Да седим без болка

Модерните столове носят претенциозен дизайн, висок комфорт и ергономичност в офиса.
15.06.2015
Светлана Жeлева
1542
интериор, стол, офис, ергономичен стол, офис столове
Ергономични столове от Унисед
Източник: www.unised.bg

Все повече хора се оплакват от болки в кръста. Причината е най-вече неправилна стойка и твърде много обездвижване. Какво може да се направи?, коментира специализираното издание „Besser Wohnen”.


Правилната стойка дава лекота и особена отпуснатост на тялото, http://buerostuhlshop.tv

Живеем във време, когато хората прекарват твърде много часове седнали. Допреди няколко десетилетия  професиите не бяха свързани с офиси, а с работа на полето или със занаятите. Днес след закуската се качваме в автомобила си или с метрото отиваме на работа, където сядаме на компютри и ни чака планина от е-мейли и файлове със задължения. Вечер сме пред телевизорите или сме на маса с приятели. Ето нещо, което много хора обаче не знаят: докато седим, цялата тежест на горната част на тялото плюс глава и ръце пада върху лумбалните прешлени (болестта е лумбаго-б.а) и таза. Те са натоварени 1,5 пъти повече спрямо изправено положение. Ето защо всеки трябва има правилна стойка и подходящ стол.


Правилна стойка
Какво трябва да разбираме под „добър”стол?(разгледай снимките)
Съчетаването положението на тялото и мебела. Регулируема височина на стола и ергономични гъвкави облекалки за гръб подпомагат едно динамично седнало положение. По тази причина трябва да се има предвид и добрата облегалка за гръб. При седнало положение гръбнакът има нужда от подкрепа, за да запази своята S-образна форма. Облегалката трябва лесно да може да се огъва като се накланя в желаната посока, т.е да не неподвижна и твърда. Много столове могат да се настроят според килограмите на седящия. Колкото повече тежим, толкова по-здраво трябва да пружинира облегалката. Столът трябва да има достатъчна и заоблена плоскост за сядане, което гарантира допълнително циркулацията в краката и разтоварва кръвоносносните съдове.
 


Ергономично и удобно, така е лесно да се работи, http://picture.yatego.com
 


Как да седим правилно?
Това може да се научи, казват специалисти. Дори и най-удобният и модерен стол няма да ви помогне, ако заемате неправилна стойка. В седнало положение можете да направите много, за да разтоварите гърба. Височината на стола трябва да е такава, че краката да достигат пода с цялата си тежест и въпреки това седалището да е издърпано точно към ъгъла на стола, където се съединява с цялата облегалка. При „настройването” на стола бедрената кост и пищяла, а също горната част на ръката и от лакътя надолу трябва да са под прав ъгъл един към друг.

Разходка в обедната пауза:
Дори най-добрият стол и най-правилната стойка не могат да предотвратят телесното натоварване, което възниква след дълго стоене. Нашият гръбнак има редовна нужда от разнообразни позиции, за да се разтоварват мускулите и дисковете на гръбначния стълб. Чрез промяна позицията на сядане и чрез изместването на тежестта се натоварват други части от таза. С леки гимнастически упражнения допълнително може да се раздвижим. Гръдният кош и врата ги движете няколкото пъти напред и назад, направете кръг с таза, облегнете се отпуснати в стола или заеме изправена позиция за няколко минути като дишате-издишате.

Освен това е необходимо поне веднъж на всеки 60 мин.  да се изправяте и да се развижвате. Разходката из стълбите на офиса е добро средство за това. С разходка до ксерокса можете малко да отпуснете мускулатурата на гърба си, както и една малка разходка в обедната пауза. Добре е в офиса да имате един изправен пулт. Много е креативно. Казват го наши съвременници и големи имена от миналото като Гьоте, Шилер, Наполеон, които са го използвали редовно. Той разтоварва гръбначния стълб и така възникнат най-добрите идеи.


Стол с 3D облегалка, за да се чувстваме комфортно седнали дълго време, www.ambienteundobjectonline.de


Още съвети за правилна стойка:

1. Мониторът на компютъра трябва да е така разположен, че да гледате право в него. Ако ви се налага да въртите глава при работа с монитора, това може да доведе до болки във врата.

2. Зрителната дистанция с монитора трябва да бъде поне 50 см. При по-голям екран тази разлика трябва да бъде поне 80 см.

3. Клавиатурата и мишката се намират в същата плоскост с лактите и дланите. 

Автор: Светлана Жeлева
Закони Нормативна база Коментари