Да се погрижим за покрива след зимата

Периодичното инспектиране след приключване на зимата е важен фактор за удължаване живота на покривната конструкцията, а оттам и на къщата като цяло.
15.05.2017
Румяна Бонева
1067
керемиди, покрив, улуци, ремонт на покрив, стрхи
Източник: www.cambieroofing.com

Призванието на покрива е да пази къщата от променливите настроения на природата – бури, снегове, дъждове, силни горещини. Покривът обаче няма кой да го пази, а природните стихии непрестанно отслабват здравината на покривните конструкции и качествата на вложените в тях материали. Честа практика е покривите да се подготвят за лошото време и зимните студове, но се пренебрегва фактът, че голяма част от проблемите се проявяват при прехода от студено към топло време. Ето защо периодичното инспектиране след приключване на зимата е важен фактор за удължаване живота на покривната конструкцията, а оттам и на къщата като цяло.


Проверка за щети
Професионалистите в областта съветват собствениците винаги да проверяват състоянието на покрива след зимните студове. Пренебрегването на този момент от грижата за дома рано или късно ще доведе до цялостен ремонт на конструкцията и подмяна на хидроизолацията (керемидите). Проверката на покрива винаги трябва да се осъществява от квалифицирано в областта лице, което ще установи състоянието на обшивките при капандури, бордове, комини, на място ли са керемидите и капаците по билата и т.н.


Наличието на мъх и плесен уврежда керемидите www.keywordteam.net


Нека обърнем внимание на някои от потенциалните причини за възникването на повреди в покрива: 


  • Високи дървета в близост до къщатаДобре е да правим проверка на покрива всяка година, без значение на колко години е той с цел да се уверим, че няма опиращи в него клони или разрушени и липсващи керемиди. Триещите се клони може да олющят защитното покритие на керемидите или дори да ги повредят или изместят. Бурните ветрове и навявания могат да станат причина за натрупване на счупени клони и листа, които не само запушват улуците, но и благоприятстват развитието на гниещи и корозионни процеси. Затова ако наблизо има дървета периодично трябва да се подкастрят онези клони, които стигат покрива.
  • Мухъл и плесен наличието на мухъл и плесен уврежда структурата на керемидите и нарушава цялостта на покривната конструкция. Освен това, ако се наложи ремонт на целия покрив рискът от подхлъзвания и падания се повишава. Употребата на химически препарати срещу тези вредители не се препоръчва, тъй като оттичането на водата може да увреди растенията и зелените площи в двора. Най-добрата превенция е периодичното почистване на натрупалата се листна маса от покрива.
  • Повредени улуци и водосточни тръби – преди да настъпят пролетните дъждове е редно да се провери състоянието на водосточните тръби и улуци. Тежките снегове и заледявания може да са причинили известни повреди по тях, които е невъзможно да установим преди края на зимата. Ако открием това навреме може да се ремонтират частично и да си спестим цялостната им подмяна. 

                    Периодично почистване от натрупала се кал и листна маса www.downnoutgutters.com

Кога се налага ремонт на покрива
Не случайно една от основните нужди на човек е да има покрив над главата си. Именно поради това трябва да се подхожда сериозно към поддръжката и ремонта му. Между строителството и ремонтите дейности съществува обратното действие – при строеж на една сграда се започва от основите, а при ремонт от покрива. Все пак зимата е най-неблагоприятния период за това, тъй като рисковете от инциденти са в пъти по-високи в сравнение с топлите пролетни и летни дни, когато климатичните условия са много по-благосклонни. Важно е да знаем, че ремонтирането на стария покрив ще излезе много по-евтино, пред това той да бъде демонтиран и поставен нов.


Ето някои от основните причини, показател за необходимостта от ремонтни дейности:
- Повредени или липсващи керемиди
- Неадекватно оттичане по водосточните тръби и улуци
- Неправилно монтирани обшивки на комини
- Течащи водосточни тръби или улуци
- Амортизирала или некачествено обновена хидроизолация 


Съществуват редица признаци, по които може да се определи дали покривът се нуждае от частичен или цялостен ремонт:
- Петна по тавана след бури и обилни дъждове
- Керемидите са отместени от правилното си положение
- Поява на тъмни петна по покрива
- Финалното покритие по вътрешните стени става на шупли


Качеството на носещата конструкция ще ни спести пари www.zidkam.com


Частичен или цялостен ремонт
Неизбежно в даден момент всеки покрив се нуждае от ремонт. По отношение сложността на ситуацията се разграничават два типа ремонтни дейности – подмяна на старите керемиди и подмяна на носещата конструкция и керемидите. Дали покривът се нуждае само от частичен или цялостен ремонт зависи от състоянието на неговата конструкция. В случаите когато при изграждането ѝ са вложени качествени и устойчиви материали, например иглолистни греди с големи сечения, които е невъзможно да бъдат нападнати от дървояди, ще е достатъчно да бъде подменена само хидроизолацията на покрива и по желание да се добави топлоизолация и други подобрения. Много често обаче факторът качество се пренебрегва и конструкцията се изгражда от подръчни дървени материали с необелена кора. Именно тогава атаката на дървояди е неизбежна и на много места гредите загниват, вследствие на появяващи се течове. При тази ситуация се налага цялостен ремонт на покрива, при който за известен период от време се оказваме под звездното небе. Поради това, най-благоприятен период за подобни дейности са летните дни, когато дори и нощите са топли.


Важни аспекти при ремонт на покрива
Както вече споменахме, на първо място трябва да се установят материалите, с които е покрит покрива и видът на конструкцията. Нужно е да се определи състоянието на керемидите. Ако конструкцията е дървена – състоянието на летвите и гредите. Възрастта и последният ремонт на покрива също имат значение. Нерядко повторният ремонт се дължи на вече извършен лош ремонт. На второ място е важен типът на покрива – скатен, плосък или мансарден. Съобразно това върху дървената, стоманенобетонна или метална носеща конструкция може да бъде положено разнообрано по вид хидроизолационно покритие. В различните страни материалите за изграждането му са се превърнали в типични. Например в Северна Америка преобладават битумните керемиди, в Русия – металните листове, каменните шисти пък са характерни за Франция. У нас общоприет материал за това са различните по вид керемиди. Правилно изчислената товароносимост на конструкцията в съчетание с подходящи по тежест и количество материали гарантира здравината на покрива при всякакви атмосферни условия. 


  Битумни керемиди - при покриви с наклон над 15o. www.yugkrovlya.ru    Метални керемиди при наклон над 20o. www.lindabstudio.com


Добър избор за скатните покриви например са керамичните, бетоновите и битумните керемиди. При този тип покриви трябва да се работи с податливи на деформация материали, така че да не се увреди покритието. Битумните керемиди се използват при покриви с наклон над 15 градуса, а керамичните, бетонови и метални керемиди - при покриви с наклон над 20 до 50 градуса. При плоски покриви се препоръчва използването на рулонна хидроизолация. Течната и гумена хидроизолация също са приложими, но имат по-кратък срок на експлоатация. Различните видове плочи, керемиди и метални системи се характеризират с дълъг живот – около 10 години и повече, при положение че са добре поддържани. Не бива да се прави компромис с качеството и устойчивостта на материалите, защото именно те понасят тежките метеорологични условия. Съответно разбира се, по-високото качество се предлага на по-висока цена. 


Повредите по водосточните тръби и улуци налагат ремонт. Източник:www.elvidom.bg.


Водосточните тръби и улуци се нуждаят от ремонт когато са амортизирани или повредени. Повредите при тях може да се дължат на сериозно обледяване и замръзване, спукване при едри и силни градушки, откачане на скоби и други подобни влияния. При наличие на повреда в  отводнителната система на покрива се появяват течове и мокрене по фасадата на сградата, а понякога и в подпокривното пространство, в зависимост от типа на покрива и изпълнението му.


Местоположението на имота също е един от определящите фактори. При извънградските къщи например се работи с изключително трайни материали, които не се провреждат с течение на дълъг период от време. Конструкции с подобно иновативно покритие отблъскват слънчевите лъчи и дъждовната вода, а също така и не задържат сняг. Характеризират се със срок на експлоатация над 15 години.       


Много често птиците стават причина за неотложен ремонт на покрива. Правейки уютното си убежище под стрехите, те пробиват дупки, които мигновено причиняват течове. Да не говорим за проникващата миризма във вътрешността на дома. При подобни случаи се налага специфичен ремонт, като пробитите области се укрепват с непробиваеми материали. Случва се пернатите да запушат и коминните тела. Поради това при ремонтните дейности на покрива се предвиждат осигурителни капаци за комините и ремонтиране на стрехите и водосточните тръби.


Поддръжката и своевременният ремонт на покрива са важна част от комфорта за един дом.
Все пак, рано или късно на всеки собственик се налага да се заеме с организирането на тази дейност. Ремонтът на покрива крие редица опасности и рискове, поради което задължително трябва да се извършва от професионалисти в областта. При събирането на информация по отношение на този вид услуга е важно да се ръководим не само от цената, но и от предлаганите възможности. Добрите фирми предлагат богато разнообразие от варианти за ремонт на покрива, както по отношение на материали, така и по отношение на монтаж.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари