Да поговорим за чаршафите

Как да познаем високото качество.
15.08.2015
Румяна Бонева
1200
интериор, текстил, спално больо, чашршафи
Бамбукът е на път да измести всепризнатия фаворит памука
Източник: www.bubamara-bg.com

Всеки би се съгласил, че прегръдката на удобните завивки и добрият сън са гаранция за първата ни усмивка сутрин. Ето защо дойде ли време за пазаруване на спално бельо трябва добре да преценим материите, на които избираме да спим. 
В днешно време разнообразието от чаршафи е изключително голямо, а иновативните технологии и високият стандарт в изработката на тъкани ни въвеждат едва ли не в омагьосан кръг от великолепни възможности...памучен сатен, египетски памук, перкал... да се чуди човек от кои от съвършените им качества би се лишил! 


Как да познаем високото качество
Високото качество се постига с влагането на добри материали. И все пак съществуват определени критерии за качество, които биха ни послужили като ориентир в избора на подходящата материя – на първо място това е видът и дължината на вложените нишки в изработката, техният брой, а също така и технологичният процес. Броят нишки, указан на етикета – ТС, или Thread Count от английски е термин, който се отнася до количеството сплетени влакна на квадратен сантиметър. Може да варира от 50 до 350 см2. Колкото по-висока е тази величина, толкова по-здрави и меки са компонентите на спалното бельо. Методите на изтъкаване също предполагат различни характеристики на готовата материя. Разнообразните сплитки, получени от преплетените хоризонтални и вертикални влакна са важен белег за издържливост и луксозна визия.


Памук – обикновен, египетски, пима памук
Добре известно е, че памукът е една от масово използваните суровини за направата на чаршафи. Дължината на памучните нишки определя подразделянето му в три категории. Обикновеният памук е съставляван от къси или дълги нишки и съответно колкото по-дълги са те, толкова по-фина и качествена е материята. Тази тъкан е една от най-разпространените на пазара за изработката на спално бельо от хасе например. Това е най-простата памучна тъкан, а самата структура е рехава и преплитането на нишките може да се види с просто око. И тъй като качеството на памука се базира на дължината на влакната, трябва да се отбележи, че египетския памук е с най-дългите влакна, което го определя като безспорен фаворит по целия свят. Отглежда се по делтата на река Нил, а ръчното му събиране е гаранция за екологична чистота и безвредност на нишките. За разлика от изработените от обикновен, тъканите от египетски памук са изключително фини на допир и се отличават с неподражаема мекота и издържливост. За съжаление продуктите от египетски памук са рядко срещани на българския пазар поради високата цена. Единствен конкурент на египетския памук е сорта American Pima. Пима е поразително фин памук с дълги влакна, а изтъканите от него материи притежават несравнима мекота.

 
Памучният сатен с 3D щампа създава неповторимо усещане при допир      Източник: Вижан ЕООД   www.vijantekstil.com

Памучен сатен
Памучният сатен е тъкан от висок клас, която се характеризира със стилен блясък, превъзходна мекота и издържливост. Съставен е от 100% памук, без съдържание на полиестер. Независимо от факта, че при допир меката и фина текстура наподобява сатена, памучният сатен всъщност се тъче от памучни нишки, докато сатенът – от копринени. Благодарение на мекия си бляскав финал тези два вида тъкани са едни от предпочитаните в избора на премяна за спалнята. Трябва да се подчертае, че доста от потребителите биват подведени от предлаганите сатенени чаршафи, които в същност са изработени от полиестерни влакна. Памучният сатен се отличава с луксозна визия и неповторимо усещане при допир благодарение на технологията на изтъкаване – сплитка  4/1 и методът мерсализация. Този процес представлява начина, по който материята добива финия си блясък чрез обработка на влакната с натриев хидроксид. Броят нишки започва от 87 см2  до над 300, което определя високият клас на тази материя. Спалното бельо от памучен сатен поема много лесно влажността от кожата, не запарва и не задушава. Тази материя внася мека топлина в студените зимни нощи и прохлада през летните горещини. Определено спалното бельо от памучен сатен е дългосрочна инвестиция, тъй като цветовете му се задържат изключително добре и ще ни служи много години, независимо от честотата на третиране с препарати.

 
Източник: Вижан ЕООД   www.vijantekstil.com

Ранфорс 
Тази материя също е съставена от 100% памук. Изработва се от усукани влакна, поради което тъканта е много издържлива, с ниска степен на свиваемост. Броят нишки на квадратен сантиметър варира между 57 и 60. Спалното бельо от ранфорс се характеризира с изключителна здравина и забележителна мекота. Материята е антиалергична и дишаща, не запарва, изсъхва много бързо, поради което е много лесна за поддръжка. Абсорбира влагата от тялото почти веднага и поддържа естествения температурен баланс като осигурява неповторим комфорт през всички сезони от годината. Ако държим на качеството на достъпна цена, тогава няма да сгрешим ако изберем спален комплект от ранфорс. 


Перкал
Терминът “перкал” като цяло се отнася до техниката на изтъкаване на материята, а не към самият й състав. Това е плътно изтъкана текстура, която може да бъде изработена от памук, полиестер или други комбинации. Уникална в случая е самата технология на тъчене на перкала – (1/1) една нишка върху една, на което се дължи естествената му гладкост и завидна здравина. Съгласно световните стандарти броят нишки на перкала е минимум 180 за квадратен сантиметър. И все пак най-висококачественият перкал е направен 100% от памучни нишки. Хладното усещане при допир го прави много подходящ за топло време. Лесно абсорбира и задържа влагата далеч от тялото. Перкалът не се свива след изпиране, а продължителната му употреба го прави все по-мек с времето. Поради всички тези качества спалното бельо от перкал е предпочитан избор както в частните домове, така и в луксозните хотели.

 
Източник: Вижан ЕООД   www.vijantekstil.com

Тенсел
Това е най-новата тъкан за последните няколоко десетилетия, произведена посредством иноватина нанотехнология. Наименованието Tencel© е запазена марка на новоизобретената тъкан наречена лиосел. Технологичният процес е отличен от Европейския съюз с награда „Околна среда 2000 г.“ в категория „технология за устойчиво развитие“. Текстурата на лиосела се състои изцяло от чиста дървесна целулоза, добивана по природосъобразен начин. Именно поради това суровината се счита за възобновяем екологичен материал, а готовата тъкан лиосел е абсолютно натурална и биоразградима, независимо от факта, че се произвежда по изкуствен начин. По своята същност лиоселът е доста здрав и издържлив. Тъканите от него могат да се изработят и в комбинация с други материи – памук, лен, коприна и др. Броят нишки на квадратен сантиметър обикновено е над 200. Тенселът, изработен от дълги памучни влакна придава изключително гладък и изискан вид на тъканта. Благодарение на лесното усвояване на влагата от кожата, платът осигурява идеалнен комфорт по време на сън. Материята е хипоалергична, не се мачка и пада тежко, поради което е една от предпочитаните в изработката на компоненти за спално бельо. Трябва да се отбележи обаче, че влакната  лиосел са с ниска повърхносттна енергия и в резултат от това не задържат добре различни багрила. Това от своя страна може да стане причина за бързото избледняване на цветовете. Още един недостатък е присъщата склонност към образуване на „пилинг“ - малки топченца на повърхността на плата или т.нар. завласяване. 


Бамбук 
Колкото и странно да звучи материите произведени от бамбук са на път да изместят всепризнатия фаворит памука. Това се дължи на редица от незаменимите качества на тази суровина и доброто отношение към природата. Бамбуковите тъкани са с неповторимо усещане при допир, тъй като текстурата им е по-мека дори и от тази на памука. Имат уникална визия, наподобяваща коприна или сатен. Задържат цветовете много добре за продължителен период от време. Освен че са антиалергични, чаршафите от бамбук имат свойството да дренират влагата от кожата, като по този начин се предотвратява образуването на обриви по тялото. Това е така благодарение на факта, че при отглеждането му не се използват каквито и да е химикали. Суровината е изключително устойчива към развитието на бактерии и микроорганизми. Всички тези фактори определят спалното бельо от бамбук като изключително подходящо за хора с чувствителна кожа и алергии към естествени влакна.

 
Източник: Вижан ЕООД   www.vijantekstil.com

Съвети за начина на изпиране
Обикновено се налага да перем спалното бельо ежеседмично, но в горещите дни може да се наложи това да става и по-често. Ето защо е важно да спазваме някои правила за правилното изпиране в автоматична пералня. На първо място е добре да сортираме прането по цвят, наситеност на багрите и степен на замърсяване. Изборът на температура е от изключителна важност. Трябва да се отбележи, че  полиестерните материи се перат на по-ниска температура от естествените. Препоръчителната температура за памучните цветни тъкани е не повече от 40°С, докато за копринените и полиестерните - 30°С. Ленът е издържлив, но лесно се мачка затова също е добре да се изпира на ниска температура. Изборът на препарат също трябва да се вземе предвид. В никакъв случай не е редно да използваме препарат с избелващи съставки когато перем цветни чаршафи. Ще запазим формата на пликовете и калъфките, ако центрофугираме на по-ниски обороти. Задължително трябва да изваждаме и простираме прането веднага след приключване на програмата. Като цяло винаги е добре да спазваме указанията за поддръжка изписани на етикета, а също така и да обръщаме пликовете за завивки и калъфките за възглавници отвътре навън преди изпиране.


Мнозина от нас избират спални комплекти, базирайки се основно на любими цветове и десени. Разбира се този фактор не бива да се омаловажава, но преди всичко е нужно да започнем от избора на подходящата според собствените ни нужди материя, а също така и да преценим качествените характеристики. На българския пазар се предлагат редица търговски марки луксозно спално бельо с доказани качества, сред които – Down Town, Cottonfield, Issimo, Le Vele, Cama Mia, Victoria и др. Под тези наименования със сигурност ще открием продукти от екологично чисти и висококачествени тъкани. Предлаганото разнообразие е съобразено със световните тенденции за модно спално бельо, като стремежът на производителите е насочен към задоволяване и на най-прецизните желания на клиентите. Тези търговски марки са нарицателно за високо качество и неподражаем стил на готовата продукция. Ето защо, ако решим да изберем предлаганите им артикули неминуемо ще бъдем спокойни и уверени в една надежда и дългосрочна инвестиция. Струва си! 

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари