Да седим без болка

Модерните столове носят претенциозен дизайн, висок комфорт и ергономичност в офиса.
15.06.2015
Светлана Жeлева
159
интериор, стол, офис, ергономичен стол, офис столове
Ергономични столове от Унисед
Източник: www.unised.bg

Все повече хора се оплакват от болки в кръста. Причината е най-вече неправилна стойка и твърде много обездвижване. Какво може да се направи?, коментира специализираното издание „Besser Wohnen”.

Живеем във време, когато хората прекарват твърде много часове седнали. Допреди няколко десетилетия  професиите не бяха свързани с офиси, а с работа на полето или със занаятите. Днес след закуската се качваме в автомобила си или с метрото отиваме на работа, където сядаме на компютри и ни чака планина от е-мейли и файлове със задължения. Вечер сме пред телевизорите или сме на маса с приятели. Ето нещо, което много хора обаче не знаят: докато седим, цялата тежест на горната част на тялото плюс глава и ръце пада върху лумбалните прешлени (болестта е лумбаго-б.а) и таза. Те са натоварени 1,5 пъти повече спрямо изправено положение. Ето защо всеки трябва има правилна стойка и подходящ стол.

Правилна стойка
Какво трябва да разбираме под „добър”стол?(разгледай снимките)
Съчетаването положението на тялото и мебела. Регулируема височина на стола и ергономични гъвкави облекалки за гръб подпомагат едно динамично седнало положение. По тази причина трябва да се има предвид и добрата облегалка за гръб. При седнало положение гръбнакът има нужда от подкрепа, за да запази своята S-образна форма. Облегалката трябва лесно да може да се огъва като се накланя в желаната посока, т.е да не неподвижна и твърда. Много столове могат да се настроят според килограмите на седящия. Колкото повече тежим, толкова по-здраво трябва да пружинира облегалката. Столът трябва да има достатъчна и заоблена плоскост за сядане, което гарантира допълнително циркулацията в краката и разтоварва кръвоносносните съдове.

Как да седим правилно?
Това може да се научи, казват специалисти. Дори и най-удобният и модерен стол няма да ви помогне, ако заемате неправилна стойка. В седнало положение можете да направите много, за да разтоварите гърба. Височината на стола трябва да е такава, че краката да достигат пода с цялата си тежест и въпреки това седалището да е издърпано точно към ъгъла на стола, където се съединява с цялата облегалка. При „настройването” на стола бедрената кост и пищяла, а също горната част на ръката и от лакътя надолу трябва да са под прав ъгъл един към друг.

Разходка в обедната пауза:
Дори най-добрият стол и най-правилната стойка не могат да предотвратят телесното натоварване, което възниква след дълго стоене. Нашият гръбнак има редовна нужда от разнообразни позиции, за да се разтоварват мускулите и дисковете на гръбначния стълб. Чрез промяна позицията на сядане и чрез изместването на тежестта се натоварват други части от таза. С леки гимнастически упражнения допълнително може да се раздвижим. Гръдният кош и врата ги движете няколкото пъти напред и назад, направете кръг с таза, облегнете се отпуснати в стола или заеме изправена позиция за няколко минути като дишате-издишате.

Освен това е необходимо поне веднъж на всеки 60 мин.  да се изправяте и да се развижвате. Разходката из стълбите на офиса е добро средство за това. С разходка до ксерокса можете малко да отпуснете мускулатурата на гърба си, както и една малка разходка в обедната пауза. Добре е в офиса да имате един изправен пулт. Много е креативно. Казват го наши съвременници и големи имена от миналото като Гьоте, Шилер, Наполеон, които са го използвали редовно. Той разтоварва гръбначния стълб и така възникнат най-добрите идеи.


Още съвети за правилна стойка:
1. Мониторът на компютъра трябва да е така разположен, че да гледате право в него. Ако ви се налага да въртите глава при работа с монитора, това може да доведе до болки във врата.
2. Зрителната дистанция с монитора трябва да бъде поне 50 см. При по-голям екран тази разлика трябва да бъде поне 80 см.
3. Клавиатурата и мишката се намират в същата плоскост с лактите и дланите. 

+6
Автор: Светлана Жeлева
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари