Да сменим ли водата в басейна след зимата - да или не?

Природата на водата е такава, че е възможно тя да се използва поне още един сезон.
01.05.2018
Константин Димов
1427
басейн, вода в басейн, смяна на водата, басейнова вода, филтърно съоръжение
Повече от 3 г. не може да се използва водата в басейна
Източник: www.thuemer-landschaftsbau.de

Много производители препоръчват презимуването на басейна в напълнено състояние или с частично понижено водно равнище. Те се аргументират с това, че различни водни тръби остават без скреж и същевременно остатъчната вода предпазва облицовъчното фолио за басейни. На старта на сезона обаче, се появява въпросът дали презимувалата вода трябва да се остави или човек да си напълни басейна отново?

Погледнато общо няма правилно и погрешно в истинския смисъл на думата. Природата на водата е такава, че е възможно тя да се използва още един сезон. Основната предпоставка е басейновата вода да бъде редовно филтрирана със съответното филтърно съоръжение, както и периодично да й се добавя прясна вода.

Смяна на водата през пролетта
На всички ние е ясно, че водата е скъпа суровина както от финансова, така и от екологична гледна точка. Затова трябва да се пести, но пък винаги трябва да се сменя, когато наистина се налага. Да се смени водата през пролетта, препоръчва експертите на www.delfin-wellness.at, по следните причини:

1. Ще има по – малко химия във водата и по-малко използване на химикали.
Старата, застояла и замърсена вода има нужда от многократно повече басейнови химикали, за да се достигнат отново идеалните водни показатели. Прясната вода веднага може да постигне точния pH и хлорен баланс.
2. По-малко грижи по време на сезона.
Допълнителната поддръжка по отношение на добавяне на химикали по време на сезона ще е минимална.
3. По хигиенни причини. 
В застоялата вода по време на зимата се е насъбрала мръсотия от всякакъв характер. Ако басейнът е бил оставен изцяло отворен, в него са се настанили и дребни животинки като мишки и жаби.
4. В топлия период на годината басейнът се използва много интензивно. 
Ако направим аналогия с други житейски ситуации, където има застояла вода. Като родители никога не бихме пуснали децата си да плуват в мътна и нечиста вода. Във ваната водата също я сменяме толкова често, колкото се налага.
5. Продължителност на живот на фолиото за басейн.
Чрез редовното почистване из основи на облицовъчното фолио ще се удължи времето му на използване. Но до него може да се достигне само при празен басейн. Първо изтърквате стените, а след това идва ред и на фолиото.
6. При смяната на басейновата вода през пролетта
трябва да се внимава тя да не се сменя непосредствено след или по време на дъждовно време. Преди всичко това е важно, когато басейнът лесно може да прелее или той е повдигнат върху дадена основа (етаж). Опасността басейновото фолио да бъде пометено и това да доведе до скъпи ремонти.
7. Ако не искате цялата вода в басейна 
да я сменяте всяка година, то трябва да знаете, че повече от 3 г. не може да се използва.

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари