Да подчертаем интериора с декоративни профили

Харесва ни да създаваме красиви акценти в дома си – и то на различни места, където добре подбрания детайл ще изпъкне и преобрази интериора.
15.10.2015
Румяна Бонева
133
интериор, декоративни елементи, декоративни профили, корнизи, розетки
Профили за скрито осветление
Източник: www.ikor-bg.com

Харесва ни да създаваме красиви акценти в дома си – и то на различни места, където добре подбрания детайл ще изпъкне и преобрази интериора. Има най-различни идеи за това как да сътворим привлекателен декор на стените, подчертаващи елементи за пода и тавана и какви ли не още ефектни интериорни решения. Всичко това можем да направим с помощта на стилно изработени розетки, первази, корнизи и други подобни декоративни елементи.

Да погледнем към тавана
Факт е, че в повечето случаи отделяме време за проектиране на пода и стените, а таванът остава пренебрегнат. А защо да не придадем стилно излъчване и на тази част от помещенията в дома си? Със сигурност ще привлечем погледа и адмирациите на гостите. Добре е да се има предвид, че акцентирането на тавана трябва да е съобразено с конкретния стил на интериора. Един от начините да създадем ефектно украшение на тавана е да поставим красива розетка.


Розетките за таван предствляват кръгли или елипсовидни декоративни елементи, които се монтират в центъра на тавана и служат за украса към полилея. Освен на тавана, може да се поставят и на стената, особено в случай че разполагаме с аплици, като е добре за тази цел да изберем по-малки розетки. В противен случай ще се създаде претрупан вид, а желаният ефект няма да се забелязва. Ще открием какви ли не прелестни модели и разновидности – с геометрични и флорални елементи, а и такива с по-изчистен дизайн. Тези продукти са изработени от полиуретан, който се отличава с високата си устойчивост. Фабрично се изпълняват в бял грунд и можем да ги пребоядисаме в желания цвят за ефектен контраст с тавана. При положение че комбинираме с корниз може розетката и корнизът да бъдат в един цвят. А ако разполагаме с няколко осветителни тела ще постигнем изключително интересен акцент ако използваме една голяма и няколко по-малки розетки от един и същ дизайн.

Корнизите придават стил и завършеност
Освен, че са винаги актуални за всякакъв интериор, корнизите са и необходимо средство за декорация на стаите. Основното им предназначение е да създават плавен преход между тавана и стената, като от друга страна посредством използването им може да се прикрият несъвършенства или изкривявания на тавана. Корнизите с по-широк профил визуално изглаждат ъглите в едно помещиние. Пазарът предлага корнизи предимно от стиропор, полиуретан и гипс.

Първите са сравнително евтини, монтират се лесно и изглеждат много семпло и красиво. В сравнение с полиуретановите обаче, предлаганият асортимент от тях е относително по-малък.
Полиуретанът е материал, който се отличава с високо качество и съответно с по-висока цена. Корнизите от този тип се характеризират с елегантен, луксозен дизайн. Поради повечето орнаменти в структурата, някои от произвежданите серии са подходящи за обзавеждане в бароков стил, предимно за помещения с по-високи тавани. Някои от моделите позволяват вграждане на осветление с луни, което придава неповторимо шикозен вид на стаята.

Почти във всеки дом се използват гипсовите корнизи. Гипсът е висококачествен, екологично чист материал. Отличава се с голяма гъвкавост, което позволява изпълнението на всякакъв дизайн – от семпли модели до произведения на изкуството. Като недостатък може да се отбележи значителното тегло и относителната му крехкост в процеса на инсталиране.

Корнизите от поливинил са още една практична алтернатива, тъй като се предлагат на достъпна цена и в разнообразен асортимент. Ще открием модели, отлично имитиращи дърво или мрамор. Недостатък при тях обаче е невъзможността да се пребоядисват. Температурните разлики също биха могли да окажат пагубно влияние.

Огъващи се профили
Всеки би се съгласил, че правилният дизайнерски подход е да привлечем вниманието в малките детайли. Без значение дали желанието ни е да декорираме пода с перваз, съобразен с дизайна и цвета на мебелите или пък просто да създадем акцент, огъващите се первази и профили са отлично решение. Тези декоративни елементи са предназначени за помещения със специфични архитектурни особености като овални стени, колони и всякакви други нестандартни решения. Изработени са от изключително гъвкав материал и с тях буквално бихме могли да обрисуваме тавана и стените с най-различни фигури. В случай, че идеята за розетка не ни допада, този вариант ще задоволи изтънчените ни претенции. Съществуват и огъващи се корнизи, които може да се използват за скрито осветление за овални тавани или пък просто за скриване на корнизи за пердета.

Профили за стени
Можем да украсим стените по елегантен и впечатляващ начин в желания от нас стил посредством използването на специално изработени за целта профили. Разнообразният асортимент от класически семпли, барокови и модерни нестандартни модели е създаден да задоволи различни вкусове и предпочитания. С помощта на тези профили може да изградим рамки на една или няколко от стените в помещението, като в тях поставим красив тапет, картина или просто различен цвят боя. Ефектът от постигнатия акцент на стената със сигурност мигом ще привличе вниманието на гостите.

Профилите за стени се изработват от полиуретан с висока плътност и са устойчиви на удар, влага и други неблагоприятни условия. Предлагат се в разнообразен дизайн – от нежни и елеганти до помпозно изглеждащи. Орнаментите варират от нежни ивици до своеобразни флорални или геометрични мотиви. Идеално решение са като завършек на ламперия, а някои от тях може да се използват и за направата на рамки за врати. Стандартно се произвеждат в бял цвят, като при желание можем да ги пребоядисаме.

Приложението на декоративните елементи в проектирането на дома е с доста широк обхват било то за справяне с определени технологични дефекти или пък за създаване на интересни индивидуални дизайнерски идеи и уникални интериорни решения. Доста често дори и да не предвиждаме използването им в избраната концепция на ниво проект, в последствие осъзнаваме неповторимият стил и акцент, които внасят в дома.

+10
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари