежащата тераса е разточителна – заема целия южен ъгъл  на къщата, а отгоре и встрани е оградена с красива пространствена рамкова конструкция. Главната фасада на къщата остава на втори план зад нея и това е най-характерният момент във визуалния образ.

Разпределенията тук изглеждат по-стегнати – стълбището между двата етажа е еднораменно, в лека дъга, което придава повече интимност на интериора. Дневната на първия етаж е обширна, почти квадратна, анфиладно свързана в дълбочина с трапезарията и кухнята. Аналогично на първата къща е решението на задната част, оформена с прилежаща тераса, също изцяло покрита. На втория етаж има три спални с бани и малка дневна.  
 Обединяващите елементи в двете къщи наистина ги превръщат в ансамбъл, чието продължение с още две сгради предстои. Предстои и доста работа по вертикалната планировка в парцелите, както и озеленяването им. Но добрите съседски и бизнес отношения, които са в основата на нещата, ще изведат строителната инициатива до успешния й край.


 

Автор: арх. Милена Милкова
Закони Нормативна база Коментари