Да следваш инстинкта си

Ръката на архитекта винаги е разпознаваема и оставя най-ярки следи, когато става дума за интериор. Тя е решителна, оформя пространството със смели, прави и изчистени линии и под нея линиите добиват смисъл, създават удобство и се превръщат в неизменна част от живота на човекът, успял да се довери. Такъв е случаят с един от последните проекти на архитектурно студио LZ Architecture, отличници в своята сфера, спечелили десетки награди, говорещи за таланта и професионализма на творците.
15.04.2019
Вяра Алексиева
4693
интериор, дизайн интериор, lz architecture

Интериорен дизайн: LZ Architecture
арх. Лъчезар Данаилов и арх. Златина Данаилова
Снимки: LZ Architecture


Мебели по проект: 2Д Дизайн ООД 
2Д Дизайн ООД проектира и реализира интериори, задоволяващи и най-изтънчения вкус на все по-космополитните клиенти.
За изработката на мебели и функционални елементи за интериора, студиото използва висококачествени технологии и материали с фокус върху дейтала.


Трапезарна маса и столове: РК Дизайн България ООД: внос и продажби на столове за всеки един тип интериор
РК Дизайн България ООД е производител на обзавеждане с отлично качество и собствен почерк. Един от брандовете, на които студиото е представител е Woodline: Производство на маси от масивен дъб и американски орех изцяло по индивидуални проекти, ръчен подбор на дървесината за всяка една поръчка, изпълнение на маси уникати от масивен дъб или орех.


Проектът QD е разказ за любовта от пръв поглед. Може да звучи литературно и отдалечено от „суровата“ действителност на един архитект, но когато си достатъчно подготвен и знаеш какво може да ти даде грубият облик на студените материали, само истинската любов към това което правиш, ще превърне недостатъците в съвършенства и всичко на пръв поглед неестествено ще придобие друг смисъл. За да опиша думите си с конкретни примери, е достатъчно само да надникнем в реализираният от студиото проект, в който основен акцент са красивите бетонни тавани, чийто груб вид е превърнат в ефектен декор, олекотен от изчистените форми наоколо и много, много светлина.
 

  


Посреща ни едно просторно фоайе, в което преобладава мекотата на естественото дърво, носещо уют и спокойствие. Всичко излишно е прибрано по периферията, а огромното огледало на стената оптически удвоява размера на това място.
 


И именно тук на входа е първата ни среща с грубия бетон на тавана, облян в светлина, върху който са монтирани изчистени, тубообразни осветителни тела с различна височина, които раздвижват и допълнително обогатяват този акцент.
 


Малката баня е обособена като отделен елемент, с гладка графитена повърхност по външната й част, който едновременно изпъква и е в хармония с останалите използвани материали.

 


Самата баня е усвоена изключително ефективно и въпреки малките си размери, в нея архитектите са успели да поставят всичко необходимо, така че тя да изглежда стилна и функционална. Скритото осветление зад огледалото и по стената ни кара да мислим, че някъде отзад има прозорец, което допринася за допълнителното удобство тук.
 Пренасяйки се в кухнята виждаме отново играта между дърво, графит, изчистено бяло и разбира се бетонът, който сега не е просто акцент, а преобладава в по-голямата част от тавана. Всеки от материалите има своята задача и по този начин употребата на нито един от тях не изглежда прекалена и натрапчива, а напротив - създава се усещането, че кухнята трябва да бъде точно такава, каквато е. Мраморният гръб на кухненския остров се повтаря при гърба на кухнята, който също е осветен и създава удобство при използването й.
 

  


Допълнителните шкафове на едната стена повтарят логически работната част, а играта на обеми раздвижва и улекотява композицията.

 

Преминаваме през огромния портал, който води към дневната, за да открием още едно просторно и перфектно оформено пространство. Холът и трапезарията са разположени в едно помещение, в което всяка зона е ясно обособена, въпреки че липсват каквито и да е прегради между тях. Стената срещу трапезарната маса повтаря графитения акцент от фоайето, а пред нея е разположена масивна дървена маса с шест стола, съчетани с въпросната стена. Трапезарната и холната маси са от масивен неокрайчен дъб със стоманени крака, изработени по проект на РК Дизайн България ООД. Когато обърнем поглед към хола виждаме стена, изцяло облечена в гнайс, който също е препратка към входната част, този път в пространството при стълбите. Грубата и неравна повърхност на материала изглежда на пръв поглед несъвместима с изчистените форми на телевизора, поставен на нея, но ефектът е на лице и „тежестите“ са равномерно разпределени.
 Мекотата на диваните и деликатния характер на грижливо подбраните аксесоари и тук изпъква под видимия бетон, който в това помещение заема най-голяма част от тавана. Осветен по периферията и „декориран“ от своеобразния „дъжд“ от светлина, падаща на различни нива, таванът се превръща в характерен елемент за тази къща, без който и самият проект няма да е същия. Пространството се радва на изобилие от дневна светлина, преминаваща през четирите големи прозореца, така че визуалният комфорт тук винаги да е налице.
 

  


Баните на втория етаж са издържани във вече познатия ни стил, а завидните квадратури и на двете помещения, дават възможност на архитектите да се разгърнат и да изненадат отново с неочаквани решения. Едно от тях са изключително модерните и дори футуристични аплици, в едната, монтирани директно върху огледалото над мивката  изглеждащи плуващи в пространството без опора. Вграденото казанче на тоалетната пък, се превръща в отправна точка на цяла композиция от шкафове със скрито осветление, които са изключително практични благодарение на ненатрапчивия си характер от една страна и огромната площ за съхранение от друга.
 

  


В другата баня всички мебели и санитария са разположени само на едната стена, като мивката е отделена от останала част, така че да се обособят и различните зони, без да се нарушава комфорта на преминаване.
 

   

Проектът QD е един разказа за търсената хармония и баланс, които на пръв поглед изглеждат логични и лесни за постигане, но зад всяко едно проектантско решение стои инстинктът и опитът на архитектите. В крайна сметка всички ние се стремим към хармония, а когато заобикалящата ни среда е изпълнена с нея, по-лесно ще я намерим и в ежедневието.
 

 

 

 

Автор: Вяра Алексиева
Закони Нормативна база Коментари