Да се скрием на сянка от жаркото слънце

Беседката – жадувано спасение от палещите слънчеви лъчи или приказна шатра в градината
15.08.2015
Румяна Бонева
2940
градина, беседка, сенници, градинска шатра
Да се скрием на сянка от жаркото слънце.
Източник: www.archiexpo.com

Едва поносимите летни горещини вече са факт. Всеки ден слънцето закачливо напомня, че може да грее още по-силно от предишния ден. С нетърпение очакваме да се свечери и да усетим хладния полъх на вятъра, за да поседнем в любимата ни шатра или беседка, където да похапнем и отпочинем. Ако все още не разполагаме с подобно съоръжение в двора си или се колебаем кое от двете да изберем преди всичко е добре да се запознаем с характерните им особености и предимства. Добре известно е, че всеки собственик има различни предпочитания по отношение на този обект в двора. Едни целят преди всичко естетичен ефект, други държат изключително много на комфорта, трети залагат на красота и функционалност в едно.
 Многофункционален модернистичен вариант на беседка от дърво. Източник: www.trendir.com


Беседката – жадувано спасение от палещите слънчеви лъчи.
Всеки би се съгласил, че в големия двор беседката е едно от задължителните кътчета. Един малък оазис в горещите летни дни. Беседките могат да се изработят в няколко разновидности и всеки един придава чаровен завършек на имота. Нужно е разбира се да се спрем на конкретен стил и материал.Островче с беседка - райското ни кътче в двора. Източник: www.sibir.bg

Най-разпространени са конструкциите от дърво.
Естествената красота на дървото приятно допълва и подчертава цялостната визия на дворното пространство. Конструкцията на беседката може да е по-масивна в съчетание с модерната визия на дома или по-лека за романтична и непринудена атмосфера. Дървените беседки създават комфорт и приятна среда на обитаване, благодарение на екологичната чистота на използваният материал. Не е необходима солидна основа, тъй като тежестта им не е особено голяма. Трябва да се подчертае, че дървеният материал е податлив на въздействието на влагата и слънчевите лъчи. Поради това е добре да третираме дървената конструкция с подходящите лакове и защитни покрития с цел да удължим времевия диапазон на използване.Закрита беседка от алуминиеви профили. Източник: www.besedka-kamin.ucoz.ru

За повече шик може да изберем метална беседка.
Металните конструкции са изключително надеждни и устойчиви на климатичните особености. Корпусът може да се изпълни в прост вид посредством използването на метални панели или с елементи от ковано желязо за по-изискан вид. Изящните форми и изкусните мотиви създават чувство за великолепие и ефирност, което разбира се е свързано с повече разходи. Добре е да имаме предвид обаче, че металът не е особено благоразположен към живите растения и трябва внимателно да ги подберем, ако възнамеряваме да украсим беседката с увивни или други видове.

Удачен вариант за поддръжка са беседките, направени от пластмаса. Модерните технологии способстват изработката на пластмасови съоръжения, устойчиви на температурни амплитуди и ултравиолетовите лъчи. Опасността от изгниване е елиминирана. Конструкцията не се нуждае от здрава основа и боядисване, а замърсяванията от прах или дъжд просто се измиват с вода. Съществуват много качествени изработки, които сполучливо имитират ковано желязо или различни видове дървесина. С това ще постигнем забележителна визия на беседката на много по-ниска цена. Добра идея е да помислим за функционален монтаж, в случай че решим да приберем беседката през зимата, а също така и да предотвратим евентуално обръщане на конструкцията при по-силни пориви на вятъра.

Колкото и невероятно да звучи, беседка може да се изгради и от камък. Подобен градеж обаче е подходящ за по-аристократични имоти и големи имения. Визията на съоръжението е изключително внушителна и помпозна. Беседките от камък стоят като елегантно бижу и ефектен придатък към общия облик на двора. По правило за направата се използва материал, кореспондиращ на основния за къщата. Каменната беседка е устойчива на всякакви климатични промени. Камъкът поддържа приятна прохлада в горещите летни дни и излъчва поетата топлина вечер. Масивната конструкция предполага много стабилна основа, а оттам и прекалено висока цена за изпълнение.Невероятно красива кръгла градинска шатра. Източник: www.ipshop.cz

Приказна шатра в градината
Много хора обаче, предпочитат градинската шатра, поради ред предимства. Монтира се лесно и във всеки един момент може да бъде преместена на желаното място. В повечето случаи конструкцията на шатрата е лека и в най-опростен вариант представлява купол, носещ се от четири крака. Профилите и текстилните елементи се предлагат в голямо разнообразие от цветове, а усилията за поддръжка са минимални. Лесно можем да разглобим шатрата и да я приберем до следващия сезон. Още едно предимство на това съоръжение е и достъпната цена. Шатрата изглежда изключително елегантно и придава изискан вид на всеки двор. Кътчето, където можем да отпочинем с приятно четиво или да се насладим на вкусните семейни гозби, надеждно защитени от безмилостно горещите слънчеви лъчи.

Градинските шатри могат да бъдат с открити и закрити стени, а също така и с подвижни панели, които сами да вдигаме или спускаме съобразно конкретните климатични условия и желанието за повече въздух или слънчева светлина. Откритите шатри са подходящи за пролетния и есенния сезон. Източник:www.piscinepercasa.blogspot.com

Откритите шатри са подходящи за пролетния и есенния сезон, когато слънцето не е толкова силно и времето е меко и приятно. Поседнали удобно в приятна компания ще усещаме галещия аромат на цъфналите пролетни дръвчета. Откритата шатра е отличен допълващ елемент към лятната кухня или барбекюто.

Закритите шатри всъщност включват в конструкцията си стационарни или подвижни странични панели, които могат да се изработят от плат или полиестер. Този вид шатри е удачен вариант за летните горещини и при внезапни промени във времето. Може да бъдем спокойни, че дъждът няма да провали неделния обяд или веселото парти с приятели. Страничните панели предпазват от силния вятър и досадните насекоми вечер.


Открита шатра с метален скелет. Източник: www.landscapinggallery.net

В повечето случаи шатрата се изработва от метални профили. Както вече знаем металът е изключително траен и надежден материал. За тези от нас с повече опит, няма да е проблем и сами да конструират корпуса на шатрата. И все пак предвид някои особености в заварването е за препоръчване да се допитаме до специалист. След направата на скелета можем да пристъпим към обличане на шатрата с винил, полиестер или избраната текстилна материя.

Шатрата може да се изработи и от дърво, като в този си вариант тя напомня на беседка, защото в повечето случаи е стационарна. Въпреки това за някои домакини шатрите от дърво са предочитана опция, заради несравнимият уют и комфорт на естествения материал. Конструкцията се характеризира с по-голяма тежест и масивен вид. Изработката може да се изпълни както в прост, така и в по-сложен и раздвижен модел за повече ексцентричност. Масивният вариант е свързан с използването на по-солидни греди(колони) за шатрата, а по-лекият може да се изработи от летви и съответните за двата модела крепежни елементи. Независимо от това коя от двете възможности ще изберем шатрата от дърво достойно ще изпъква сред останалите елементи в двора.Дървена беседка с джакузи - спа кътчето в двора. Източник: www.pinterest.com
 


Да ни е меко и уютно
Със сигурност ще прекарваме доста време в любимата си шатра или беседка. Поради това е необходимо да се погрижим за подходящите мебели и осветление. Много подходящи за външно приложение са леките мебели от ратан или пластмаса, а също и сгъваемите мебели. В случай, че се наложи преместване на съоръжението, това ще ни спести време при пренасяне. Разбира се, ако можем да си позволим по-масивна мебел от дърво или ковано желязо, ще постигнем великолепна визия. Добре е цветовете да са подходящо съчетани. Да не забравяме меките възглавнички, на които блажено може да се отпуснем. Вечер добре подбраното осветление ще придаде романтични очертания на това райско кътче и ще позволи да се наслаждаваме на приятната обстановка и след залез слънце. Страхотно настроение ще постигнем посредством сфери, фенери и малки ароматни свещи.

Лято е! Всички прекарваме поне 2/3 от денонощието навън. А дните продължават се редуват – кои от кои по-горещи. Ето защо малкият сенчест оазис ще се превърне в любимото ни място в двора. 

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари