Да превърнем градината и терасата в светещ палат

LED осветлението и слънчевите панели са водещ тренд.
27.05.2019
Светлана Желева
4107
led лампи, градинско осветление, фенери за двора, осветление за терасата, осветление за двора
Източник: tuintuin.nl

Модерното осветление за откритите пространства, в част балкони и тераси придава различно излъчване на нашия дом. Особено светодиодните осветителни тела и фотоволтаичните панели, които спадат към водещите трендове. Новите крушки за тераси играят ролята на модерни осветителни тела и самите те се превръщат в зрелищни акценти. Без значение дали става дума за голяма градина или минибалкон , осветление, захранвано със слънчева енергия или ток ни очарова не само през летни месеци,според специализираният сайт www.hagebau.at.
 

www.i.pinimg.com

Осветление за терасите: особености на крушки за открити пространства.
За балкона, градината или терасата имате нужда от специални осветителни тела. Те се отличават най-вече с качеството на своята водоустойчивост. Задължително е лампите за балкона  да са непромокаеми  и производителят да декларира т.нар  IP67 стандарт за водоустойчивост. Този стандарт важи за всички лампи, използвани за открито. То покрива и теста за непромокаемост дори при краткосрочно намокряне.  При избора на балконско осветление внимавайте за това условие. За друг тип лампи на открито важат други защитни стандарти. Добре е да се знае, че: 
- IP67 е за осветителни тела под навес,
- IP44- за крушки по фасадата на къщата или покрива,
- IP23 – за осветление на входната врата на къщата
.
 

www.gardenlease.nl

Да бъде светлина: варианти на градинското осветление
За осветлението на открито, което да вдъхва настроение има цяла палитра лампи в най-различни форми. Към тях спадат прожекторите, които въз основа на техния силен светлинен поток  са идеални за осветяване на входове или отбивки. Популярните лампи за вграждане са се доказали като осветление за пътеките на двора или като акценти за осветление на навеса. Стенна лампа за открито е стилен вариант. Тя често се инсталира като лампа на осветление на уличния номер на къщата.
 

www.smarthome.guide


За градината също така се предлагат модерни крайпътни лампи, които стоят изправени. Те се подреждат по протежението на пътечките на двора или се поставят в близост до места за сядане- пейки напр.  
 

www.statuesandsculptures.co.uk

Все по-популярни стават шарените светодиодни кубчета (LED Würfel ) като модна декорация за балкони и тераси. То може да превключва между различни цветове. Сред най-изгодните градински лампи са модели под формата на „копие”, които се забиват в земята и това ги прави много подходящи за осветяване на алеи н градината.

Модата е и сред начините по които ще се осветяват лампите: LED, слънчева енергия и др. Светодиодните лампи са сред лидерите и в осветление на открито.При това имат своите преимущества, когато се използват за осветление на балкона: Те са използват дълго, пестеливо харчат и осигуряват температура на цвета по наш избор: напр. пръскат цвят в едно приятно топло бяло с температура 2700 Келвина.

Вместо класическа електроинсталация за осветлението на терасата или градината се предлагат модерните соларни панели. Те просто се полагат върху земята. Лампите през деня се зареждат наново. Те могат и чрез дистанционно да се управляват. Фотоволтаичният панел е особено добър за балкона, защото има опция да бъде поставен и в самите саксии. Соларната крушка е особено полезна за околната среда, тъй като тя може да работи без ток.

LED осветлението и фотоволтаците са сред най-модерните варианти за осветление днес. Модерен акцент е и светодиодният „маркуч”. Ако сте почитатели на Далечния Изток можете да прибегнете и до фенерите, а също и до лампионите. Те са класиката сред осветлението на открито. Те се предлагат както с LED крушки, така и със слънчево захранване. Друга мода, която отдавна се е наложила едва ли не като стандарт, е осветление за открити пространства с вградени сензори за движение. Това ги прави подходящи за осветление на входове и алеи.
 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари